net-land Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 hmm. Mi sie wydaje ze Enermax bedzie chodzil ciszej. Bo jesli predkosc jego wentylatora jest uzalezniona nie od temperatury a od obciazenia to w iddle powinien sie krecic kolo 500rpm. :) a moj be quiet w iddle ma minimum 850 (podczas gry dochodzi do 1100). Ale be quiet steruje wentem w zaleznosci od temp a ta jest wedlug biosu kolo 38 podczas przegladania . Dobrze mysle?? W takim przYpadku powiniem na enermaxie miec nizsze oborty i to duzo. Przynajmniej ja tak wnioskuje z tego co przeczytalem ale prosilbym kogos o potwierdzenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 16 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2008 (edytowane) Dobrze myślisz, u mnie w idle jest ~500rpm a pod obciążeniem około 800-900rpm. Wentylator nie musi się szybko kręcić gdyz te Enermaxy mają wysoką sprawność a co za tym idzie mniej się grzeją (u mnie czy w idle czy stresie zasilacz jest cały czas zimny!). Edytowane 16 Czerwca 2008 przez emilek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
net-land Opublikowano 16 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2008 no ok ale czy temperatura w zasilaczu (dostajaca sie z kompa -zasilacz na górze) nie ma zadnego wplywu na predkosc wenta w zasilaczu?? Tylko i wylacznie pobór mocy?? bo to jest najwazniejsze dla mnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celin Opublikowano 16 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2008 jesli chodzi o enermaxa to obroty sa w granicach 550-650. co so swierszcza oczywiscie sie moze trafic jak wszedzie, jednak na razie jak spotkalem sie z nimi ze swistaly to po paru dniach to ustawalo. tak jak na przyklad w moim :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mothman Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2008 Mam dziwne pytanie. Do czego służy to złącze 3pin? Do ręcznej regulacji obrotów wentylatora? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borys-Tech Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2008 To jest pewnie tak samo jak w BQ. Jest to jedynie odczyt obrotów wentyla w zasilaczu :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mothman Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2008 Dzięki. Tak mi się wczoraj przypomniało i się zacząłem zastanawiać co to :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
htw Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2008 (edytowane) Witam,ja rowniez ostatnio zainwestowałem w nowy zasilacz i stała sie nim wersja 500 W. U mnie niestety hałas łozysk był troche irytujący wiec postanowiłem cos z tym zrobic, wiec pomyslalem ze moze przesmaruje je troche - po tym zabiegu dzwiek satł sie nie do zniesienia ;/gwarancje juz straciłem wiec kupiłem XTHERMAL'a wersje 120 i wlaczylem ......... nasapiła upragniona cisza :D cooler jest naprawde niesamowity, najcichszy jaki testowałem :) tym optymistycznym akcentem zakoncze :D Edytowane 23 Lipca 2008 przez htw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 26 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2008 Xthermal jest najcichszy jaki testowałem, cichszy niż Scythe Flex 1200. Powiedzmy BF@800obr = S-Flex@700 albo nawet większa różnica. Jak wam się przeciętnie kręci Enermax modu 82 w idle i w stresie ? @htw Słyszysz łożyska w Enermaxie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
htw Opublikowano 27 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2008 (edytowane) Xthermal jest najcichszy jaki testowałem, cichszy niż Scythe Flex 1200. Powiedzmy BF@800obr = S-Flex@700 albo nawet większa różnica. Jak wam się przeciętnie kręci Enermax modu 82 w idle i w stresie ? @htw Słyszysz łożyska w Enermaxie ? słyszałem ( ale ja jestem zboczony ), smarowałem nawet olejem silnikowym - pełny syntetyk :D ale tylko pogorszyło zmianiłem na Xthermala i jest dobrze, napastowałem troche przez 3 h komputerek i zasilacz był cieplutki ale nie goracy czy cos takeigo - jutro pozycze od kumpla termomert laserowy i zobacze jak sie to przekład na wartosci i napisze :) Edytowane 27 Lipca 2008 przez htw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mostasz Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 