ZipQ Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2008 Witam Zamierzam płytę główną na soc 775 do 220zł. Nie jest mi potrzebna w niej zintegrowana grafika, ale zależy mi na OC ( dla E2140 - żeby coś z tego było ) i obsłudze ddr2 na 800mhz. Mam upatrzone dwa modele, w tym że do drugiego mam pytanie. 1. GIGABYTE GA-P31-DS3L 2. ASUS P5B I co do płyty ASUS-a, to mam pytanie. Czym różnią się od siebie modele P5B DELUXE, P5B Premium VISTA EDITION. P5B MX, P5B MX WiFi, P5B-V, P5B-VM, P5B SE, P5B-E Plus, P5B WiFi-AP ( i chyba jeszcze kilka ... wszystko z allegro ) ? z góry dzięki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubuch Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2008 zależy mi na OC GIGABYTE GA-P31-DS3L Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manhunt Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2008 GA-p31-ds3l :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-tomek Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2008 (edytowane) MSI Neo-F, w testach przewyzsza wszystko, co wymienione do tej pory. Jest nawet wydajniejsza od wielu plyt na P35. Edytowane 28 Marca 2008 przez e-tomek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZipQ Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2008 (edytowane) MSI Neo-F, w testach przewyzsza wszystko, co wymienione do tej pory. Jest nawet wydajniejsza od wielu plyt na P35. MSI Neo-F ... a dokładniej? Na allegro znalazłem MSI 945PL Neo-F, MSI P35 Neo-F, MSI P31 NEO-F, MSi P965 Neo-F, a także to że do 220zł to tylko P31 Neo-F. EDIT znalazłem jeszcze: - MSI P31 NEO2-FR Edytowane 28 Marca 2008 przez ZipQ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2008 Gigabyte GA-P31 DS3L - niska cena, dobre o/c, nie sprawia jakiś większych problemów, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-tomek Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2008 Chodzilo mi o Neo-F na chipsecie P35, moze niedostatecznie to doprecyzowalem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2008 Chodzilo mi o Neo-F na chipsecie P35, moze niedostatecznie to doprecyzowalem.Jesli to Neo 3 F (P35) , ta z 4pci za max 250 to sam bym sie zastanawial :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-tomek Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2008 http://www.apollo.pl/store/show_detail/35730 228zl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZipQ Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2008 Ok, dzięki za wszystkie propozycje. Mam tylko pytanie, jaka jest różnica pomiędzy GIGABYTE GA-P31-DS3L, a MSI P35 Neo-F? Różnica w cenie to 40zł ( + 40zł i mam dodatkowy gb ram ), ale czy jest między nimi ogromna różnica ( jedyne co wiem, to że płyta gigabyte jest na starszym chipsecie ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2008 Nie Neo F , a Neo 3 F :| http://www.proline.pl/shop.php?prodid=MSI-P35+NEO3-F Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShDe Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2008 NEO-F to fajna plytka, gdyby nie to ze na procku z szyna 200 nie idzie przekroczyc 2700mhz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZipQ Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 To chyba lepiej wydanie GIGABYTE GA-P31-DS3L, więc tą płytę wybiorę. Dzięki za pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miron72 Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 W mojej (i egiełdy :D ) opinii to świetna płyta -fakt ,że nico droższa ale bez dramatu. http://www.skapiec.pl/site/cat/13/comp/206217 .OC naprawdę świetne.Sam chyba ja wybiorę ,bo : a)OC b)kasy nie ma za wiele c)miłości do AMD już w zasadzie zero.Znudziło się Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janisław Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 W mojej (i egiełdy :D ) opinii to świetna płyta -fakt ,że nico droższa ale bez dramatu. http://www.skapiec.pl/site/cat/13/comp/206217 .OC naprawdę świetne.Sam chyba ja wybiorę ,bo : a)OC b)kasy nie ma za wiele c)miłości do AMD już w zasadzie zero.Znudziło się a) niedopracowane biosy b) wybredna co do pamięci c) mnóstwo padniętych sztuk d) OC faktycznie dobre :) Mam tą płytkę tyle że w wersji bez "-E" i prawdę mówiąc nie polecałbym jej tak gorąco. Pierwsza sztuka jaką dostałem była walnięta, druga działa już całkiem poprawnie. Ale i tak wrażenie pozostało kiepskie w porównaniu z AsRockiem co miałem poprzednio (939Dual) czy NF7-S (która swoją drogą śmiga cały czas bez zająknięcia w kompie moich rodziców) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZipQ Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 Kolejna propozycja, ale mam pytanko. Czy duża ( ogromna ) jest różnica w płytach z chipsetem na P31, a P35? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 ga-P31 ma ograniczenie co do pamięci dwustronnych - 2 sztuki. Albo 4 jednostronne. Do p35 można zapakować 4 dwustronne. p35 ma dual boot (miewa), ga-p31 miewa restarty ustawień (wtedy trzeba wejść do biosu dać optimized defaults i przywrócić z wcześniej zapisanej konfiguracji - jest taka możliwość - ustawienia). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZipQ Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 Dzięki q8ic za odp :) P31 odpada. Wybiorę płytę na P35 i tu znalazłem do 260zł płytę ASUS P5K. Co o niej sądzicie, a także czym się ona różni od wersji SE? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
