Kosher Opublikowano 9 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2002 8O Co wspolnega ma Twoja odpowiedz na moj punkt 1. 8O Zastanow sie po co wogole pisalem tekst w punkcie pierwszym??? Ano dlatego ze dopiero od pewnego momentu dyskusji zaczales uzywac argumentu wydajnosci. Wczesniej wogole o tym nie wspominales. Dla mnie nie istnieje zaleznosc miedzy Mhz a realna szybkoscia tylko miedzy cena a realna szybkoscia. Ja za ok 700zl kupilem wydajnosc jakiej nie da sie kupic inwestujac ta kase w AMD. Odnosnie punktu 4 nie chcesz wypowiedziec swojej opinii tylko zaslaniasz sie czyjas, ktora na dodatek zle interpretujesz. Ostatnim zdaniem tylko potwierdzasz jakim jestes laikiem. Tak wiec z mojej strony to THE END. Pozdrawiam, moze pogadamy w innym poscie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boyco Opublikowano 10 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2002 Uwazam ze z moją wypowiedzią co do kazdego z podpunktów wszystko jest OK. Skoro znudzila sie ta rozmowa to tez OK. Nie zmuszam. Pozdrawiam i mam nadzieje ze nasza przyszla dyskusja nie bedzie dotyczyla kart graficznych. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B3wolf Opublikowano 10 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2002 A ja chce zeby dotyczyła tosie pośmieję troche... no i naturalnie dołoże swójklocek do dyskusji... to tak nadobrypocztątek QUADRO 4 RULEZ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaloryfer Opublikowano 10 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2002 Heh, wedlug mnie byla to dyskusja całkiem na poziomie i mozna bylo sie tez troche posmiac jak zauwazyl BeWolF. -------- pozdrufka dla obu stron sporu !! :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boyco Opublikowano 10 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2002 ehh! Dzieki! :oops: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrabcio Opublikowano 10 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2002 Cytat Uwazam ze z moją wypowiedzią co do kazdego z podpunktów wszystko jest OK. Boyco zmien sobie w podpisie nazwe producenta pamieci jakie posiadzasz, no chyba ze to jaka nowa firma :) Kosher ma racje czepiajac sie... albo i nie bo moze tylko literowke popelniles.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 10 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2002 Nie czytalem calego topica bo co drugi post sie powtarza wiec szkoda czasu. Nic dodac nic ujac - bida na tym forum juz panuje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosher Opublikowano 11 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2002 Cytat Nie czytalem calego topica bo co drugi post sie powtarza wiec szkoda czasu. Nic dodac nic ujac - bida na tym forum juz panuje. Najlepiej cicho siedziec, nic nie mowic a na koniec beznadziejnie skomentowac. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 11 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2002 Cytat Cytat Nie czytalem calego topica bo co drugi post sie powtarza wiec szkoda czasu. Nic dodac nic ujac - bida na tym forum juz panuje. Najlepiej cicho siedziec, nic nie mowic a na koniec beznadziejnie skomentowac. A Tobie co ? To nie ze mna te klotnie :) Pozdro. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cana Opublikowano 11 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2002 biadolicie zamiast coś dołożyć /oliwy? :)/ do ognia malkontenty :) pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Cytat hmmm,.... kolejna dyskusja w stylu a moj tata ma... jakie prowadzily dzieci w przedzskolu - przyznam ze sam takie prowadzilem :) Co do sprawy jaki proc jest lepszy> wg mnie ta dyskusja nie ma sensu bo i po co?? ktos uwaza ze jego jest lepszy OK,,nie ma sprawy i argumentacja na sile jest wg mnie dziecinna... A teksty w stylu AMD rulezz i juz, INTEL suxx bo tak mi sie podoba, mnie osobiscie smiesza... nie zapominajcie o wkladzie INTELA w rozwoj technologii.. a co do ich polityki cen to jest TYLKO I WYLACZNIE ICH SPRAWA.. my mozemy narzekac ale dla tych co jeszce nie wieedza ale sie dowiedza jak na studia pojda: INTEL jako firma prowadz idzialalnosc w warunkach rynkwych i musi osiagac zysk>> wymagaja tego miedzy innymi akcjonariusze i zarzad !! :) A cena w warunkach gospodarki rynkowej ksztaltuje sie w wyniku gry popytu i podazy, wiecej w np BEGG, MIKRO i MAKROEKONOMIA. POPYT jest to ilosc towaru jaka chca nabyc nabywcy przy danym poziomie cen, PODAZ to ilosc towaru jaka sa w stanie dostarczyc nabywcy przy danym poziomie cen ROWNOWAGA RYNKOWA to miejsce przeciecia sie lini podazy i popytu, wiec skoro INTEL sprzedaje PIV po cenie XYZ to znaczy ze sa ludzie ktorzy to kupuja i jest podaz towaru bo firma jest w stanie sprzedac po danej cenie, i nikt nikomu pistoletu do glowy nie przyklada zeby to kupili, setki ludzi pracuje nad tym aby sie sprzedalo i aby zysk byl jak najwiekszy> biora za to gruba kase !!! wiec zale bo sa za drodzy do mnie nie trafiaja....... cytat> "nie podoba mi sie ich stosunek do klientow, ceny maja wziete z kosmosu (pamita sie ten dzien kiedy sie placilo za celerona 400 mhz 600zl wrrrr ), gdyby nie amd to teraz najszybszym prockiem bylby pewnie celek 1.2 za 1000zl, polityka ze pożal sie boże," patrz wyzej........ mozna sie uzalac ale oni nie sa OD ROBIENIA NAM DOBRZE !!! ONI ZARABIAJA KASE :) co do NVIDII ..sytuacja wyglada podobnie... jak 3DFX byl u szczytu wszyscy chwalili NVIDIE ze ma nowatorskie i tanie rozwiazania.... teraz jest BE !!, teraz ATI jest DOBRE :) ehhhh za rok, moze dwa ATI bedzie 1 i wtedy co?? ATI bedzie BE a MATROX DOBRE?? ehhhhh przytocze cytat, juz nie pamietam autora: "Kto nie pamieta historii, jest skazany przezyc ja powtornie" albo dla tych co na sile uszcesiwiaja reszte: " Kto chce za wiele dowiesc, nie dowodzi niczego. - Balzac Honoriusz" wiecej argumentow Panowie,ale rzeczowych i slusznych a mniej zlosci... chętnie podyskutuje ale rzeczowo a nie z dziecmi, którym tatus kupil maszynke za 8000, a kolega mu instalowal windowsa... Pozdrawiam tu nei chodzi o to kto lubi jaką firme, i czy ta firma robi tanie czy drogie rzeczy. Cały problem polega na tym, że ludzie nie lubią monopolu (najlepszy przykład to TPSA oraz Micro$oft) i co jest normalne - starają sie wesprzeć to, co jest z góry skazane na przegraną - przykład - Microsoft Windows vs. Linux, który się nawet szybko rozprzestrzenia. Więc logiczne jest to że ludzie np. Nyny nei lubi Nvidi, Telepsów i Intela - jestem w 100% za jego słowami, a do listy dorzuce Microsofta, tyle że jego produkty są za free :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosher Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Ludzie nie lubia monopolu, tak to fakt ale przeciez sami go tworza. To co kiedys bylo dobre w tej chwili juz nie jest bo jest inne, tansze. Skoro kupilem tansze (bo nie stac mnie na drozsze) to musze teraz miec wewnetrzne poczucie ze nie jestem frajerem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
libero Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 A ludzie ktorzy maja duzo kasy a wybieraja linuxa/amd/ati/ itd to tez frajezy ? Tak naprawde to p4 to najwieksza pomylka intele ! Ale do porazek trudno sie przyznac ! Jak bys mial kase i bys nie byl frajerem to bys kupil xeony a nie p4 ! Ty lubisz tylko mhz a cos takiego jak wydajnosc to dlaciebie nie istnieje ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 O, kłócą się. Jak fajnie ja też chce!!! Znam tajniki działania rynku, popytu i podaży, wiem również, dlaczego w firmach najwięcej inteli, a ubodzy często sięgają po AMD. Tak się składa, że wszyscy znajomi, którzy zmienili sobie niedawno kompy, kupili AMD, ze mną na czele. Mam jednego kumpla, ktory kupił P4, ale to laik, który po prostu kupił nowy i drogi sprzęt, nic o nim nie wiedząc. Ma z nim problemów tyle, że głowa boli, ale nie sposób stwierdzić czy wina jest jego czy intela, tak więc pozostawie bez komentarza. Brniemy dalej... Dla wszystkich, którzy chcą ostatecznie rozwiązać problem wydajności: porównujemy dwa prcesory. Jeden AMD i jeden Intel. Technologia ta sama czyli 0.18 microna, a niedługo 0.13, a jeszcze później 0.9. Ilość MHz ta sama, czyli nie porównujemy pentium 4 2,53 GHz Z Athlonem 1.9 GHz, ale Athlon 1.4 GHz z Pentium 4 1.4 GHz i adekwatnie w góre. Kręcenie jest dla indywidualistow. Po wszelakich testach sprawdzamy wyniki. Ten, który ma lepsze, ma lepszą kość. Jak wyjdzie w pełni AMD 0.13 microna, będziemy porównywać je z Pentiumem 0.13, a nie z 0.9 , który nawiasem mówiąć wcale tak szybko nie wyjdzie, a jeżeli już ,to za rok bedzie AMD 0.9 microna i wtedy będziemy je porównywać. Koniec, dyskusji o wydajności. Cena? Jak wyżej. Podkręcalność? jak wyżej. Awaryjność? Tutaj różnie, nie można liczyć przypadków spalenia na skutek podkręcania i uszkodzenia prze nieumiejętną instalację. Ilość fabrycznie uszkodzonych procesorów, może znać tylko jakaś wysoko postawiona szycha i nic mi do tego. Dodam, ze na obie marki wpływa wiele czynników, np: ilość posiadanych procesorów jednej i drugiej. Wiadomo, że jeżeli na 1000 posiadaczy AMD, 100 ma z<span style="color:red;">[ciach!]</span>e procki, a na 100 posiadaczy Pentium 4 10 ma wadliwe, to nie można mówić, że Pentium jest 10 razy lepsze pod względem bezawaryjności niż AMD. Takie dane określa ogół, a nie poszczególne przypadki, i to, że ktoś spotkał się z wyższościa jednego nad drugim, świadczy w praktyce o niczym. Trzeba brać pod uwagę dane statystyczne, które chyba nie są nam udostępniane, a więc dyskusje tego typu są pozbawione ogólnego sensu. Dalej. Na wydajność systemów składa się wiele czynników, a nie sam procek, i porównania sciągane z sieci często bywają przekłamane, gdyż jak wiadomo, sama płyta główna może wpłynąć na 30% przyrost wydajności, i to, ze na jednej stronie AMD wyprzeda Pentium 4, bardziej a na innej stronie mniej lub wcale również do niczego nie prowadzi. Komponenty muszą być mniej więcej te same, z podobnymi możliwościami, a by móc obiektywnie osądzić wyższość jednego nad drugim. Sytuacja obecna jest chwilowa, a przyszłość nie będzie długotrwała. To, że akurat jedna marka wyprzedza drugą, oprócz tego, że daje jej przewagę na rynku, nie świadczy, że cała linia jej procesorów jest lepsza od drugiej. Testy mówią same za siebie. Żadna z marek nie ma całkowitej przewagi nad drugą. Mowa oczywiście o testach wedle podanych wyżej wzorów. Żadne tam porównanie najlepszych, czy wszystkich na raz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
libero Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Wreszcie ktos napisal cos inteligetnego ! Ale nie boj sie zaraz ktos cie zbluzga ! (Takie to forum) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 No właśnie na to czekam, bo i ja lubię dodawać swoje przysłowiowe 3 grosze, ale jak zwykle trafiam na koniec dyskusji :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
libero Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Moze dwoch panow K wielkich milosnikow firmy intel wybralo sie juz spac ! Przeciez po dobranocce :) Ale i tak lepiej zeby nie pisali nic bo sie osmieszaja ! Porownuje szybsze p4 do wolniejszych athlonow ! Spuszaczaja sie nad p4 a w zyciu nikt z nich pewnie nie mial zadnego xeona ! A 2mb cache l2 to dla nich nic nieznaczaca rzecz ktura pewnie nie wplywa na wydajnosc ! Eh to sie poprostu nazywa nie profesjonalne podchodzenie do tematu ! Ale oni sa tak przekonani ze p4 jest genialne ze nic do nich nie dociera :( Szkoda ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majdan Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Cytat Spuszczają sie na p4 To sie nazywa kochać swój procesor :D. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 ale czy to nie zaszkodzi procesorowi? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
libero Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Cytat ale czy to nie zaszkodzi procesorowi? Moze dziala jako pasta termoprzewodzaca ? Kto to moze wiedziec jak nie zadufany posiadacz p4 ! Btw dla mnie intel skonczyl sie na p3 (w dziedzinie komputerow domowych) Jak by to kogos interesowalo :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 No i jak zwykle. Kiedy się dorwe do głosu, to nikogo już nie ma na placu boju, i moge najwyżej dyskutować sam ze sobą... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosher Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Cytat Cytat ale czy to nie zaszkodzi procesorowi? Moze dziala jako pasta termoprzewodzaca ? Kto to moze wiedziec jak nie zadufany posiadacz p4 ! Btw dla mnie intel skonczyl sie na p3 (w dziedzinie komputerow domowych) Jak by to kogos interesowalo :) Co moze wiedziec taki ktos, kto sam napisal ze na kompach sie nie zna :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
