omkosmok Opublikowano 31 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2008 cpu: E8200 mobo: Asus P5B z najnowszym biosem (1803) memki: Patriot LLK 2*1GB CL4 spu: Corsair 520W Otóż jak w temacie, pojawiły się bardzo niepożądane problemy. Od taktowania 3,9GHz w górę jest bardzo niestabilnie, przejawia się to chwilowymi 'zamrożeniami' wszystkiego, błędami w SPI, smarkach etc. Procesor może być taktowany nawet 4,1GHz i Orthos pracuje bezbłędnie przez ok. 30min, więcej nawet nie sprawdzałem. Swego czasu przy identycznej konfiguracji tylko z procesorem E4300 patrzyłem przy 334*9 - przy taktowaniu pamięci 1002MHz SPI normalnie kończył test 32M. Teraz, przy 501*8 po 2 loopach wyskakuje błąd 'no exact in round'. Podejrzewam, że może to być kres możliwości chipsetu i965P. Czy margines niestabilności może być aż tak szeroki? Niestabilnie od fsb ~485 aż do 525? Wyobrażałem sobie, że może być niestabilnie powiedzmy do jakiegoś 500, a potem już nie wstanie. Macie jakieś pomysły co z tym zrobić? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 31 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2008 Sądze że 500mhz to zaczyna być kres twojej płyty głównej, sam się dziwie że Asus p5B bez modów wyciągnął Ci 500mhz :wink: dawałeś więcej V na NB? pamięci napewno cie nie ograniczają?? Pamiętaj też że wiele sztuk E8200 potrafi skończyć się już przy 520...530 mhz ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwor Opublikowano 31 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2008 (edytowane) Sądze że 500mhz to zaczyna być kres twojej płyty głównej, sam się dziwie że Asus p5B bez modów wyciągnął Ci 500mhz :wink: dawałeś więcej V na NB? pamięci napewno cie nie ograniczają?? Pamiętaj też że wiele sztuk E8200 potrafi skończyć się już przy 520...530 mhz ;]generalnie 965 lepiej sobie radzi z FSB ... swoja drogą P5B ma słabą sekcje zasilania Edytowane 31 Marca 2008 przez Piwor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omkosmok Opublikowano 31 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2008 Może i się kończą ale wątpię, aby mój do nich należał, przy 4,2GHz orthos potrafi stabilnie pracować przez ok. 30 min z vcore 1,5V i fsb term 1,4V. Jak już mówiłem, wszystko wstaje nawet na 525*8. Pamięci nie ograniczają na pewno, a vnb nawet patrzyłem przy 1,5V - nic. Ktoś mi coś mówił, że to może być wina 'strapa'. Czy macie jeszcze jakiekolwiek pomysły co z tym zrobić? Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwor Opublikowano 31 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2008 sekcja zasilania ... nie wyrabia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 To tylko 3 fazy w dodatku niezbyt mocne więc co się dziwić, sprawdź jeszcze czy mosfety w sekcji zasilania nie grzeją się zbyt mocno, jeśli tak to spróbuj je schłodzić ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omkosmok Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 OK, chciałbym wszystkim podziękować za pomoc. Płyta główna do wymiany, teraz nasuwa się pytanie. Jaką możecie polecić na P35 do 350zł? Myślę nad Asusem P5K PRO, Foxconnem P35-A. Jaka jest Wasza opinia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Asus P5K Pro ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIKEY24 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Pytanie do omkosmok . Czy włączał ci się komputer , jak miałeś starszy bios niż 1803? Czy dopiero aktualizacja biosu pomogła ? Ponieważ chyba mam stary bios w płycie , komputer sie włącza ale obrazu nie ma. Wszystkie pozostałe elementy sprawne. Proszę o pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...