lian-li Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2009 Mam obecnie Modu82+ 525w i jestem nie ukrywam zawiedziona jego kultura pracy, pomijam to ze po odpaleniu komputera przez chwile dość intensywnie piszczy, łożysko terkocze, ale najbardziej wkurzające jest to ze zamiast odprowadzać cieple powietrze z obudowy, robi dokładnie coś innego ( sprawdzałam ręka) powietrze kotłuje się pod zasilaczem, powiem wręcz ogrzane powietrze wtłacza z powrotem do obudowy Oczywiście napięcia sa ok, ale reszta to beznadzieja, wiem ze to przypadek 1 na ileś tam, ale płacąc 500 pln za zasilacz oczekiwałam czegoś dokładnie odwrotnego, zastanawiam się czy nie wysłać go na gwarancje ... Czy ktoś podobna sytuacje zaobserwował ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2009 Niemożliwe ze wtłacza powietrze do obudowy, musiał by mieć odwrócony wentyl. A to że ciepłe powietrze się gromadzi pod zasiłka to przy wolno obrotowym wentylu to standard. Zwłaszcza ze pewnie zasilacz masz na górze obudowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lian-li Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2009 Niemożliwe ze wtłacza powietrze do obudowy, musiał by mieć odwrócony wentyl. A to że ciepłe powietrze się gromadzi pod zasiłka to przy wolno obrotowym wentylu to standard. Zwłaszcza ze pewnie zasilacz masz na górze obudowy. Standard standardem, ale gdy miałam śp Corsaira 520 w takie zjawisko nie występowało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2009 Mam obecnie Modu82+ 525w i jestem nie ukrywam zawiedziona jego kultura pracy, pomijam to ze po odpaleniu komputera przez chwile dość intensywnie piszczy, łożysko terkocze, ale najbardziej wkurzające jest to ze zamiast odprowadzać cieple powietrze z obudowy, robi dokładnie coś innego ( sprawdzałam ręka) powietrze kotłuje się pod zasilaczem, powiem wręcz ogrzane powietrze wtłacza z powrotem do obudowy Oczywiście napięcia sa ok, ale reszta to beznadzieja, wiem ze to przypadek 1 na ileś tam, ale płacąc 500 pln za zasilacz oczekiwałam czegoś dokładnie odwrotnego, zastanawiam się czy nie wysłać go na gwarancje ... Czy ktoś podobna sytuacje zaobserwował ? wydaje mi się, że masz coś nie tak z obiegiem powietrza w obudowie - jak możesz wrzuć fotkę budy z boku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2009 POST 11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2009 Lian-Li - masz możliwość podłączenia wtyczki 3-pin zasilacza do mobasa i sprawdzenia jak zachowują się obroty wentylatora? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lian-li Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2009 (edytowane) Lian-Li - masz możliwość podłączenia wtyczki 3-pin zasilacza do mobasa i sprawdzenia jak zachowują się obroty wentylatora? :) Fanin1 to zasilacz ( zasadniczo kreci się cały czas podobnie, tylko łożyska doprowadzają mnie do szewskiej pasji ! Rozmawiałam ze znajomym sprzedawca, brał go od dystrybutora i jutro będę wiedziała, czy da rade go wymienić ) Pozdrawiam Edytowane 30 Listopada 2009 przez lian-li Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sosna24 Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2009 (edytowane) nadal brak odpowiedzi czy wiatrak w dobra strone jest przymocowany ;) enyłej ja widze, ze ta buda ma tylko malutkie otworki na górze i cała masa gorącego powietrza nie ma fizycznie gdzie uciec (troche ucieknie, ale większosć sie odbije i zacznie wirować po bokach), dlatego wszystko sie 'kotłuje'. Sprawe pogarsza fakt takiego ustawienia coolera jak jest. Korsarz dzięki wyższym RPM ratował sprawe troche, ale i tak jak stwierdze, że wentylacja w tej budzie jest >gorsza< niż w niejednej za 50zeta to sie dużo nie pomyle. Wystarczy spojrzeć na fote, żeby odrazu zobaczyć że "to nie ma prawa dobrze działać" w takim układzie :> [edit: a ten jedyny otwór Bardzo-Skutecznie blokują ci kable.] Ratunkiem może być obrocenie coolera (bekplejta wywal bo ci nie jest potrzebny do niczego...), i dodatkowo na tak obrócony radiator połóż kawałek wyciętego kartkonika. Dalej: jeżeli nie masz więcej 120-tek to ten z przodu przełóż na drugą strone coolera. Jak ci dzięki samej przekładance temp na procku spadnie o 5'C to stawiasz browara B-) Edytowane 30 Listopada 2009 przez sosna24 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lian-li Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2009 nadal brak odpowiedzi czy wiatrak w dobra strone jest przymocowany ;) enyłej ja widze, ze ta buda ma tylko malutkie otworki na górze i cała masa gorącego powietrza nie ma fizycznie gdzie uciec (troche ucieknie, ale większosć sie odbije i zacznie wirować po bokach), dlatego wszystko sie 'kotłuje'. Sprawe pogarsza fakt takiego ustawienia coolera jak jest. Korsarz dzięki wyższym RPM ratował sprawe troche, ale i tak jak stwierdze, że wentylacja w tej budzie jest >gorsza< niż w niejednej za 50zeta to sie dużo nie pomyle. Wystarczy spojrzeć na fote, żeby odrazu zobaczyć że "to nie ma prawa dobrze działać" w takim układzie :> [edit: a ten jedyny otwór Bardzo-Skutecznie blokują ci kable.] Ratunkiem może być obrocenie coolera (bekplejta wywal bo ci nie jest potrzebny do niczego...), i dodatkowo na tak obrócony radiator połóż kawałek wyciętego kartkonika. Dalej: jeżeli nie masz więcej 120-tek to ten z przodu przełóż na drugą strone coolera. Jak ci dzięki samej przekładance temp na procku spadnie o 5'C to stawiasz browara B-) Witam Zasilacz został wymieniony na nowy - coś było nie tak z samym śmigłem. Co do obudowy nadchodzi czas zmian- oczywiście lian-li, ale to później :wink: Dla chcących kupić zasilacze enermaxa, zawsze pytajcie się skąd sklep bierze owe zasilacze, jak od dystrybutora to pełen relax, w mnie wymiana na nowy trwała raptem 3 dni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beriam Opublikowano 23 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2010 Witam Jestem posiadaczem Enermax Modu82+ EMD525AWT 525W i właśnie stoję przed wymiana wentyla z przyczyn wiadomych. Mam kilka pytań związanych z ta akcja ... - Z tego co czytałem nie idzie podpiąć nowego wentyla pod zasilacz ? - Czy jeżeli wentylator podłącze pod płytę lub regulator i ustawie na sztywno, zasilacz ruszy, miałem przypadek ze bez podpiętego śmigła nie dawał oznak życia. - Czy noctua NF-P12 będzie dobrym wyborem ? pz. beriam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
htw Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Panowie odświeżam temat bo jestem podirytowany głośnością tego wentyla, jak tam z wymianą, da sie coś zrobić i co najlepiej kupić ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 1 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2011 (edytowane) Zmienić sie da zawsze tylko sa mniejsza lub wieksze komplikacje przy tym , w tym zasilaczu akurat jest zupelnie inna wtyczka . Bedziesz musial albo gdzies kupic taka wtyczke i zamontowac ja w nowym wentylatorze albo przelutowac kable ze starego wentylatora. http://www.silentpcreview.com/files/images/enermax-modu82+/modu82%2B07.jpg Edytowane 1 Września 2011 przez Maciem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 1 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2011 Musisz podłączyć na sztywno lub pod regulator obrotów. Enermax niestety posiada specjalny układ odpowiedzialny za prędkość wentylatora. Nazywa się to chyba SpeedGuard i działa na podobnej zasadzie co PWM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 9 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2011 Czy ktoś może mi wytłumaczyć po co rozbierać zasilacz, który ma 5 lat gwarancji? Taka moda? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 17 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2011 (edytowane) Czy ktoś próbował przy Modu82+ 625W robić SLI/CF config mam taki jak w podpisie i chcę wrzucić dodatkowo do tego jeszcze 6950 i nie wiem czy zasilacz da rade ;)? Ktoś się orientuje? Edytowane 17 Października 2011 przez M1siek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 5 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2011 Czy ktoś próbował przy Modu82+ 625W robić SLI/CF config mam taki jak w podpisie i chcę wrzucić dodatkowo do tego jeszcze 6950 i nie wiem czy zasilacz da rade ;)? Ktoś się orientuje? www.enermax.pl > masz tam kalkulator mocy zasilacza, wrzuć konfig i będziesz miał pewność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...