Skocz do zawartości
hayett

Ram Ocz 4gb (2x2gb) Pc800 Cl4 Titanium Epp

Rekomendowane odpowiedzi

hej !

kupuję kompa i chce kupić następujący RAM: OCZ 4GB (2x2GB) PC800 CL4 Titanium EPP

do tego płytę: Asus P5K-E WIFI-AP

mam następujące pytania:

1. czytałem gdzieś na forach o problemach z widzeniem 4gb ramu, czy to prawda ?, z czego to wynika (problem jest w płycie czy w OS ? czy jeśli to zależy od płyty to płyta wybrana przeze mnie będzie problematyczna ?

2. czy jest różnica między 4x1 a 2x2 ? i z czego wynika ?

3. czy ktoś wie jak się kręcą wybrane przeze mnie pamięci? czy dodatkowe chłodzenie konieczne ? ekstremalny OC nie wchodzi w grę, chce co najwyżej troszkę lub średnio je podkrecić

dzięki za komentarze B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od siebie powiem tyle, zastanow sie czy aby napewno dobrze wybrales pamieci. Z osobistego doswiadczenia wiem ze OCZ Titanium bardzo ciezko zmusic do poprawnej pracy na plytach ASUS P5K. Osobiscie sam mialem 6 kompletow tych pamieci i niestety zadne nie chcialy poprawnie dzialac na plytach P5K-E i P5K Deluxe, co nie robilo zadnego problemu plycie DFI

AD1.

To nie problem tylko normalna rzecz, systemy 32 bitowe obsluguja max 4GB RAM (w systemie widziane jako okolo 3,25), systemy 64bit widza nawet do 128GB. Poczytaj o arhitekturze systemu 32bit i o adresowaniu pamieci i bedziesz wiedzial o co chodzi

AD2.

No jest, to chyba oczywiste. Ogolnie mniej problemowe sa zestawy 2x2GB. Czasami plyta ma problem z obsluga ramu obsadzonego we wszystkich slotach no i takie pamieci bardziej sie beda grzac, czasem tez po oblozeniu wszystkich slotow znaczaco spada mozliwosc OC pamieci

AD3.

Zalezy od sztuki, ale nieczego rewelacyjnego sie nie spodziewaj, o ile w ogole pamieci rusza na twojej plycie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AD1.

To nie problem tylko normalna rzecz, systemy 32 bitowe obsluguja max 4GB RAM (w systemie widziane jako okolo 3,25), systemy 64bit widza nawet do 128GB. Poczytaj o arhitekturze systemu 32bit i o adresowaniu pamieci i bedziesz wiedzial o co chodzi

Na 32 bitowym Linux da się obsłużyć nawet i 64 GB ram (dzięki PAE) ... na systemach 64 bitowych nie powinno być problemu nawet z o wiele większą ilością pamięci niż 128 GB.

W Windows 32 bit faktycznie najczęściej widnieje 3,25 GB zamiast np. 4 GB

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na systemach 64bit da się teorytycznie obsluzyc okolo 16TB pamięci, ale z tego co wiem w Viscie wprowadzili coś, że jest mas 128GB, bo po co komu więcej.

I z tego co się orientuje, na Linuxie 32 bitowym, obsługa wiekszej ilosci niz 3,25GB jest jakby wymuszona i nie daje to takiej efektywnosci, jak standardowo na systemach 64bit (ale możliwe, ze źle się orientuje).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi