grippen Opublikowano 23 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2003 a miała to być taka dobra płyta...... Mam dwa problemy - nie mogę zmusić pamiątek (TwinMos PC2700 333) aby pracowały jako 333, drugi problem - temperatura na athlonie 2000xp - min 65 stopni - na poprzedniej płytce (MSI kt3) wszystko było ok, temperaturki maksymalnie 45. Zeby było ciekawie komputer chodzi bardzo stabilnie, przechodzi wszelkie testy bez problemu, żadnych zwisów - także mam pytanie - czy to czujnik temperatury jest zwalony?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Druss Opublikowano 23 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2003 Jezeli masz na jadrze Palomino z wiatrakiem boxowym to jest jak najbardziej mozliwe, moj znajomy ma 2000+ palomino i w idle ma okolo 58-60 stopni. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grippen Opublikowano 23 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2003 No palomino, z tym iż na płycie MSI miałem na tym samy procku i tym samym coolerze ( Zalman CNPS6000A-AlCu) maksymalnie 45 i to przy naprawdę dużym obciązeniu procka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krootki Opublikowano 23 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2003 No to chyba Cię MSI oszukiwało ;) Ja na różnych 3 płytach miałem temp. 45-68 (!) stopni. I to z dobry coolerem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwiN Opublikowano 23 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2003 Może płyta daje prockowi napięcie wyższe od nominalnego ?? Sprawdź to. Zaktualizuj bios do najnowszego. Sprawdź takze w dotyku jak się ma ta temperatura z odcztu z rzeczywistą, porównaj organoleptycznie z tą na MSI, jesli mniejwiecej pamietasz jaka tam byla :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vespereq Opublikowano 23 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2003 MAM WIELKĄ PROŚBĘ DO TYCH KTÓRZY PISZĄ ZE ATHLON PALOMINO PRZEKRACZA 60 STOPNI SZCZEGOLNIE DO KROOTKIEGO: 1 LOODZIE UZYWAJCIE PASTY SYLIKONOWEJ DO H.U.J.A. PANA 2 NIE TRZYMAJCIE PC'TÓW W ZAŁACZONYM PIEKARNIKU 68 STOPNI, JAJA SE KOLEŚ ROBISZ!!!!! MAM JAKIEGOS H.U.J.O.W.E.G.O COLORFULA ZA 35 ZŁ I TEMP TRZYMAŁA MI SIE W OKOLICACH 48 STOPNI, PO CIEZKIM DNIU PRACY 55 ALE TO GÓRA. NATOMIAST TWIN MA RACJE ALBO NAPIECIE JEST ZA WYSOKIE ALBO JEST CZUJNIK PIER DOLNIETY Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grippen Opublikowano 23 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2003 To raczej nie napięcia - testowałem juz od 1.725 do 1.65 - ciągle to samo. Raczej skłaniam się już ku teorii iż czujnik jest zwalony...:( Natomiast moje drugie pytanie - dlaczego DDRy nie chcą chodzić na 333MHZ????? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[Smaug] Opublikowano 23 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2003 Chaintech zawsze pozostanie Chaintechem sprawdz po pierwsze czy nie zalozyles krzywo wentyla, moze wsadziles za duzo pasty? Wbrew pozorom tez zajebiscie izoluje. W ogole upgreadnij bios te plyty sie kiepsko sprzedawaly moze stala na polce 3 miechy napewno bedzie nowy bios. Pozamieniaj banki sproboj z jedna koscia. I nie podbijaj napiecia zostaw to standardowe 1.65 V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grippen Opublikowano 23 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2003 Bios jest najświeższy (zaktualizowałem zaraz po założeniu płytki), wentylator jest założony prawidłowo, pasty też jest w sam raz. A raczej chciałbym uzywać dual-channel korszystając z pamięci...:) Pojedyńczo też nie chcą chodzić na 333 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sh4d0W Opublikowano 23 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2003 MAM WIELKĄ PROŚBĘ DO TYCH KTÓRZY PISZĄ ZE ATHLON PALOMINO PRZEKRACZA 60 STOPNI SZCZEGOLNIE DO KROOTKIEGO: 1 LOODZIE UZYWAJCIE PASTY SYLIKONOWEJ DO H.U.J.A. PANA 2 NIE TRZYMAJCIE PC'TÓW W ZAŁACZONYM PIEKARNIKU 68 STOPNI, JAJA SE KOLEŚ ROBISZ!!!!! MAM JAKIEGOS H.U.J.O.W.E.G.O COLORFULA ZA 35 ZŁ I TEMP TRZYMAŁA MI SIE W OKOLICACH 48 STOPNI, PO CIEZKIM DNIU PRACY 55 ALE TO GÓRA. NATOMIAST TWIN MA RACJE ALBO NAPIECIE JEST ZA WYSOKIE ALBO JEST CZUJNIK PIER DOLNIETY Powiedział co wiedział ;). Myślę, że każdy jest na tyle inteligenty żeby nakładać pastę na procek i nie trzymać go w piekarniku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PACO Opublikowano 24 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2003 po zmianie plyty na to co mam w opisie to tez mi temp podskoczylao 10C i sam niewiem co jest czy tamta mnie oszukiwala a wszystko mam to samo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 24 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2003 MAM WIELKĄ PROŚBĘ DO TYCH KTÓRZY PISZĄ ZE ATHLON PALOMINO PRZEKRACZA 60 STOPNI SZCZEGOLNIE DO KROOTKIEGO: 1 LOODZIE UZYWAJCIE PASTY SYLIKONOWEJ DO H.U.J.A. PANA 2 NIE TRZYMAJCIE PC'TÓW W ZAŁACZONYM PIEKARNIKU 68 STOPNI, JAJA SE KOLEŚ ROBISZ!!!!! MAM JAKIEGOS H.U.J.O.W.E.G.O COLORFULA ZA 35 ZŁ I TEMP TRZYMAŁA MI SIE W OKOLICACH 48 STOPNI, PO CIEZKIM DNIU PRACY 55 ALE TO GÓRA. NATOMIAST TWIN MA RACJE ALBO NAPIECIE JEST ZA WYSOKIE ALBO JEST CZUJNIK PIER DOLNIETY Wiem że ciężko znaleść na klawiaturze Caps Lock - ale NIE KRZYCZ NIKT NIE LUBI JAK SIE WRZESZCZY Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GWS Opublikowano 25 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2003 Ja własnie jestem po zmianie coolera. Do tej pory był ten z boxowanego Palomino 2000+ i temperatura 64/74. Teraz jest FalconRock II z pastą ze srebrem (chyba nie za dużo nakładłem - pierwszy raz to robiłem) no i temperatury spadły do 55/66. Dodatkowo w obudowie dwa wentyle jeden wrzuca drugi wyrzuca, po ich wyłączeniu temperatury wzrastają o około 10 stopni! No i płyta Chaintech CT- 7NJL1. Na dokładkę dodam, że nie mogę zmusić pamięci do pracy na magistrali 333 MHz, także nie wiem co jest z tymi Chaintechami :( Aha, nowszego BIOSu niż ten co mam nie znalazłem. Poza tym komputer pracuje ładnie i narzekać nie można :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PACO Opublikowano 25 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2003 ja na swojej plytce na 333 niemam zadnych problemow poscilem na 180 i wszystko wporzo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grippen Opublikowano 25 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2003 Hm - nikt naprawdę nie wie co może być nie tak z tą płytą i pamięciami?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...