capone Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 Właśnie miałem napisać o tym asusie albo o asrocku 4core1600twins-p35. zrobiłem na niej fsb400 tyle tylko ze dzielnik to 4:5 i potrzeba memek co lecą na 1000mhz np ocz value. zmiana vcore do 1,6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$kubi Opublikowano 30 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2008 No a MSI Neo3 P35 -F ? Z tego co wiem też dobra płyta... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZipQ Opublikowano 31 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2008 MSI Neo3-F P35 była już wymieniana kilka razy. Patrząc na inne płyty na P35 jest ona najtańszą. I tu jest moje ostatnie pytanie, z 4 płyt którą byście wybrali i dlaczego: - MSI Neo3-F P35 - GIGABYTE GA-P35-D3SL - ASUS P5K - AsROCK 4core1600twins-p35 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 31 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2008 (edytowane) msi ew p5k. Z tym z e msi wygląda nieco mniej biednie niż asus , mający tylko 3 fazy. Edytowane 31 Marca 2008 przez 99tomcat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajak28 Opublikowano 31 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2008 (edytowane) Ja mam P31-DS3L i nie narzekam. U mnei nic się nie dzieje, a i wszystko można podkręcić dość dobrze. Możesz wziąć GA-P35-DS3L, nie jest to zła płyta. Edytowane 31 Marca 2008 przez pajak28 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$kubi Opublikowano 31 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2008 (edytowane) - MSI Neo3-F P35 - GIGABYTE GA-P35-DS3L ( mała poprawka ;) Ja się zastanawiam nad tymi dwoma... przepraszam, że się wtrącę w temat... Kto doradzi, porówna i na chłopski rozum wytłumaczy czym się różnią i która lepsza pod oc E2160 i A-Data 2x1 800mhz? Dodam, że cały sprzęt kupowałbym najprawdopodobniej w siriusie, a tam nieco tańsza jest mobo od Gigabajta... Edytowane 31 Marca 2008 przez $kubi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZipQ Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Płytę już kupiłem, ale nieco inną. Dokładnie to model MSI P35 NEO2-FIR. Była okazja na nową płytę za 230zł, chyba się opłacało ( normalnie w sklepach sprzedawana jest za 350+ ). Dzięki za wszystkie rady, dużo się dowiedziałem i szybko :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djdrake Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 - MSI Neo3-F P35 - GIGABYTE GA-P35-DS3L ( mała poprawka ;) Ja się zastanawiam nad tymi dwoma... przepraszam, że się wtrącę w temat... Kto doradzi, porówna i na chłopski rozum wytłumaczy czym się różnią i która lepsza pod oc E2160 i A-Data 2x1 800mhz? Dodam, że cały sprzęt kupowałbym najprawdopodobniej w siriusie, a tam nieco tańsza jest mobo od Gigabajta... Przy takim procesorze, nie zauważysz różnicy, chyba że trafisz na kosmiczną sztukę, która robi kosmiczne FSB (nie zdarza się przy e2xxx :D, bowiem maxymalne FSB osiągnięte na forum to nieco ponad 460) Na moim P31 już latam na 440FSB w miare stabilnie, a to wina procesora, że w "miare" stabilnie, więc nie masz się czym przejmować, że płyta Ci się skończy, czy coś, ja mam budżeciaka i wszystko śmiga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzus Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Bardzo dobry wybór,btw płyte mozna kupic mimo wszystko taniej ;] tak za 325 zł :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$kubi Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Przy takim procesorze, nie zauważysz różnicy, chyba że trafisz na kosmiczną sztukę, która robi kosmiczne FSB (nie zdarza się przy e2xxx :D, bowiem maxymalne FSB osiągnięte na forum to nieco ponad 460) Na moim P31 już latam na 440FSB w miare stabilnie, a to wina procesora, że w "miare" stabilnie, więc nie masz się czym przejmować, że płyta Ci się skończy, czy coś, ja mam budżeciaka i wszystko śmiga. W takim razie kupie tego MSI :) Jakoś bardziej do mnie przemawia ta firma... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...