Skocz do zawartości
cavarr

Geforce GTX 260/280

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

planuję przejście z 8800 GTS na coś mocniejszego.

Zastanawiam sie nad Gigabyte 260 GTX 192 i wersji 216 procesorów strumieniowych (150 pln droższa) ale nie wiem czy jest sens przepłacać. Czy ewentualnie jest sens rozważac 280 gtx? ale tu juz różnica jest b. DUŻA ;(

Szukam czegoś dobrego do OC.

Bardzo prosze o wasze opinie i pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja podobny manewr zrobiłem i jest całkiem spoko. Mój Gainward już przebadany. Po podbiciu w BIOS na 1.18V na gpu leci 678MHz/1458MHz/1152MHz(2304).

A ile leci na 1.12v? Bo cosik słabo ci się kręci , umnie 700(1500)/1250 tylko musiałem troche podnieść obroty wentyla. Ale póki co jade na 1.03v(oc 630(1350)/1250) , bo temp karty i pobór mocy konkretnie spadł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie proszę o pomoc,

Która kart 260GTX będzie lepsza od O/C? wersja na 192 czy 216 ??? Na wersji 216 na pudełku jest coś napisane o O/C że niby ma jakiś potencjał ale może to być tylko marketing. Doradźcie bo nie chce przepłacać. :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja podobny manewr zrobiłem i jest całkiem spoko. Mój Gainward już przebadany. Po podbiciu w BIOS na 1.18V na gpu leci 678MHz/1458MHz/1152MHz(2304).

Ciekawe jak się to ma do GTX 280? :wink: w nich jest standardowo 1.18V

Edytowane przez seba84_2005

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! składałem ostatnio kompa i mam taki problem, a mianowicie w grach mimo ze mam ustawione 32bit to cienie wyglądaja okropnie na ich brzegach są fioletowe plamy, jakieś niepłynne przejścia na teksturach , dziwne oświetlenie zobaczcie sami. Gothic 3 wygląda normalnie Fear i Double Agent jak wyżej dodatkowo w double agent niby sterownik sie nie zgadza a w Race driver Grid w menu jest właśnie taki cień na kartonie w rogu. Nie wiem co mam zrobić ;/

wersja sterownika 178.13

monitor IIyama ProLite22 jak ktos ciekawy

Płyta 790iUltra

Screnny: (rozjaśnijcie sobie monitor kto nie widzi)

Fear:

http://img186.imageshack.us/my.php?image=f...18362607zb3.png

http://img142.imageshack.us/my.php?image=f...18354723sg1.png

http://img409.imageshack.us/my.php?image=f...18362000vj2.png

http://img183.imageshack.us/my.php?image=f...18362607sw4.png

Splinter Cell Double Agent:

http://img264.imageshack.us/my.php?image=s...08100618kb7.png

http://img264.imageshack.us/my.php?image=s...08100618le8.png

Edytowane przez C1nas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HELL o,

planuje zakup 280 GTX i zastanawiam sie czy mój zasilacz CORSAIR 620W wytrzyma to obciążenie? Mam proce z O/C na 4Ghz i grafe też chciałbym podkęcić.

... Czy GIGABYTE to dobry wybór? zastanawiam sie jeszcze nad LEADTEAKiem :blink:

Jaką firmę polecacie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 700W bequiet dp i e8400@4ghz + gtx280 od Gigabyte i śmiga. Co do Gigabyte, ok - firma sama w sobie (różnice miedzy Asusem Leadtekiem i innymi to głównie sprawa gwarancji, reszta to samo no i zmieniony obrazek na chłodzeniu.... ale nie wiem bo nie mogę jej podkręcić tzn. ustawiłem przy pomocy evga precision takty na: 670/1400/2400 i o ile CS:S chodzi bez żadnych artów to 3dmarkVantage się wysypuje i restart kompa pomaga... Nie wiem co jest grane, czy trzeba zmienić napięcie na GPU ?? Niech ktoś objaśni...

Edytowane przez hyper_2002

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy 620W wystarczy na tak żarłoczną kartę? :blink: Znalazłam ASUSA 280 GTS za 1250pln to chyba dobra cena, czy coś wiecie o 280 w wydaniu Asusa? Czy olac firmę i brać najtańszą ale chciałbym pobawić sie w O/C.

http://www.allegro.pl/item449387963_winfas...hz_extreme.html

a co takiego? z tego co pamiętam to była dobra firma ale czy nadal jest?

pozdrawiam

Edytowane przez Oli20053

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

620w wystarczy spokojnie, caly zestaw pod obciazeniem, z ta karta lyka z jakies 330w, a nie zapominaj ze w idle takty grafy spadaj i sama karta jest wtedy bardzo oszczedna jesli chodzi o pobor energii. Co do firmy to ciezko cos powiedziec jednoznacznie, niby roznic w konstrukcji nie ma ale jak chcesz do OC, to przynajmniej postaraj sie kupic jakas z lepszymi pamiatkami, lepszy producent - lepsze komponenty, chociaz nie wiem jak to jest z asusem w tym wypadku, osobiscie mam zotaca - zwyklego nie AMP, ale bez problemu smiga na taktach tego AMP - 700/1500/2300, zero problemow, a katowalem go wszystkim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co to jest idle dla tych kart? Bo chyba tylko zupełne nic nie robienie. Przeglądanie neta, oglądania filmów (niezależne jakich) powoduje przechodzenie w 3D (temperatura ponad 10 stopni wyższa była dopóki nie stosowałem nawiewu bocznego). Wkurzające straszne.

Teraz sobie zrobiłem dwa profile OC dla 3D - jeden z normalnymi taktami, a drugi z minimalnymi, no i w Windowsie ustawiam też wolniejszy, pare stopni mniej, ale i tak widać że napięcie podbite, bo wyższa temperatura niż jak sie nic nie robi (wtedy jest low-power 3D).

Swoją drogą 2D to jeszcze nie widziałem, w pełnym idle jest zawsze low-power 3D. Nie wiem czy Aero w Viście tego wymaga czy co?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co to jest idle dla tych kart? Bo chyba tylko zupełne nic nie robienie. Przeglądanie neta, oglądania filmów (niezależne jakich) powoduje przechodzenie w 3D (temperatura ponad 10 stopni wyższa była dopóki nie stosowałem nawiewu bocznego). Wkurzające straszne.

Teraz sobie zrobiłem dwa profile OC dla 3D - jeden z normalnymi taktami, a drugi z minimalnymi, no i w Windowsie ustawiam też wolniejszy, pare stopni mniej, ale i tak widać że napięcie podbite, bo wyższa temperatura niż jak sie nic nie robi (wtedy jest low-power 3D).

Swoją drogą 2D to jeszcze nie widziałem, w pełnym idle jest zawsze low-power 3D. Nie wiem czy Aero w Viście tego wymaga czy co?

Pod xp tylko pod filmami i grami grafa wchodzi w 3d , a tak to zawsze 2d. W sumie jak przez dłuższy czas nie grasz to można wymusić rivą tuner dowolny np 2d i grafa zawsze będzie działać w tym trybie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

620w wystarczy spokojnie, caly zestaw pod obciazeniem, z ta karta lyka z jakies 330w, a nie zapominaj ze w idle takty grafy spadaj i sama karta jest wtedy bardzo oszczedna jesli chodzi o pobor energii. Co do firmy to ciezko cos powiedziec jednoznacznie, niby roznic w konstrukcji nie ma ale jak chcesz do OC, to przynajmniej postaraj sie kupic jakas z lepszymi pamiatkami, lepszy producent - lepsze komponenty, chociaz nie wiem jak to jest z asusem w tym wypadku, osobiscie mam zotaca - zwyklego nie AMP, ale bez problemu smiga na taktach tego AMP - 700/1500/2300, zero problemow, a katowalem go wszystkim

Jak waszym zdaniem wypada Leadtek WinFast???? miałem kiedyś z tej stajni GF 6600 z gigantycznym miedzianym radiatorem i powiem że była to świetna karta na swoje czasy ;) ale czy teraz też tak mają udane karty? Sporo osób wypowiada sie pozytywnie (opinie użytkowników Kopmutronik) na temam GIGABYTE - czy nadają się do O/C. Jakiego producenta brać do O/C, co polecacie?

HELP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

zakupiłem ostatnio nową grafę (ale jest duża ta nowa karta po moim 8800 GTS 320 to naprawdę jest krowiasty sprzęt).

Zainstalowałem najnowsze stery pod vistę 64-bit (wuhakjuele) i o dziwo wszystko bez najmniejszych problemów chodzi w natywnej rozdziałce mojego lcd.

Odpaliłem Call of juarez oraz COH na max detalach i takze b. ładnie chula. Boję się tylko trochę o mój zasilacz. Niby ciągnie spoko (brak niebieskich ekranów i jakiegoś dużego buczenia wentyla). Myślałem o radku 4870 ale wybrałem Nvidię bo chyba mnie prądu żre. Napiszcie czy może powinieniem zmienić zasiłkę? sprzętu nie zamierzam kręcić (bo i po co?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi