Skocz do zawartości
cavarr

Geforce GTX 260/280

Rekomendowane odpowiedzi

E tam. U mnie GTX280 (plus 3 dyski) jest zasilany jest Enermaxem 460. Odkąd wyjąłem dodatkową kieszeń na dyski (na górze z tyłu) to przestał nawet na obroty wchodzić.

Jedyne co mnie wpienia w tej karcie to fakt, że potrafi sobie wejść na takty 3d i tak jej zostaje (Vista x64). I zamiast 47st. ma 57 (na pulpicie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hell O,

własnie zamontowałem 280 GTX i się załamałem poniewaz na mojej 8800GTS cewki popiskiwały ale na tej karcie to już przesada WYJĄ, są bardzo głośnie :sad: Czy jest jakiś patent aby to trochę zneutralizować, wyciszyć. Czy może same się wygrzeją i po kilku tygodniach beą ciszej pracować. W windzie mam 44'C :( Czy wiecie cos aby wychodziłao cos do Arctic Coolingu na 280GTX? Firmowe chłodzenie jest nieefektywne i stosunkowo głosne.

Jaki wynik powinienem otrzymać w 3DMark Vantage? Odpaliłem na chwile STALKERA CLEAR SKY ustawiłem wszystko na MAX w DX10 i było klatkowanie :( Co powinieniem dodatkow ustawić, sprawdzić? zainstalowałem sterowniki producenta z dołączonej płytki - wersja 177.42

help

Edytowane przez Oli20053

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ile leci na 1.12v? Bo cosik słabo ci się kręci , umnie 700(1500)/1250 tylko musiałem troche podnieść obroty wentyla. Ale póki co jade na 1.03v(oc 630(1350)/1250) , bo temp karty i pobór mocy konkretnie spadł.

Na 1.12 V leci jakoś 648/1400 :(. Dokładnych wartości nie pamiętam- na 1.18 V zostawiłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w 3DMark Vantage (wersja advanced, ustawienia performanced) uzyskałem 9300 to chyba bardzo kiepskli wynik, a dodatkow sprawdzając ustawienia wpadłem na coś takiego :sad: post-116004-1223660817_thumb.jpg dlaczego wyświetala mi katre jako AGP??? co tu jest nie tak?

pomocy

Edytowane przez Oli20053

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GPU-z pokazuje prawidłowo, zastanawiam się skąd tak kiepski wynik mam w 3dm Vantage ~~9300 ;( jak mam prawidłowo odinstalowac wszystkie sterowniki od VGA? Czy po zmianie karty na nowa konieczne jest przeinstalowanie windy? Na Stalkerze CS na full DX10 jest b. mała ilość klatek a miało być tak pięknie. Obawiam sie ze umoczyłem DUŻO kasy - LEADTEK :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak miałeś ATI to najlepszy jest format. Ja przy przejściu z 8800 odinstalowałem sterowniki (Dodaj usuń programy), następnie w trybie awaryjnym wyczyściłem DriverSweeperem, restart i ponownie w tryb awaryjny i instalacja sterów. Zawsze tak robie i jak narazie problemów brak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co powiesz na to ? :sad: skąd tak beznadziejny wynik, takie same karty a przepaść w wynikach? Miałem 8800GTS, Czy jest mozliwośc kupić podróbe VGA? - post-116004-1223666097_thumb.jpg Centy na jakich jedziesz sterach i jaki masz wynik w VANTAGE?

Edytowane przez Oli20053

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GeForce ForceWare 178.13 WHQL Vista 64-bit , (this driver package installs NVIDIA PhysX System Software v8.09.04).

Czyli ta wersja zawiera juz w sobie stery do fizy to może te zainstalować? hmm... Ok zassałem wersję 178.15 i nowe stery do fizy, wykorzystam DriverSweepera i napiszę co i jak .

THX :rolleyes:

Edytowane przez Oli20053

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zainstalowałem 178.15 w trybie awaryjnwym poźniej fize co przelozyło sie na 12470 w Vantage :damage_wall: jak po tych początkowych wpadka teraz jestem zadowolony w 70%. Pozostała zmina chłodzenia i CEWKI - koszmar, potrafią pod windą sobie szmerać a pożniej to już wiecie jak jest. Czy wymuszenie synchronizacji pionowej i włączenie potrójnego buforowania powoduje spadek ilości FPS w grach??? Jesli tak to lipa bo jak tak ustawię w opcji sterownika jest ok - nie piszczą ale nadal coś szmera w karcie...hmm. Czy jest jakieś dobre chłodzenie do 280 gtx z wyjatkiem wodnego??? może cos od Arctic Cooling? Accelero S2 do 8800 GTS było doskonałym chłodzeniem - zimno i cicho. Niestety na 280 gtx jest zupełnie odwrotnie :unsure: Jak ruszan skrolem myszy to karta też coś sobie spiewa ;(

Dzięki za pomoc, moze poprowadzicie mnie dalej przez gąszcz nowości 280 gtx? :rolleyes:

Edytowane przez Oli20053

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam gtx280 i co do chłodzenia jestem bardzo zadowolony, jest ciche w idle kreci sie na 40% wiatrak przy grach automatycznie sie zwieksza. Wcześniej miałem Radka HD4870 i tutaj chłodzenie było o wiele gorsze, głośniejsze a i temp. były wyższe...

chyba poprostu jakaś walnięta sztuka sie trafiła...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powoduje spadek jeśli ilość FPS jest wyższa niż częstotliwość odświeżania, przecież o to chodzi w tej funkcji.

I teraz jesteś zadowolony bo masz fałszywy wynik w Vantage? Zaznacz w nim opcję Disable PPU to wynik ci wróci do mniej więcej takiego jak wcześniej, pomijam różnicę wynikającą z optymalizacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już wiem co mi szmerało w karcie .............. ZASILACZ 620W ! mój zasilacz chyba nie wyrabia, może sie jakoś przegrzewa przy tej karcie bo jak zaczynam grać w Stalkera CS lub Crysis WH zaczyna coś pykać, szmerać w zasilaczu - to dobra wiadomość bo się bałem że to karta.

Ok włączyłem disble PPU i zaraz sprawdzę :blink:post-116004-1223712348_thumb.jpg Faktyczni ejest gorzej hmm...

ale co z zasilaczem? zakup nowego ....f...k dopiero fortune wydałem na grafe ;( Czy jest możliwe abym źle podłączył zasilanie do grafy? z zasilacza podciągnołem kabelki pod gniazdo 8 i 6 pinowe, czyli wszystkie obsadziłem - chyba tak jest prawidłowo? inaczej nawet nie sprawdzałem.

Juz moje kolejne pytanie; jakie zasiłki polecacie pod 280 gtx

post-116004-1223713589_thumb.jpgczy wiecie co to za gniazdo w grafie z symbolem głośnika ? bo ja niestety mam taką instrukcje że to coś w ogóle nie jest opisane ;|

Edytowane przez Oli20053

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi