Skocz do zawartości
cavarr

NVIDIA GeForce GTX 200 / GTS 200 / GT 200 (Tesla) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiłem Palit GTX 260 Sonic 216P. Karta ledwo weszła do budy. Mam 3 pytania na które nie znalazłem odpowiedzi. Mianowicie :

-[ROZWIĄZANE] Do czego służy mały kabelek który był w zestawie ? Z jednej strony mała dwupinowa wtyczka biała (do karty) z drugiej piny podobne do tych które wkładamy do płyty głównej (Power,Reset,Diody dysku) sęk w tym że ja mam wszystkie piny zajęte i nie wiem gdzie miałbym to włożyć, na jednym z tych pinów napisano GND :

http://img232.images...dsc00314so6.jpg

Napisano dziś, 22:35

Kabelek służy do wpuszczenia dźwięku w HDMI.

- Problem poruszony w wątku wyżej - moja karta także nie zwiększa obrotów, chociaż w RivaTunerze można ustawić na 100% i wtedy pięknie dmucha mi na twarz ( a brak wentylacji 2x spowodowal juz restart komputera, później przy ręcznym ustawieniu na 100% grałem w te same tytuły ponad 2h i 0problemów)

- Czy istnieje kompresor/dekompresor plików który korzysta z GPU ?

Całość zasila Fortron 500W (FSP500-60APN) którego polecam do tego zestawu. Działa na tyle stabilnie że E8200 wyciągnął 3900Mhz

Edytowane przez qasq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz zaczęły się problemy ze stabilnością, komputer obciążony mocno np w Battlefieldzie 2 czy NFS Shift potrafi się bez powodu zrestartować twardo (odłączyć zasilanie do zera i włączyć ponownie) problem występuje tylko na win7, w podglądzie zdarzeń widnieje :

Dołączona grafika

czyli jednak zasiłka do d*** ?

****************************************************************************************************************

****************************************************************************************************************

Po podłączeniu jednej linii PCIe 6pin do jegnego zasilacza, a drugiej wtyczki do drugiego komputer katowałem w BF2 i wyłączenie nie nastąpiło =

zasilacz Fortron 500W jednak nie jest wystarczający do tego zadania :(

Edytowane przez qasq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena ceną ,a ważne ile to ma realnie na linii 12v. Niby 2 linie po 18a, ale zapewne łącznie sporo mniej.

Z drugiej strony na 450w topowerze p3 mającym coś koło 28 a na 12v e8400+ gtx 260 chodziły sobie bardzo stabilnie po ostrym o/c.

Albo zasilacz nie do końca sprawny, albo niestety ma słabą linię 12v.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może inaczej. Niech mi jakiś ekspert elektronik napisze, jakiego natężenie potrzebuje ta karta. Bo te OCZ które widzę, mają raptem po 22-26A na tej linii, nie wiem czy to pomoże... a nie chce wtopić kolejnej kasy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może inaczej. Niech mi jakiś ekspert elektronik napisze, jakiego natężenie potrzebuje ta karta. Bo te OCZ które widzę, mają raptem po 22-26A na tej linii, nie wiem czy to pomoże... a nie chce wtopić kolejnej kasy.

nie wiem jakiego natezenia pradu potrzebuje 260GTX i pomimo ze testowalem tylko na 850 i 1050w PSU to powiem ci ze w stresie na e8400 @4ghz i grafie na 700//1566/1250 komp ciagnie z gniazdka 300W. teraz na 4rdzeniach na i5 750 kapke wiecej .. ale mysle ze porzadna 450 poradzi sobie bez problemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W grach zużycie energii waha się 100-110wat dla gtx260 55nm , jak sprawdzałem w furmarku to gtx260 55nm pobierał minimalnie mniej jak 88gts 512mb. Niektórzy przesadzają z zasilaczami , działałem z 9800gx2(250wat tdp) na zasilaczu 350wat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to już nie rozumiem... Skąd te restarty? Zauważyłem że gdy włączę wymagający wygaszacz ekranu przygotowany przez NV Komputer potrafi się natychmiast zresetować :