libero Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Cytat Co moze wiedziec taki ktos, kto sam napisal ze na kompach sie nie zna :?: Kosher czy Ty jestes tak naiwny ze wszystko biezesz powaznie ? Masz obsesje na pukcie swojego wymazonego p4 ! Powiedz ile lat na niego zbierales ? Ze tak sie nim podniecasz ? A moze kupiles p4 zeby popisac sie przed swoimi glupimi kolegami co msla ze jak ktos ma 2750mhz to jest super masterem i ma extra komputer ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Jeżeli chodzi o mnie, to masz w pełni rację, nie jestem specem od kompów, nie składam ich, nie moduję (ale może wkrótce), nie podkręcam (dopóki go nie odblokuje) no i nie sprzedaje (chyba, że na Allegro, swoje stare podzespoły). Jednakże mój post niewiele ma wspólnego ze "znaniem się" jest to tylko czyste spojrzenie na sytuację "kłótni o wyższość jednego nad drugim" oraz na pewne proste fakty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosher Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Cytat Cytat Co moze wiedziec taki ktos, kto sam napisal ze na kompach sie nie zna :?: Kosher czy Ty jestes tak naiwny ze wszystko biezesz powaznie ? Masz obsesje na pukcie swojego wymazonego p4 ! Powiedz ile lat na niego zbierales ? Ze tak sie nim podniecasz ? A moze kupiles p4 zeby popisac sie przed swoimi glupimi kolegami co msla ze jak ktos ma 2750mhz to jest super masterem i ma extra komputer ? Dokladnie, komputer mam lepszy od Twojego i najprawdopodobniej zawsze bede mial. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
libero Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Cytat Dokladnie, komputer mam lepszy od Twojego i najprawdopodobniej zawsze bede mial. Nikt cie nie nauczyl ze sie nie mowi hop zanim sie nie podskoczy ? (i tak pewnie nie zrozumiesz o co chodzi ale co mi tam ) A podnieca cie ten fakt Koscher ? Dostajesz wzwodu ? Bo ja niepotrzebuje lepszego ! W tym caly problem ! Zachowujesz sie jak dziecko ! Moze byles wykozystywany sexulanie ? I teraz masz kompleksy i musisz sie dowartosciowywac swoim p4 ? Pomysl co Ty czlowieku piszesz ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosher Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Cytat Cytat Dokladnie, komputer mam lepszy od Twojego i najprawdopodobniej zawsze bede mial. Nikt cie nie nauczyl ze sie nie mowi hop zanim sie nie podskoczy ? (i tak pewnie nie zrozumiesz o co chodzi ale co mi tam ) A podnieca cie ten fakt Koscher ? Dostajesz wzwodu ? Bo ja niepotrzebuje lepszego ! W tym caly problem ! Zachowujesz sie jak dziecko ! Moze byles wykozystywany sexulanie ? I teraz masz kompleksy i musisz sie dowartosciowywac swoim p4 ? Pomysl co Ty czlowieku piszesz ! Idz pograc w GTA3 http://www.tweak.pl/forum/viewtopic.php?t=5992 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Cytat Dokladnie, komputer mam lepszy od Twojego i najprawdopodobniej zawsze bede mial. No to już nie było zbyt poważne. Nawet jak na odpowiedź na zaczepki, mogłeś powiedzieć po prostu, że nie zamierzasz dłużej dyskutować... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosher Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Cytat Cytat Dokladnie, komputer mam lepszy od Twojego i najprawdopodobniej zawsze bede mial. No to już nie było zbyt poważne. Nawet jak na odpowiedź na zaczepki, mogłeś powiedzieć po prostu, że nie zamierzasz dłużej dyskutować... Ty adwokat, co Ty sie wcinasz miedzy wodke a zakaske? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
libero Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Cytat Idz pograc w GTA3 http://www.tweak.pl/forum/viewtopic.php?t=5992 Kosher jestes tak prymitywny ze az sie zygac chce ! Zadufany prostaczek ! <span style="color:red;">[ciach!]</span>a nie dziwie sie ze nikt z toba juz nie gada ! nara prymitywie ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...