BananZwykly Opublikowano 30 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2008 Czym grozi podpiecie glosnikow ( 2 sztuki ) od wiezy Thompsonic ( nie wiem ile watow, bo jak wiecie ta wieza to szit) bezposrednio do dzwiekowki - sb live 5.1. Nie uzywajac wzmacniacza moge popalic karte muzyczna ? Poruszylem ten problem w temacie na "gorze" ale nikt nie odpisal, wiec nie zamykac tematu. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 30 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2008 (edytowane) niczym, ale jak sądzisz, że twoje głośniki zagrają to jesteś w błędzie, mogą cykać najwyżej co na poziomie szeptu Edytowane 30 Marca 2008 przez kucyk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 na pewno niczym? Wyjście sb 5.1 nie jest wyposażone we wzmacniacz 2x1W jaki był np w mojej starej yamasze, więc w ostateczności, jeśli wyjście jest za słabe i nie zabezpieczone przed prądem to sie może upalić. Na wszelki wypadek lepiej tak nie podłączać, choć chwilowe podłączenie zapewne nie zaszkodzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Kondensatory zabezpieczają przed zwarciem, nic sie nie stanie ani nie zagra. Musisz wyposażyć się we wzmacniacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 ale co kondensatory pomogą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flipmode Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Jeśli podepniesz się pod "Line-Out" to nie obędzie sie bez wzmacniacza... wejście słuchawkowe ma jakieś wzmocnienie chyba bo grają a wzmacniacza nie ma :) pamiętam jednak że podłączanie głośnika pod którekolwiek z wyjść na karcie muzycznej daje mierny rezultat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
truman20 Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Nic się raczej nie stanie (chociaż w pewnych przypadkach może się stać). Impedancja słuchawek jest na poziomie kilkudziesięciu Ohm. Natomiast głośników 4-16 Ohm. Tylko moc wyjściowa na wyjściu karty dźwiękowej to kilkanaście/kilkadziesiąt mW, czyli odpowiednia żeby poruszać maleńką membraną słuchawek, ale za mała żeby poruszyć taką dużą membraną w kolumnie, pomimo małej impedancji. Wzmacniacz głośników, które podłącza się do wyjścia k/d, też ma swoją impedancję i niejednokrotnie kształtuje się ona nawet na poziomie KOhm!! (np wzmacniacz mojego suba tak ma). A te "pewne przypadki", o których wspomniałem na początku, to przypadki kiedy urządzenia nie są przystosowane do mniejszej impedancji niż zalecana. Czyli podłączając urządzenie np 8 Ohm do urządzenia wymagającego dużo wyższej impedancji, może się źle skończyć. Podsumowując - "Make it on your own risk!" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2008 ja raz upaliłem 1W wzmacniacz na karcie muzycznej eksperymentując z wyjściem.. więc upalenie zwykłego lineouta bez wzmacniacza mocy nie należy do wyczynów niemożliwych :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p.f.pawlikowski Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 dokładnie i będzie to coś na zasadzie zwarcia :/ bo karta zacznie oddawać więcej mocy niż może (i tak nie dużej)... nie robić tego!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fuxseb Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 Myślę że nic się nie stanie, w tym również nie zagra. Karta nawet na zwarciu nie powinna się upalić, gdyż posiada odpowiednie zabezpieczenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...