Dołączona grafika

Na dodatek powiem, że po takim restarcie cały obraz na pulpicie delikatnie drży. Zwłaszcza widać to podczas czytania tekstu - problem ustępuje po kilku minutach. Może ta karta ma winę, grzeje się albo coś w ten deseń ? Oba te podzespoły zostały wymienione jednocześnie. A zależy mi na tym by nie wydać niepotrzebnie pieniędzy na zasilacz, jeśli miałoby się okazać że problem leży w karcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, chce podkrecic wiatrak karty Gigabyte GTX 260 OC 896MB (GV-N26OC-896I). Gdy gram w jakas gre mam wyska temp. i wylacza mi sie komputer. Moj sprzet: phenom x3 8450; plyta ASUS m3a78-vm; zasilacz MODE COM 500wat 4gb ram ddr2. Z gory dzieki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do zasilacza bequiet 450W E5 ciągnie Q9550 @ 3,85Ghz 1.35V oraz GTX 260 65mn 756/1512/1250 i to jest max dla takiej zasiłki.Wiec jest to naprawdę sporo.Najlepiej odkręć trochę procesor i sprawdź czy dalej są restarty jeśli nie to zapewne będzie wina zasilacza albo przekręconego proca.

Edytowane przez naxt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odkręciłem proca na stock. Tutaj nie ma czegoś takiego jak "duże obciążenie" on się restartuje sam z siebie, raz po 10minutach. Czasem po 2óch godzinach pracy, czasem po 6h grania na w max detalach. Nie mam na to rady. Na dodatek pojawił się problem z monitorem. Otóż zauważyłem że gdy na karcie temperatura osiąga magiczne 60*C, ceły ekran zaczyna delikatnie drżeć, zupelnie jakby nagle spadło odświeżanie monitora. Stopniowo się pogarsza, a później polepsza i tak nawraca. Pierwszy raz coś takiego widzę. Zmieniłem system/sterowniki kilka razy wciąż to samo. Już sam nie wiem. Próbowałem dziś na Chieftecu 550W i długo długo zero problemów. Miałem go tylko na 4h, ale przez ten czas stestowałem na wszystkie strony i nie padł, więc to raczej na 100% zasilacz, ale co z tym obrazem?! Bo te problemy były i na Fortronie i na tym Chieftecu. Myślałem że to od przegrzania karty, ale karta rozkręca obroty przy 73,74,75*C, ale wchodzi wtedy dopiero na 50% mocy. Sam już nie wiem co kupić nowego a co reklamować LOL.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

zakupiłem dziś kartę graficzną Asus GTS250 1GB.
Karta w sumie działa ładnie, w 3dmark Vantage są skoki w wydajności w stosunku do poprzedniej (8800GS).

Ma kilka pytań do znawców tematu i do ewentualnych posiadaczy tej karty:
1. Karta w spoczynku osiąga temperaturę 40-42 stopnie C.
W czasie obliczania ratingu w Windows 7 temperatura skoczyła na 62 stopnie C.
Wskazania wg. Riva Tuner i GPU-Z.
Fan speed 17% - wg GPU-Z. Czy to normalne
Uruchomienie GTA IV (1680x1050, wszystko na maksa, paski od dystansu widoczności ustawione na 50%)spowodowało wzrost temperatury do 60 st C.

2. Poprzedni model karty który miałem - 8800GS - miał Glaciatora, ale był cichutki w spoczynku, w obciążeniu dopiero dawał o sobie znać, ale też nie było to jakieś super głośne. Wentylator (Glaciator) na tej karcie jest natomiast - delikatnie mówiąc - głośniejszy. W czasie obciążenia (GTA IV, 3dMark Vantage) mam wrażenie ze wentylator zaraz odleci :-)
Czy ta karta faktycznie tak hałasuje tzn. konkretnie wentylator, nawet w spoczynku ? Czy może mam uwaloną kartę ?

Przyjmujemy do recyklingu uszkodzone telewizory LCD, Plazma, które nie nadają się już do dalszego użytku lub koszty naprawy telewizora przewyższają jego wartość Wykonujemy usługi wyjazdowe na terenie Wrocławia i okolic. Naprawę sprzętu RTV przeprawadzamy w domu u klienta lub w serwisie w przypadku skomplikowanego uszkodzenia Prowadzimy serwis telewizorów już od 15 lat! Zajmujemy się naprawą telewizorów lcd, plazma oraz CRT. Tania i profesjonalna naprawa telewizorów tylko u nas! Firma Serwis LCD zajmuje sie naprawą telewizorów oraz monitorów LCD, LED, Plazm oraz zwykłych kineskopowych (CRT) wszystkich firm (Samsung, Manta, Panasonic, Sony, LG, Philips, Hitachi, Clatronic oraz wielu innych...). Między innymi zajmujemy się wymianą zbitych lub uszkodzonych matryc, naprawą matryc, naprawą zasilaczy, inwerterów. Nasza firma posiada stały dostęp do części, co pozwala nam na szybką oraz profesjonalną naprawę telewizora. Cena barierowa nie oznacza oczywiście, że przy każdej naprawie zostaje  osiągnięta. Daje ona jedynie serwisantowi możliwości wymiany podzespołów do określonych kwot, dopiero po ich przekroczeniu kontaktujemy się z klientem telefonicznie lub e-mailem i przedstawiamy końcową kwotę. W przypadku braku zgody klienta na naprawę powyżej kwoty barierowej oddajemy sprzęt informując dokładnie o jego stanie a klient nie ponosi żadnych kosztów związanych z wyceną i wówczas następuje Bezpłatna Diagnoza. Na życzenie klienta wystawiamy również w takim przypadku bezpłatną informacje serwisową  dotyczącą przeprowadzonej diagnozy.  Jedynie klienci którzy oddali sprzęt do naprawy za pośrednictwem naszego kuriera zobowiązani są do pokrycia kosztów transportu. Co oznacza, że są to koszty 12 zł netto (+ 5 zł za dodatkowe ubezpieczenie o ile zostało ono wybrane)  za przesyłkę do 30 kg w jedną stronę.Ponieważ zdajemy sobie sprawę z faktu , że nawet najlepszy fachowiec może się pomylić w wystawieniu diagnozy wyznajemy zasadę , że przy złożonych naprawach pewność o poprawnie wykonaj usłudze mamy po jej wykonaniu i dokładnym przetestowaniu sprzętu. Ponadto większość napraw wiąże się z wymianą kosztownych komponentów BGA których demontaż w razie wycofania się klienta z naprawy jest kosztowny i pracochłonny. Dlatego wprowadziliśmy i stosujemy od lat sprawdzone zasady napraw do kwot barierowych które kształtują się odpowiednio dla poszczególnych urządzeń i zostały podane poniżej.

Pozdrawiam
Jacek

Edytowane przez yodacki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

zakupiłem dziś kartę graficzną Asus GTS250 1GB.

Karta w sumie działa ładnie, w 3dmark Vantage są skoki w wydajności w stosunku do poprzedniej (8800GS).

Ma kilka pytań do znawców tematu i do ewentualnych posiadaczy tej karty:

1. Karta w spoczynku osiąga temperaturę 40-42 stopnie C.

W czasie obliczania ratingu w Windows 7 temperatura skoczyła na 62 stopnie C.

Wskazania wg. Riva Tuner i GPU-Z.

Fan speed 17% - wg GPU-Z. Czy to normalne

Uruchomienie GTA IV (1680x1050, wszystko na maksa, paski od dystansu widoczności ustawione na 50%)spowodowało wzrost temperatury do 60 st C.

2. Poprzedni model karty który miałem - 8800GS - miał Glaciatora, ale był cichutki w spoczynku, w obciążeniu dopiero dawał o sobie znać, ale też nie było to jakieś super głośne. Wentylator (Glaciator) na tej karcie jest natomiast - delikatnie mówiąc - głośniejszy. W czasie obciążenia (GTA IV, 3dMark Vantage) mam wrażenie ze wentylator zaraz odleci :-)

Czy ta karta faktycznie tak hałasuje tzn. konkretnie wentylator, nawet w spoczynku ? Czy może mam uwaloną kartę ?

Pozdrawiam

Jacek

1. Temperatury

W furmarku na glaciatorze latem miałem ~85 stopni .Czyli nie masz się czym martwić .