to ewentualnie można posmarować bardzo żadkim (konsystencja) olejem do maszyn precyzyjnych (olejek wazelinowy), ale jak wiem z doświadczenia za dobrych rezultatów to nie daje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2008 Szkoda że Enermax ma plomby bo bez utraty gwarancji można było fan swap walnąć na 600 obr i mamy istne cudo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wwd Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2008 Do zestawu: Asus P5W65, E6700, 2x1Gb ram, X1900XTX, Hdd 250Gb, Hdd 500Gb, cd, dvd z możliwością późniejszej rozbudowy o procka i grafikę, Enermax Modu82+ 525W wystarczy czy dołożyć do 625W?. Jest jakaś różnica między nimi w poziomie chałasu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2008 do tego to nawet i 425 bedzie az nad Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wwd Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2008 Do tego configu tak, tylko czy po zmianie procka i grafy na coś szybszego te 525W będzie wystarczające? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2008 spokojnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wwd Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2008 (edytowane) Ok. Dzięki. Rano zamawiam Modu82+ 525W i dla kolegi Liberty DXX 500W - config podobny ale ma mniejsze fundusze. Myślę że taki mu wystarczy... edit: Już założyłem i faktycznie jest cichy, ale w porównaniu do starego tagana 580W wygląda jak zabawka - mniejszy, lżejszy gorsze kable i wtyczki. Mam nadzieję że to tylko pozory... Edytowane 2 Sierpnia 2008 przez wwd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
htw Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Szkoda że Enermax ma plomby bo bez utraty gwarancji można było fan swap walnąć na 600 obr i mamy istne cudo. wystarczy Xthermal - jest naprawde rewelacyjnie ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilku Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 (edytowane) Witam, kupiłem niedawno Enermax'a Pro 82+ 385 i po mocniejszym rozkręceniu się wentylatora, wydaje on dźwięk, jakby w środku bzyczało łożysko(?). Dźwięk nie jest bardzo głośny, ale na tle dobrze wyciszonego kompa jest trochę drażniący...:| Czy Wy też tak macie ? Pozdrawiam Wilku Edit:doczytałem, ze dźwięk po kilku dniach cichnie ;) Edytowane 6 Sierpnia 2008 przez Wilku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 (edytowane) U jednych cichnie u drugich nie. Niestety u mnie nie dalej terkocze po 2 miesiącach. Wysłałem na gwaranację do cooling.pl i odrzucili moją reklamację. Powód: głośno wentylatora jest zgodna że standardem firmy Enermax. (co takiego? :blink:) Pierwszy i ostatni raz kupuje zasilacz od Enermaxa, firma pewnie znała problem głośnych łozysk i powinna wymienić taki zasilacz od ręki. Jak do mnie wróci to się zrobi fanswapa lub sprzeda na allegro i kupi coś innego. Edytowane 6 Sierpnia 2008 przez emilek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Kup w Zenfiście - wymienią od ręki :) mają specjalny EnterVip (czy cos takiego) i od razu wymieniają w razie czego :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 U jednych cichnie u drugich nie. Niestety u mnie nie dalej terkocze po 2 miesiącach. Wysłałem na gwaranację do cooling.pl i odrzucili moją reklamację. Powód: głośno wentylatora jest zgodna że standardem firmy Enermax. (co takiego? :blink:) Pierwszy i ostatni raz kupuje zasilacz od Enermaxa, firma pewnie znała problem głośnych łozysk i powinna wymienić taki zasilacz od ręki. Jak do mnie wróci to się zrobi fanswapa lub sprzeda na allegro i kupi coś innego. Mógłbyś sprawdzić czy słychać terkot kiedy odwrócisz zasilacz do góry wentylatorem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Jak dostanę go spowrotem (pewnie jutro) to sprawdzę i dam znać. Tak już zamówiłem S-FLEX'a 1200rpm i zrobie pewnie fanswapa. Odnośnie zakupu w zenfist to wtedy kiedy go kupowałem to w zenfiscie nie było tego Entervip a w cooling.pl robiłem większe zakupy wtedy to kupowałem wszystko razem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 (edytowane) Może mi ktoś powiedzieć jaki wentylator kupić do fanswapa mojego Enermaxa? Orginalny zasilacz jest podpięty 4 pinową wtyczką a wygląda to tak: kliknij Myślałem nad S-FLEX 1200rpm (dość często polecany do fanswapa), no ale on ma 3 pin a jakoś nie widzi mi się podłączać wentylatora pod płytę (najlepiej by było pod zasilacz). Żeby zasilacz sam dostosował prędkość jest potrzebny wentylator z PWM? Jeżeli tak to jaki. Dzięki za odpowiedzi. edit: myślałem że moje posty się połączą a jednak tak się nie stało (sory) Edytowane 9 Sierpnia 2008 przez emilek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin3112 Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Może mi ktoś powiedzieć jaki wentylator kupić do fanswapa mojego Enermaxa? Orginalny zasilacz jest podpięty 4 pinową wtyczką a wygląda to tak: kliknij Myślałem nad S-FLEX 1200rpm (dość często polecany do fanswapa), no ale on ma 3 pin a jakoś nie widzi mi się podłączać wentylatora pod płytę (najlepiej by było pod zasilacz). Żeby zasilacz sam dostosował prędkość jest potrzebny wentylator z PWM? Jeżeli tak to jaki. Dzięki za odpowiedzi. edit: myślałem że moje posty się połączą a jednak tak się nie stało (sory) no właśnie ja się też zastanawiam czy można by czymś oryginalny wentylator w Enermaxie zamienić, Niestety jest to nietypowy wentylator zrobiony na zamówienie Enermaxa, nazywa się ten wynalazek "bi-voltage fan" nie jest to wentylator PWM mimo że ma 4 pinową wtyczkę. A oto opis tego wentylatora podany przrz Enermaxa jaki znalazłem na hardwaresecrets - wygląda na to że Enermax jest strasznie dumny ze swojego wynalazku, nic dziwnego że nie chce słyszeć o wymianie :) A oto cytat “We use a bivoltage fan. We have a patent on this. Normally, when you use a fan, you lower voltage down to 3-4 V, which impacts also the hall IC of any fan, which controls the fan. With such voltage it gets unstable. By using a bivoltage fan (12 V for the hall IC and custom voltage to the bearing – any voltage, way lower than 3) we can go down to 450 rpm (even lower if we would want to). By still having the hall IC powered by 12 V, it can run/control the bearing with its custom voltage more smoothly. That's the difference to any single voltage. But we do use a standard two ball bearing fan, custom manufactured for us. That is what is looking like PWM, but you can see two 12 V wires and no PWM cable. Other manufacturers can match this only by using PWM sleeve bearing fan with limited lifetime. So we are pretty proud of our patented invention and having the world's most silent PSU fan control (and series) without sacrificing on heat or cheating even with sleeve bearing.” Jestem ciekaw jak wygląda kontrola obrotów po fanswapie, może ktoś zauważył albo mógłby sprawdzić jak szybko obraca się wentylator po zamianie? P.S. U mnie na szczęście wentylator chodzi bardzo cicho Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 (edytowane) Do teraz nie moge pojąć jak serwis Enermaxa (no i cooling.pl) odrzucił reklamację. Przecież nawet z jednego metra słyszę wyraznie łozysko wentylaotra (oczywiście zasilacz w obudowie). Odnośnie tego wentylatora to czytałem właśnie o tym i niestety mnie to martwi. Według mnie firma cooling.pl podszedła do sprawy nie poważnie ale nie będę tego już ciągnął dalej bo to nie ma sensu. Edytowane 10 Sierpnia 2008 przez emilek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2008 (edytowane) Wiesz, niektórych dzwięków po jakiejś granicy wieku się nie słyszy. Jak ja sie ciesze ze kupilem w Zenfiscie ;-) Edytowane 17 Sierpnia 2008 przez bartek46op Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2009 Dobra... wentylator stał się słyszalny <_< tzn łożysko. Nie wiem co zrobić - fanswapa się boje robić bo gwarancja... zastanawiam się czy nie sprzedać zasilacza (bo i tak chcę zasilacz z odpinanymi) i kupic BeQuieta... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2009 Jak kupiłeś w Zenfiście to wyślij na gwarancję - oni nie robią problemów, z tego co wiem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2009 (edytowane) Napisałem do nich maila - zobaczymy co powiedzą (ale ten metaliczny dźwięk wku***... i jak tu mieć cichy PC...) Edytowane 29 Stycznia 2009 przez bartek46op Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...