Jump to content
cavarr

Geforce GTX 260/280

Recommended Posts

Witam

 

Czy to normalne ze kupilem 260 (216) GTX 55nm a w GPU-Z pokazuje mi 65nm i A2.

Czy to normalne ze na rdzeniu jest napisane G200-103-A2 a PCB to jest referencyje PCB od GTX 275.

Karta lekko robi 729/1458/1260 napiecie 1,12 V wg. NiBiTor na niereferencyjnym chlodzeniu.

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szkoda ze nie dali sterowania napieciem tak jak z wersji 65nm.

 

Ta karta : http://www.mone.com.cn/show_vga.asp?id=211

 

Czy jest jakis 100% sposob aby potwierdzic ze to jest 65nm?

Tryb 2d niby jest ale jakos nie dziala a w biosie sa zapisane takty dla: EXTRA, 3d i 2d takie jakie powinny byc dla tych trybow.

Nie wiem co o tym myslec...

 

Na rdzeniu jest napisane L807B437, 0828A2, NH4365.000

0828 oznacza 28 tydzien 2008 roku czyli to na pewno musi byc 65nm czy to oznacza ze w takim razie moge uzywac EVGA Voltage zeby zmienic napiecie bo ten program jest tylko do 65nm z tego co rozumiem.

Edited by El_Mechicano

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja mam xfx black edition z 216Sp i tez gpu-z pokazuje 65nm

dziwna sprawa i nie sadze,ze program pokazuje zle informacje,poniewaz juz wczesniejsze wersje gpu-z itd..wykrywaly poprawnie :(

 

co do zmian napiec to pozostaje tylko flashowanie biosu,ale widze,ze nikt tu tego jeszcze nie robil,chyba bede pierwszy :D

Edited by 71proste

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to nieżle mozna się wkopać. Ja tez poszukuje gtx260 w 55nm i 216 "strumieniami" i widzę ze napis na pudełku 55nm nie gwarantuje ze tak bedzie. mam na oku ta kartoszki od EVGA i Sparkles w wyzej wymienionych rewizjach: http://www.proline.pl/sklep.php?prodid=EVGA+896-P3-1257-ER

http://pcarena.pl/page/87518/Autorski-GeFo...-firmy-Sparkle/

Pytanie brzmi: Czy w tych kartach nei bedzie sprawiało problemu obnizenei taktowan dla trybu 2d. wiem ze EVGA ma swój programik do podnoszenia napiec, a jak jest z sparklesem? Dzięki pozdrawiam:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ile razy można wałkować to samo , gtx260 55nm mają tryb 2d i wszystko działa , ale nie ma możliwości regulacji napięcia na gpu pod windą. Jedynie można podbić napięcie poprzez bios z 1.12v do 1.18v.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja mam pytanko:

 

Mam 2x Gainward GTX260 z nieferencyjnym chłodzeniem - i muszę dawać wentyl na 40-45% bo nie idzie więcej wytrzymać. Karta jedna nagrzewa się wtedy do 98C a druga do 88C.

 

Czy ma ktoś jakieś dane ile te karty mogą wytrzymać w takiej temperaturze pod długotrwałym obciążeniem?

 

Innymi słowy czy taka temperatura to nic nadzwyczajnego dla nowej generacji kart. 8800GT swego czasu też się grzały a GTX28/60 s sli lub tri sli też mają wysokie temperatury.

 

To jak to w końcu jest.

 

Ma ktoś 3sli lub 2 sli ? Jakie macie temperatury?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja mam pytanko:

 

Mam 2x Gainward GTX260 z nieferencyjnym chłodzeniem - i muszę dawać wentyl na 40-45% bo nie idzie więcej wytrzymać. Karta jedna nagrzewa się wtedy do 98C a druga do 88C.

 

Czy ma ktoś jakieś dane ile te karty mogą wytrzymać w takiej temperaturze pod długotrwałym obciążeniem?

 

Innymi słowy czy taka temperatura to nic nadzwyczajnego dla nowej generacji kart. 8800GT swego czasu też się grzały a GTX28/60 s sli lub tri sli też mają wysokie temperatury.

 

To jak to w końcu jest.

 

Ma ktoś 3sli lub 2 sli ? Jakie macie temperatury?

Z deka duże masz te tempy. Ja mam na jednej referencyjne chłodzenie, na drugiej fullcover, podczas grania ostatnio w Overlord II jak było ciepło, to ta z blokiem miała ~50stopni, druga 70 kilka stopni. Jak te Twoje karty wyglądają to nie wiem, bynajmniej GTX 260 spowalniają bodajże przy 105 stopniach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a tu ciekawostka

Dołączona grafika

 

wtf?? :D

Mnie się wydaje, że wersja black edition od xfx to wersja 55nm.

 

W ogóle dziwna sprawa jest na konkurencyjnej stronce frazpc.pl

Tam porównali po raz kolejny GTX260 z HD4870. GTX niby 216sp (tak pokazuje gpu-z), ale to wersja od Gigabyte, więc powinna być naklejka na pudełku oraz powinno widnieć oznaczenie OC na chłodzeniu, a tam takiego nie ma :| Z resztą wyniki też mi coś nie pasują, bo GTX 260 z 216sp powinien być jeszcze szybszy od HD4870 512mb. Także dziwna sytuacja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@71proste

 

U mnie pokazuje tak samo w GPU-Z i CPU-z do tego nie pokazuje PCI-E2.0 tylko PCI-E x16@x16...