2. Hałas

Tak jak pisałem kilka postów wyżej nic z tym nie zrobisz , nie skręcisz Rivatunerem czy czymś innym do poziomu akceptowalnego hałasu . Jedyne co faktycznie możesz to zmienić chłodzenie .

Ps. Asus z glaciatorem to najgorszy wybór . Witamy w klubie .

Edytowane przez Suanis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem. nie zainstalowałem tych najnowszych czyli .75 Korzystałem natomiast z .21 Tak więc nie ma tutaj problemow ze spalonym GPU. Wentylator działa prawidłowo, ręcznie ustawiony na 100% schładza kartę przy pełnym obciążeniu do 50*C :) ale co z tego jeśli bez tego ręcznego ustawienia karta potrafi sie nagrzac do 80... a już przy 60 robi się brzydki obraz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widocznie Glaciator, Glaciatorowi nierówny. Tak jak pisałem wyżej. W mojej poprzedniej karcie - Asus 8800GS - też był Glaciator i takiego hałasu nie było. Nawet jak karta była obciążona na maksa to tak nie było ją słychać, jak ten GTS250 w spoczynku.

Dziś spróbuje podmienić Glaciatora z 8800GS. Może to coś da.

Dziękuję za uspokojenie odnośnie temperatur. Myślałem, że może coś z moja kartą jest nie tak.

Edytowane przez yodacki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postanowiłem jednak zdjąć to chłodzenie z GTSa 250. To co ujrzałem pod wentylatorem trochę mnie zdziwiło. Nie było tam żadnej pasty tylko "coś" dziwnego, skamieniałego.

Przesmarowałem kartę ponownie pastą, założyłem chłodzenie z 8800GS. Efekt był taki, że karta w spoczynku miała 48-50 stopni, a wiatrak kręcił się dużo szybciej i głośniej niż przy oryginalnym chłodzeniu.

Założyłem więc oryginalne chłodzenie, przedtem ponownie smarując chipset. W tej chwili karta ma 37-40 stopni w spoczynku, wiatrak chodzi trochę ciszej. Przy obciążeniu oczywiście zaczyna wyć jak odkurzacz.

Czy znacie jakieś alternatywne chłodzenie do tej karty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej chwili karta ma 37-40 stopni w spoczynku, wiatrak chodzi trochę ciszej. Przy obciążeniu oczywiście zaczyna wyć jak odkurzacz.

Czy znacie jakieś alternatywne chłodzenie do tej karty?

Wyluzuj. Jeśli w spoczynku karta jest cicha, to powinno wystarczyć. Pod obciążeniem po prostu załóż słuchawki i się nie przejmuj. Z alternatywnych jest np

Arctic Cooling Accelero L2 Pro, ale raczej będzie porównywalne do glaciatora lub

Arctic Cooling Accelero S1 rev. 2, ale tu musisz sprawdzić (zapytać w sklepie), czy będzie pasował do gts250, bo może się zdarzyć że nie. I oczywiście dokupić jakiś wentylator z PWM

Moim zdaniem pakowanie ok 100 zł lub więcej w kartę za ok 400 zł mija się z celem. Zmniejsz do rozsądnego minimum obroty w spoczynku przy pomocy softu asusa (jeśli się da, a z tego co widzę na zdjęciu na karcie jest 3-pinowe złącze, więc powinno się udać), a w gierce bądź dzielny i nie marudź.

Edytowane przez prze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchawki są wyjściem, tylko ciekawe jak zareagują domownicy np. o 2-giej w nocy jak się włączy odkurzacz :-)

Co do softu Asusa, podejrzewam że chodzi o Smart Doctor.

Czy ktoś z Was używał tego softu do wyciszenia wiatraka? Daje to jakieś efekty? I czy wyciszanie wiatraka nie wpływa na występowanie artefaktów w grach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba faktycznie był Smart Doctor. Artefakty powinny wystąpić, jeśli przesadzisz z wyciszaniem i karta się przegrzeje. Ewentualnie nie wystąpią i wszystko się powiesi, napędzając ci strachu. Zależy w co grasz. Niektóre gierki obciążają w mniejszym stopniu niż np. furmark i mógłbyś skręcić wentylator śledząc temperatury, czyli metodą błędów i prób

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi