LPKorn3324 Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 (edytowane) Przed chwilą dostałem kod aktywacyjny paypala i w teorii mogę teraz przystąpić do działania tj zakupów :D. Zamierzam kupić przez ebaya ciuchy z USA i mam prośbę - może macie jakieś rady? Jak nie trudno się domyśleć nigdy nie kupowałem na ebayu nawet tym polskim oddziale. Po wygraniu aukcji trzeba jak w PL/Allegro wysyłać maile z potwierdzeniem? Czy płacenie za pomocą paypal jest skomplikowane? Zastanawiam się również nad pojęciem cła - jednorazowo w paczce będzie jakaś koszulka czy coś innego nie przekraczającego 40$ (bez a może i nawet z kosztem przesyłki) i czy będzie to poddane jakiejś opłacie? Ogólnie mam na myśli koszta dodatkowe czyli wolę wiedzieć czy przedmiot za powiedzmy 20$ wraz z kosztem wysyłki 10$ rzeczywiście kosztować mnie będzie 30$, a nie dajmy na to 50$ *. Na koniec nasuwa mi się jedno pytanie - jak wygląda przesyłka? Bo w jednej interesującej mnie aukcji mam napisane ''Standard Int'l Flat Rate Shipping". Cokolwiek to oznacza na pewno działa wzorcowo w stanach ale jak paczka znajdzie sie już w PL to kto za nią dłużej odpowiada? * Sales tax Seller charges sales tax for items shipped to: CA* (8.250%). * Tax applies to subtotal + S&H for these states only - coś takiego mam również na jednej aukcji tuż pod ceną za przesyłkę. Co to oznacza bo jakoś połapać się nie mogę. Edytowane 29 Marca 2008 przez LPKorn3324 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thermalfake Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 zacznę może od końca sales tax odnosi się do pobieranego dodatkowego podatku jeśli towar wysyłany jest do nabywcy z Kanady odnośnie cła i przesyłek wartość nie podlegająca opłacie celnej u nas to jakieś 30USD wraz z kosztami przesyłki, czasem jednak celnicy mają sporo roboty i nie są w stanie wszystkiego wychwycić ogólnie jeśli sprowadzasz coś droższego to całkowity koszt będzie kosztem towaru plus koszt przesyłki plus cło wg taryfy celnej (na stronie min finansów, zakładka służba celna) plus vat 22% od sumy ceny towaru, cła i kosztów wysyłki) kalkulator celny https://www.celina.krakow.uc.gov.pl/kalkulator/index.jsp Odnośnie przesyłek prawda jest taka po opuszczeniu USa nie są już monitorowane i praktycznie są pozostawione na pastwę losu a kiedy wpadną w ręce PP to już różnie bywa (kradzione, szabrowane). Także jak masz coś naprawdę wartościowego lepiej to ubezpieczyć ale musisz się liczyć z deklaracją celną jeśli ubezpieczasz na prawdziwą wartość. Musisz też wziąć pod uwagę, że nie każdy sprzedawca na aukcji będzie chciał podać zaniżoną wartość na deklaracji. Kod aktywacyjny paypal już masz a podpiąłeś do konta środki ? Płacenie za aukcję jest bajecznie proste. Na wielu aukcjach po wygraniu masz odnośnik paypala do wykonania automatycznej wpłaty - logujsz się na konto pp, on podaje kwote do wypłacenia razem z kosztami wysyłki i przesyłasz - coś jak allegrowe 'płatności allegro'. Jednak byłbym trochę ostrożny, przynajmniej jeśli chodzi o kupowanie przez wielką wodę. Najlepiej jest jeszcze uzgodnić formę i koszt wysyłki przed wpłatą co pozwoli uniknąć nieporozumień. Dopiero wtedy zrobić wirtualny przelew. mozesz znaleźć dużo informacji pod tym adresem http://eony.pl/forum/cat8.htm?sid=90dee72d...dbc2fd8086bf6f1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPKorn3324 Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 hmm 30$? :/. Na tą chwilę chciałem kupić koszulkę (tutaj akurat problemu chyba nie będzie bo <30$) ale zamierzałem kupić czapkę i jak patrzę to będzie to 37$ jak do tego dodam te opłaty celne (nie mogę się połamać tam w tym kalkulatorze tzn z tym kodem produktu) + 22% VAT to w tym momencie ten interes jest lekko nieopłacalny :/. Kod aktywacyjny paypal już masz a podpiąłeś do konta środki A co masz dokładnie na myśli ? :) / W takim razie to po zakończeniu aukcji wpierw napisałbym emaila z zapytaniem czy koleś będzie skory zaniżyć o te kilka $ wartość paczki. Ta tej stronce co mi podałeś jest napisane w jednym wątku m.in, że cło jest powyżej wartości 35$. Czyli wychodziło by na to, że jest to 35$, a nie 30. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
#matthew Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 ja podczepie sie pod temat bo tez ostatnio zamierzalem sobie kupic buty ( w polsce niedostepne , jedynie na alledrogo sprzedaja po makabrycznych cenach) , ale liczyłem sie jedynie z kosztami wysyłki ( 30$) nie pomyslalem o żadnych podatkach itepe :mur: więc może ktoś już cos kupil ? i podalby cene na aukcji i cene do zaplaty ze wszystkim ? byłbym wdzięczny . ehhh wlasnie odechcialo mi się miedzynarodowych zakupow :blink: :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 A to nie zmienia się np. jak ktoś w USA kupi jakiś przedmiot i potem wyśle mi , takie paczki też są oclone? Jako gift'y raczej nie :) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAX_ Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 (edytowane) zacznę może od końca sales tax odnosi się do pobieranego dodatkowego podatku jeśli towar wysyłany jest do nabywcy z Kanady CA nie oznacza czasami stanu Kalifornia? W jueseju jest tak, że jeśli kupisz coś na ebay'u czy w jakim kolwiek sklepie internetowym i mieszkasz w tym samym stanie co sprzedawca musisz doliczyć podatek odpowiedni dla tego stanu. Procentowa wysokość podatku zawsze podana jest na aukcji ale Ciebie to nie obowiązuje bo zamawiasz paczkę do PL... Co do cłą i podatku wystarczy oprosić sprzedawce aby oznaczył paczkę jako gift ale wtedy należy pamiętać, że zadeklarowana wartość paczki powinna być niższa niż 50USD* więc i ubezpieczenie paczki jest tylko na 50USD dlatego jak przedmiot ma większą wartość warto się zastanowić czy nie lepiej zapłacić podatek bo w przypadku gdy paczka zaginie dostajemy tylko 50USD... * co do tych 50USD mogę sie mylić bo dokłądnie nie pamiętam do ilu może być wysłąna jako prezent Edytowane 29 Marca 2008 przez KAX_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 A to nie zmienia się np. jak ktoś w USA kupi jakiś przedmiot i potem wyśle mi , takie paczki też są oclone? Jako gift'y raczej nie :) ?Czasami i gift'y poddają ocleniu ;/ KAX_: tak, do 50$, sam dostalem w zeszłym tygodniu paczkę z "prezentem" i była ta wpisana wartość 50$, więc domyślam się że że właśnie taki limit jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MILANS Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 ja sam pare rzeczy zamawiałem i jeszcze co giftu sie nie doczepili. Wystrczy poprosic sprzedawce zeby wysłał jako gift z wartoscia ponizej 50$. Raz urzad celny dowalił mi 22% vatu bo nie było wysłąne jako gift i przekraczało 50$. W takim przypadku urzad celny kaze ci przyjechac z wydrukami z ebaya potwierdzajacymi cene przedmiotu i wysyłi. Generalnie ciuchy kupuje sie bardzo przyjemnie bo tam praktycznie wszystko się odbywa bez komplikacji. Zdecydowanie gorzej z elektroniką. Pamiętajcie, żeby napisać sprzedawcy zeby pod żadnym pozorem nie dorzucał rachunku/paragonu do paczki ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaxxL Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 Zgadzam sie najpierw trzeba wszystko ustalic ze sprzedajacy via email a potem to juz z gorki az do Polski :) tutaj moze sie urzad celny doczepic :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPKorn3324 Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 hmm tzn gift jest do max 50 USD tak? Ja zamawiam teraz jak zresztą pisałem do max 40$ (z kosztem wysyłki) więc nawet jak w środku byłby paragon czy coś w tym rodzaju to chyba nie miało by to znaczenia, prawda? A i chyba istotna rzecz - o to czy koleś może wysłać to jako prezent mam pisać już po zakończeniu aukcji/kupnie czy też jeszcze przed? Nie chciałbym sytuacji, że koleś powie "nie i ch*j" jak już wylicytuję i będzie wtedy kupa. thermalfake pisał coś o podpięciu do konta środków - co co chodzi? Dostałem wczoraj ten 4 cyfrowy kod aktywacyjny (to był bodajże 2 etap aktywacji) i w tym momencie niby karta jest powiązana z moim kontem paypal. Na koncie mam hajs, dzwoniłem pod mLinie i ustawiałem te limity itp (karta płatnicza Visa). Czy muszę jeszcze coś zrobić??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAX_ Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 hmm tzn gift jest do max 50 USD tak? Ja zamawiam teraz jak zresztą pisałem do max 40$ (z kosztem wysyłki) więc nawet jak w środku byłby paragon czy coś w tym rodzaju to chyba nie miało by to znaczenia, prawda?A kto daje prezenty z rachunkiem? ;) Jeśli na rachunku będzie taki sam adres jak nadawcy wtedy będzie to trochę podejrzane... A i chyba istotna rzecz - o to czy koleś może wysłać to jako prezent mam pisać już po zakończeniu aukcji/kupnie czy też jeszcze przed? Nie chciałbym sytuacji, że koleś powie "nie i ch*j" jak już wylicytuję i będzie wtedy kupa.Wszystkiego dowiedz się przed niektórzy nie chcą wysyłać jako gitf... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MILANS Opublikowano 30 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2008 jezeli wartosc towaru z wysyłką nie przekracza 50$ to paczka jest zwolniona z cła i VAT. Moze sobie dorzucić rachunek jak chce. Jezeli jednak bedzie przekraczac 50$ to po zakończeniu aukcji napisz sprzedawacy zeby wysłał jako prezent z wartoscią ~40$ bo nie chcesz płacic 22% VAT + cło. W przewazającej wiekszosci srpzedawcy idą na rękę, z tym ze nie wiem jak to bedzie u ebayowych Super Sellerów. I jeszcze jedno. Jezeli w aukcji nie jest napisane czy wysyła zagranicę zawsze warto spróbować i spytać się o taka możliwosc, chyba ze na aukcji wyraźnie jest odnotowane ze wysyłka tylko do USA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPKorn3324 Opublikowano 30 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2008 heh to ja już nie wiem jaki jest ten limit w końcu 50$ czy 35$. Masz może linka na potwierdzenie tego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 30 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2008 (edytowane) A to nie zmienia się np. jak ktoś w USA kupi jakiś przedmiot i potem wyśle mi , takie paczki też są oclone? Jako gift'y raczej nie :) ?Dochodzi tez kwestia czy owy towar byl uzywany czy nie. Jesli tak, to jaki to towar i jaki okres czasu ;) ... przynajmniej w teorii :) heh to ja już nie wiem jaki jest ten limit w końcu 50$ czy 35$. Masz może linka na potwierdzenie tego?Potrafia oclić $40 i nie oclić $80, zalezy jak trafisz. Edytowane 30 Marca 2008 przez MaSell Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPKorn3324 Opublikowano 30 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2008 (edytowane) wow czyli wychodzi na to, że nie ma w ogóle takiej granicy. W takiej opcji chyba po prostu kupie towar i będę liczył na szczęście. Zapobiegawczo zapytam jeszcze o ten gift ale nie jestem pewien czy to przejdzie bo z tego co widzę to są jakieś większe sklepy (aukcja na której kupuje) i nie wiem czy będą skore na taki trick abstraciach!ąc o tego czy w ogóle by to cokolwiek dało ;) EDIT: ok więc kupiłem, zapłaciłem paypalem i teraz pytanie - jedyne co pozostało to czekać na paczkę? Nie powinienem dostać żadnego potwierdzenai od sprzedawcy mailem itp ? Edytowane 2 Kwietnia 2008 przez LPKorn3324 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPKorn3324 Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2008 ok panowie mam jedno pytanie. Ostatno doszła do mnie paczuszka z ebaya jestem bardzo zadowolony i kupuje dalej ;) Teraz pojawił siętaki mały problem: kupuję 2 t-shirty u jednego kolesia i w jego aukcjach jest nadmienione ze wysyłka 1 przedmiotu to 15$, kazdego nastepnego to 7.5$. Sęk w tym, że jak płacę za pomocą paypala to płace osobno za kazdy przedmiot i wtedy pobierze mi 2x 15$ a nie 15 i 7.5. Jest jakiś sposób na dokonywanie 'zbiorowych przelewów'? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skinny500 Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Nie ma żadnego limitu od którego jest cło/nie ma cła. Kiedyś były, teraz NIE ma. Przynajmniej na iKanapce koleś tak mówił, bo gadał w tej sprawie z babką w urzędzie celnym, po tym jak mu oclili jakąś tanią paczkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2008 (edytowane) @LPKorn3324 popatrz w opcjach przy wysylaniu... jest taka opcja.. teraz Ci dokladnie nie wytlumacze bo jestem po ciężkim % ;] Edytowane 14 Kwietnia 2008 przez Cmx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...