 

Apropo flashowania BIOSu to ja dzis podnioslem VGPU na 1.18 z 1.12 bez problemu, temperatura w IDLE skoczyla o 2 stopnie.

Nie jestem w stanie sprawdzic teraz na ile pojdzie po podniesieniu napiecia bo moj zasilacz to padaka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po prostu zmienilem napiecie w BIOS na 1.18 i flashowalem tylko tyle.

 

Dodam ze od poczatku mialem do wyboru miedzy 1.12, 1.18. 1.06, 1.05 w zakladce Exact mode.

Natomiast w zakladce VID Mode dla Voltage 4 mialem dla VID 0 przypisana wartosc "Voltage for VID "rowna 1.18

wiec wiedzialem ze jak zmienie w Exact mode to ma to pokrycie w VID mode.

 

Poza tym PCB jest to PCB od GTX 275 a przegladajac Biosy od GTX 275 widzialem tylko 2 wartosci napiecia Extra 1.17

(chyba na kartach EVGA) i 1.18 wiec skoro tam daja takie napiecie to znaczy ze ja tez moge skoro mam to samo PCB.

 

A ty nie wiem dlaczego chcesz zmieniac BIOS skoro piszesz ze masz blache na rewersie karty co jest rownoznaczne

z tym ze masz wersje 65nm i masz Volterra i mozesz zmiec napiecie pod windowsem uzywajac programu EVGA.

 

A tu link do wynikow w furmarku, niestety nie mam innego benchmarka a nawet jak bym mial to moj zasilacz

nie daje rady i nie robie juz na nim zadnych testow.

 

 

core/shaders linked, pamiecie nie puszczalem wysoko bo chcialem sprawdzic tylko rdzen.

 

przed:

http://img194.imageshack.us/i/gtx260reference.jpg/

 

po:

http://img86.imageshack.us/i/gtx260oc.jpg/

 

Jestem przekonany ze 800 na rdzeniu peknie bez problemu ale na wodzie i nowym zasilaczu ktore bede mial

dopiero za 2 tygodnie.

Edited by El_Mechicano

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam.

 

Dołączona grafikaDołączona grafika

 

Gainward GTX 260 GoldenSample, dziś kupiona. Fabrycznie miała najnowszy bios. Windows 7, najnowsze sterowniki.

 

Czy karta w 2D nie powinna sobie obniżyć taktowań? Poza tym karta nie zwiększa sobie obrotów wentylatora podczas gry. Co jest grane?

Edited by fourplay

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bo mają. Mam kartę z dokładnie tym samym BIOS-em i jest tryb 2D. To że się nie przelącza jest winą sterów. Ja mam Vistę i o ile karta startuje w trybie 2D, to przeważnie po skończeniu grania zostaje na stałe w trybie 3D, aż do restartu. Najlepiej używać wymuszania trybu 2D/3D w RivaTuner, tyle że trzeba restartować kompa za kazdym razem, co nie każdemu może odpowiadać.

 

Inna sprawa że tryb 2D względem 3D w idle daje tylko 10-12 W mniej w poborze z gniazdka.

 

A wentylatory są regulowane, wchodzą na wyższe obroty po przekroczeniu pewnej temperatury (jakiej nie wiem, bo używam wentylatora 120 mm zamiast stockowych).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bo mają. Mam kartę z dokładnie tym samym BIOS-em i jest tryb 2D. To że się nie przelącza jest winą sterów. Ja mam Vistę i o ile karta startuje w trybie 2D, to przeważnie po skończeniu grania zostaje na stałe w trybie 3D, aż do restartu. Najlepiej używać wymuszania trybu 2D/3D w RivaTuner,wych).

 

Mam sevena , 190.15 , 260 ref i takty zawsze wracaja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po prostu zmienilem napiecie w BIOS na 1.18 i flashowalem tylko tyle.

mi nibitor pokazuje,ze moge ustawic max 1.15v NIE MA 1.18v to raz

 

A ty nie wiem dlaczego chcesz zmieniac BIOS skoro piszesz ze masz blache na rewersie karty co jest rownoznaczne

z tym ze masz wersje 65nm i masz Volterra i mozesz zmiec napiecie pod windowsem uzywajac programu EVGA.

dwa myslalem,ze to dziala tylko z kartami EVGA(ja mam XFX)

po zainstalowaniu evga volter i odpaleniu mam cos takiego:

Dołączona grafika

 

myslalem,ze patch pomoze,ale :

Dołączona grafika

 

wiec zrezygnowalem,mam viste ultimate 32,moze powiesz co mam zrobic zeby zadzailalo,bo nie bardzo lapie czemu to nie dziala :D ??

Edited by 71proste

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak jesteś leniem i nie chce ci się przewertować kilku stron tematu to tak jest , jak poszukasz to znajdziesz link do zmodyfikowanego przez moją osobę programu od evga -działa na karcie niezależnie od producenta(only 65nm referencyjne pcb) , na każdym systemie i na każdym sterowniku.

Edited by sideband

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak jesteś leniem i nie chce ci się przewertować kilku stron tematu to tak jest , jak poszukasz to znajdziesz link do zmodyfikowanego przez moją osobę programu od evga -działa na karcie niezależnie od producenta(only 65nm referencyjne pcb) , na każdym systemie i na każdym sterowniku.

masz racje jestem leniem i nie chce mi sie przewertowac 70stron,gdyby bylo ich 20 to luz,ale nie 70

gdzie mniej wiecej mam tego szukac?na poczatku?w polowie?czy moze na koncu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.