Skocz do zawartości
ZipQ

Płyta Główna 775 Do 220zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zamierzam płytę główną na soc 775 do 220zł. Nie jest mi potrzebna w niej zintegrowana grafika, ale zależy mi na OC ( dla E2140 - żeby coś z tego było ) i obsłudze ddr2 na 800mhz. Mam upatrzone dwa modele, w tym że do drugiego mam pytanie.

1. GIGABYTE GA-P31-DS3L

2. ASUS P5B

I co do płyty ASUS-a, to mam pytanie. Czym różnią się od siebie modele P5B DELUXE, P5B Premium VISTA EDITION. P5B MX, P5B MX WiFi, P5B-V, P5B-VM, P5B SE, P5B-E Plus, P5B WiFi-AP ( i chyba jeszcze kilka ... wszystko z allegro ) ?

z góry dzięki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

e-tomek napisał(a):

MSI Neo-F, w testach przewyzsza wszystko, co wymienione do tej pory.

Jest nawet wydajniejsza od wielu plyt na P35.

MSI Neo-F ... a dokładniej? Na allegro znalazłem MSI 945PL Neo-F, MSI P35 Neo-F, MSI P31 NEO-F, MSi P965 Neo-F, a także to że do 220zł to tylko P31 Neo-F.

EDIT

znalazłem jeszcze:

- MSI P31 NEO2-FR

Edytowane przez ZipQ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage
  e-tomek napisał(a):

Chodzilo mi o Neo-F na chipsecie P35, moze niedostatecznie to doprecyzowalem.

Jesli to Neo 3 F (P35) , ta z 4pci za max 250 to sam bym sie zastanawial :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, dzięki za wszystkie propozycje. Mam tylko pytanie, jaka jest różnica pomiędzy GIGABYTE GA-P31-DS3L, a MSI P35 Neo-F? Różnica w cenie to 40zł ( + 40zł i mam dodatkowy gb ram ), ale czy jest między nimi ogromna różnica ( jedyne co wiem, to że płyta gigabyte jest na starszym chipsecie )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W mojej (i egiełdy :D ) opinii to świetna płyta -fakt ,że nico droższa ale bez dramatu.

http://www.skapiec.pl/site/cat/13/comp/206217

.OC naprawdę świetne.Sam chyba ja wybiorę ,bo :

a)OC

b)kasy nie ma za wiele

c)miłości do AMD już w zasadzie zero.Znudziło się

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miron72 napisał(a):

W mojej (i egiełdy :D ) opinii to świetna płyta -fakt ,że nico droższa ale bez dramatu.

http://www.skapiec.pl/site/cat/13/comp/206217

.OC naprawdę świetne.Sam chyba ja wybiorę ,bo :

a)OC

b)kasy nie ma za wiele

c)miłości do AMD już w zasadzie zero.Znudziło się

a) niedopracowane biosy

b) wybredna co do pamięci

c) mnóstwo padniętych sztuk

d) OC faktycznie dobre :)

Mam tą płytkę tyle że w wersji bez "-E" i prawdę mówiąc nie polecałbym jej tak gorąco. Pierwsza sztuka jaką dostałem była walnięta, druga działa już całkiem poprawnie.

Ale i tak wrażenie pozostało kiepskie w porównaniu z AsRockiem co miałem poprzednio (939Dual) czy NF7-S (która swoją drogą śmiga cały czas bez zająknięcia w kompie moich rodziców)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ga-P31 ma ograniczenie co do pamięci dwustronnych - 2 sztuki. Albo 4 jednostronne.

Do p35 można zapakować 4 dwustronne.

p35 ma dual boot (miewa), ga-p31 miewa restarty ustawień (wtedy trzeba wejść do biosu dać optimized defaults i przywrócić z wcześniej zapisanej konfiguracji - jest taka możliwość - ustawienia).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie miałem napisać o tym asusie albo o asrocku 4core1600twins-p35. zrobiłem na niej fsb400 tyle tylko ze dzielnik to 4:5 i potrzeba memek co lecą na 1000mhz np ocz value. zmiana vcore do 1,6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MSI Neo3-F P35 była już wymieniana kilka razy. Patrząc na inne płyty na P35 jest ona najtańszą. I tu jest moje ostatnie pytanie, z 4 płyt którą byście wybrali i dlaczego:

- MSI Neo3-F P35

- GIGABYTE GA-P35-D3SL

- ASUS P5K

- AsROCK 4core1600twins-p35

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- MSI Neo3-F P35

- GIGABYTE GA-P35-DS3L ( mała poprawka ;)

Ja się zastanawiam nad tymi dwoma... przepraszam, że się wtrącę w temat... Kto doradzi, porówna i na chłopski rozum wytłumaczy czym się różnią i która lepsza pod oc E2160 i A-Data 2x1 800mhz?

Dodam, że cały sprzęt kupowałbym najprawdopodobniej w siriusie, a tam nieco tańsza jest mobo od Gigabajta...

Edytowane przez $kubi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płytę już kupiłem, ale nieco inną. Dokładnie to model MSI P35 NEO2-FIR. Była okazja na nową płytę za 230zł, chyba się opłacało ( normalnie w sklepach sprzedawana jest za 350+ ).

Dzięki za wszystkie rady, dużo się dowiedziałem i szybko :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

$kubi napisał(a):

- MSI Neo3-F P35

- GIGABYTE GA-P35-DS3L ( mała poprawka ;)

Ja się zastanawiam nad tymi dwoma... przepraszam, że się wtrącę w temat... Kto doradzi, porówna i na chłopski rozum wytłumaczy czym się różnią i która lepsza pod oc E2160 i A-Data 2x1 800mhz?

Dodam, że cały sprzęt kupowałbym najprawdopodobniej w siriusie, a tam nieco tańsza jest mobo od Gigabajta...

Przy takim procesorze, nie zauważysz różnicy, chyba że trafisz na kosmiczną sztukę, która robi kosmiczne FSB (nie zdarza się przy e2xxx :D, bowiem maxymalne FSB osiągnięte na forum to nieco ponad 460) Na moim P31 już latam na 440FSB w miare stabilnie, a to wina procesora, że w "miare" stabilnie, więc nie masz się czym przejmować, że płyta Ci się skończy, czy coś, ja mam budżeciaka i wszystko śmiga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

djdrake napisał(a):

Przy takim procesorze, nie zauważysz różnicy, chyba że trafisz na kosmiczną sztukę, która robi kosmiczne FSB (nie zdarza się przy e2xxx :D, bowiem maxymalne FSB osiągnięte na forum to nieco ponad 460) Na moim P31 już latam na 440FSB w miare stabilnie, a to wina procesora, że w "miare" stabilnie, więc nie masz się czym przejmować, że płyta Ci się skończy, czy coś, ja mam budżeciaka i wszystko śmiga.

W takim razie kupie tego MSI :) Jakoś bardziej do mnie przemawia ta firma...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi