Gość Firekage Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 Zastanawiam się jak wypadło by chłodzenie na tym Gainwardzie Golden Sample jak by odkręcić stockowe wentyle i zamontować jakąś 120-tkę. Czy ktoś ma ta kartę i chciało by mu się porównać? Na PCL jest recka usera , temat obszerny wiec zobacz tam - przypominam sobie , ze ktos chcial w ogole to zmienic bo glosne bylo. Moze zrobili. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VICTORious Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 Przed chwilą kupiłem właśnie Gainwarda GS 896MB :] przypuszczam że jeszcze dzisiaj sprawdzę jak to wygląda ze 120mm bo karta ze stockowymi wentylatorami raczej nie zmieści mi się. Jak wrócę do domu to zobaczę jak to wygląda. Napisz mi jak z głośnoscią tej karty. Sprawdź również najnowsze stery (185?) z tą kartą i tryb 2D/3D - czy działa. Stabilne O/C również mile widziane :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 Napisz mi jak z głośnoscią tej karty. Sprawdź również najnowsze stery (185?) z tą kartą i tryb 2D/3D - czy działa.Ponoc niby Gainward zrozumial "blad" i wypuszczaja obecnie karty , ktore maja juz ten tryb - tak pisano na PCLi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszPaweł Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 Witam Jest sens dokładać 170zł do GTX260 1792MB czy lepiej brać normalną wersje 896MB za 713zł ? Tylko jeśli chcesz mieć takie dwie karty i grać w rozdzielczości większej niż FullHD :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VICTORious Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 Ponoc niby Gainward zrozumial "blad" i wypuszczaja obecnie karty , ktore maja juz ten tryb - tak pisano na PCLi. jest znana rewizja tych kart? przecież to jest poważny błąd, powinni wymienić teraz te karty za free, albo przynajmniej zapodać nowy bios ( a może jest?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 Nie odpowiem Ci , wejdz na PCL w tamten temat , moze ktos pisal. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 jest znana rewizja tych kart? przecież to jest poważny błąd, powinni wymienić teraz te karty za free, albo przynajmniej zapodać nowy bios ( a może jest?) Wiesz jak nie bylo w specyfikacji technicznej , ze karta ma tryb 2D to raczej nic nie musza wymieniac. Jak bylo to pewnie i tak by musial isc jakis process wspolny w USA by to wydebic :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ODOO Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 W końcu karta siedzi w kompie ;) Tak jak się spodziewałem nie obyło się bez problemów, byłem zmuszony lekko "zmodować" mocowanie dysków twardych ;). Oczywiście tak jak myślałem karty nie dało się zamontować ze standardowym chłodzeniem bo zastawiało 2 sata :] musiałem od razu ją odpalić z 12cm wentylatorem Z tego co widzę w Evereście mam wersje z jeszcze tym starym biosem z jednym trybem pracy. No i kilka fotek "jak to wygląda. A tutaj temperatura z 120mm coolermasterem Jeszcze się nie bawiłem w OC bo mod budy trochę mi zabrał czasu :/ jak będę miał chwilę to dam znać jak z OC a na razie idę zobaczyć jak ten wynalazek radzi sobie w grach :) Jakieś pytania ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 Te temperatury to pod jakimś obciążeniem czy idle? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2009 @ODOO Mało dysków masz widzę w obudowie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ODOO Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2009 (edytowane) Pierwsze temperatury były w Idle czyli: W trakcie gry w Colin dirt max detale i 1680x1050 furmark stability test + xtreme Burning 1280x1024 10minut @wozaq ano tak się złożyło ;) Jakim programem wgrać nowy bios do tej karty pod windowsem (vista x64) bo troche za długo w ATI siedziałem i się nie orientuje :) a w FAQ nie ma o tym słowa. Edytowane 8 Maja 2009 przez ODOO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zieger69 Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2009 Rozumiem, że o problemach z 2D w kartach Gainwarda mówicie tylko w wersji GS ze zmienionym chłodzeniem ? Bo w referencie takie problemy nie występują. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2009 Czyli wygląda na to że patent z zamontowaniem 120-tki na chłodzeniu Gainwarda sprawdza się świetnie, tylko jedno pytanie - ile obrotów ma ten CoolerMaster? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ODOO Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2009 Nie posiada on niestety czujnika obrotów jest na nim napisane, że ma niby 1500 ale jest to najcichsza ze 120 jakie mam w kompie. No i pomyliłem się to nie Cooler Master a Arctic Cooling http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...roducts_id=9051 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2009 furmark stability test + xtreme Burning 1280x1024 10minut 3276832[/snapback] Czyli wygląda na to że patent z zamontowaniem 120-tki na chłodzeniu Gainwarda sprawdza się świetnie, tylko jedno pytanie - ile obrotów ma ten CoolerMaster? Referent : Polemizowalbym co do swietnie jako , ze ja mam to bez zmiany , bez kosztow , bez demontazu , a i karta przy tym jest cichutka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Julo Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2009 Rozumiem, że o problemach z 2D w kartach Gainwarda mówicie tylko w wersji GS ze zmienionym chłodzeniem ? Bo w referencie takie problemy nie występują. Ja mam wersję z nowym chłodzeniem i tryb 2D działa tak jak powinien Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VICTORious Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2009 (edytowane) Ja mam wersję z nowym chłodzeniem i tryb 2D działa tak jak powinien Gdzie kupiłeś tego gainwarda? i jakie stery? Edytowane 8 Maja 2009 przez VICTORious Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu25 Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2009 Teraz zobaczyłem w everest'cie, że moja wersja pięknie przechodzi z trybu 3D przez low power 3D do 2D i jest wszystko w porządku, screen kilka postów wyżej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VICTORious Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2009 Teraz zobaczyłem w everest'cie, że moja wersja pięknie przechodzi z trybu 3D przez low power 3D do 2D i jest wszystko w porządku, screen kilka postów wyżej. Tylko że Ty masz referenta. btw z tym kilka to troche przesadziłeś ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2009 Firekage - miałem swego czasu referenta GTX 260 192, wentylator na 40% był dla mnie już wyraźnie słyszalny, choć akceptowalny. 55% nie ma mowy. Osobiście wolał bym kartę 55 nm, wybrał bym ciszę zamiast kręcenia, dlatego pasował by mi radiator + wentyl 120 mm. Gainward kosztuje 700 zł + 50 zł za S-Fleksa co by drogo nie wyszło. Tylko że 800 RPM prawie na pewno nie wystarczy (patrząc po wynikach kolegi), a 1200 RPM to już dla mnie słyszalna wartość. Kupowanie dodatkowych chłodzeń typu Thermalrighty za 200 zł jest już bez sensu, w takie coś bym się raczej pobawił dopiero przy okazji GT300. A tego Arctica 1500 RPM posiadam, leży w pudle już chyba kilka lat, wsadziłem go tam po pierwszym użyciu. Czemu? Suszarka, a po spowolnieniu obrotów dziwnie buczy, do tego ledwo czuć przepływające powietrze. Obecnie S-Fleksy to dla mnie jedyne słuszne wentylatory, są cudowne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2009 (edytowane) Firekage - miałem swego czasu referenta GTX 260 192, wentylator na 40% był dla mnie już wyraźnie słyszalny, choć akceptowalny. 55% nie ma mowy.Nie rozumiemy sie - 55% zrobilem CELOWO bym wiedzial , ze sie wentyl kreci , a nie stoi i przez to grafe "przegrzeje" A co do 40% - kwestia tego gdzie buda stoi , na czym stoi , jaka to buda , jak wykonana , co ze spasowaniem i luzami oraz czy ma np. mase miejsc do wlotow powietrza. W moim Szefie 40% def to rzecz nieslyszalna bo wiatrak kreci sie jakby chcial , a nie mogl , praktycznie stoi w moim refie 55nm ;) Ps - refa mozna napbyc od 660 do 750 czesto i bez zabaw. Edytowane 8 Maja 2009 przez Firekage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Julo Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 Gdzie kupiłeś tego gainwarda? i jakie stery? Kupiłem go w tym sklepie. Sterowniki to 182.50 Jeśli chodzi o sklep to mogę polecić - wystarczy, że kupisz kartę przez ich sklep internetowy, a nie allegro i zapłacisz za nią chyba 690zł ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 (edytowane) Jak ktoś chce Gainwarda to tutaj jest tanio - http://kdo.pl/product_info.php/products_id/61287 Sklep sprawdzony, dużo tam już kupiłem, tylko cena zmienia się codziennie, bo oni nic nie mają na stanie tylko wszystko zamawiają z Warszawskiego Action w momencie gdy my zamawiamy. ODOO - masz możliwość zmniejszenia obrotów tej 120-tki? Ciekawi mnie jak się zmienią temperatury. Interesowało by mnie 1000 i 1200 RPM. Edytowane 9 Maja 2009 przez Harry Lloyd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VICTORious Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 Kupiłem go w tym sklepie. Sterowniki to 182.50 Jeśli chodzi o sklep to mogę polecić - wystarczy, że kupisz kartę przez ich sklep internetowy, a nie allegro i zapłacisz za nią chyba 690zł ;) W tym sklepie właśnie chce kupić :) Tylko moją 8800 gts 512 trzeba sprzedać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ODOO Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 (edytowane) @Harry Lloyd Mogę obniżyć mu obroty Fanmatem ale nie ma on czujnika obrotów wiec jedynie "na oko" Wgrałem chwile temu nowy bios Gainwarda i faktycznie dodaje on tryb 2D :) Zapodałem mu 7,9V i zdecydowanie to za mało takie temperatury miał: Chyba będzie mu jednak trzeba zapodać Accelero S1 i porządny nawiew, szkoda że nie mogę sprawdzić jak temp wygląda z tymi wiatraczkami Gainwarda. Edytowane 9 Maja 2009 przez ODOO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 Może być na oko, zawsze to da jakiś obraz jak się zmienią temperatury. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clean Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 Muszę dzisiaj zamówić jedną z tych kart: KDO tylko w tym sklepie. Budżet raczej bliżej 700, niż 800 pln. Karta do OC bez wymiany chłodzenia. Zastanawiam się na tym: Gainward. Czy jest jakaś lepsza opcja z kart tam dostępnych? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nudziarz Opublikowano 11 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2009 Muszę dzisiaj zamówić jedną z tych kart: KDO tylko w tym sklepie. Budżet raczej bliżej 700, niż 800 pln. Karta do OC bez wymiany chłodzenia. Zastanawiam się na tym: Gainward. Czy jest jakaś lepsza opcja z kart tam dostępnych? Proponowałbym raczej taką, ten Gainward kręci się gorzej niż referenty, a do tego jest głośniejszy. No i zakładając, że wyślą to co jest na zdjęciu to będziesz miał regulację napięć spod windy :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 11 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2009 Wcale bym nie powiedział że się kręci gorzej niż referenty. Nie każdy bawi się zmianami napięć. Ten Gainward we wszystkich testach jakie widziałem robi powyżej 700/1500/1200, co chyba nie jest złym wynikiem za taką cenę. Do tego chłodzenie można zmodyfikować montując wentylator 120 mm i będzie ok. Dla mnie osobiście referencyjne chłodzenie w tych kartach jest głośne, staram się już nie kupować kart z małymi turbinkami/wentylatorkami tylko wolę kombinację radiator + 120 mm. Nawet słyszalna 120-tka jest subtelniejsza niż te małe pierdółki jak się rozkręcą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VICTORious Opublikowano 11 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2009 Chłodzenie 8800gts 512 w idle jest niesłyszalne, wszystko zależy od modelu karty. Zdażają sie perełki ;) Co do Gainwarda GS, to zawsze można obniżyć wentylatory w trybie 2D (bo w końcu działa). Jeszcze takie pytanie dla mnie istotne, czy podczas obciążenia karty nie piszczą cewki na karcie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...