Skocz do zawartości
cavarr

NVIDIA GeForce GTX 200 / GTS 200 / GT 200 (Tesla) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Mam możliwość zakupu ASUS GeForce GTX 260 896MB DDR3/448bit DVI/HDMI PCI-E (576/2000) w cenie 580 PLN. Jakoś recenzji nie mogę się doszukać, na forum też jakoś cicho o tym modelu. Pytanie zasadnicze czy warto :]

Będzie działa razem z:

- MB Gigabyte - GA-EP43-S3L

- 4GB DDR2/800MHz Geil GX24GB6400DC

- Intel C2D E7500

P.S

Pojawiła się jeszcze opcja SPARKLE GeForce GTX 260 896 MB DDR3/448bit TV/DVI PCI-E (648/1998) za 535PLN

Edytowane przez adasb82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka dni temu pisałem do Asusa, opisałem problem głośnego coolera.

Najpierw zalecili zrobić update biosu. Niestety Part Number mojej karty nie znajduje się na liście kart do uaktualnienia biosu.

Pytałem się jak wygląda sprawa ze zmianą chłodzenia we własnym zakresie, głównie chodzi o gwarancje. Może to kogoś zainteresuje. Dostałem następującą odpowiedź:

"Wymiana chłodzenie nie wiąże się bezpośrednio z utratą gwarancji jednak uszkodzenia powstałe na skutek używania takiego chłodzenia, jego instalacji/demontażu nie są pokryte przez gwarancję."

Wczoraj poradziłem sobie inaczej z tym problemem. Zamontowałem dodatkowy cooler na bocznej ścianie obudowy, dmuchający powietrze na grafikę. Temperatura w spoczynku waha się od 29 do 32. Pod pełnym obciążeniem już tak mocno nie wyje. Temperatura w czasie 3dMark Vantage poszła maks na 68 stopni.

Ciekawe jak będzie latem :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Na wstępie chciałbym przeprosić za założenie kolejnego tematu o GTS 250, pomimo że jest zbiorczy, ale wydaje mi się, że problem dotyka nie tylko karty graficznej.

Mianowicie dokupiłem do mojego sprzętu w/w kartę graficzną. Po zamontowaniu wszystko przebiegało zgodnie z planem. Instalacja sterowników i ponowne uruchomienia komputera przebiegały bez problemów. Postanowiłem zobaczyć jak ta karta poradzi sobie z takimi tytułami jak Counter Strike: Source czy Far Cry. Wiadomo, że są to starsze tytuły także powinna bez zająknięcia uciągnąć te gry. W obydwóch przypadkach gry zaczęły mi krzaczyć przy włączonym HDR (w CS:S jeszcze filtrowanie anizotropowe x16). W konsekwencji zabawa kończyła się zwiechą. Bez HDRu takiej sytuacji nie było. Jednak prawdziwy problem zaczął się później...

W późniejszym czasie komputer się włączył bez problemu tylko raz. Potem z włożonym GTSem komputer nie chciał odpalić nawet BIOSu. Gdy wykładałem kartę z gniazda odpalał na zintegrowanej jakby nigdy nic. Różne czary odprawiałem, m.in. przedmuchiwanie slotu PCI-E. Sprawdzałem czy dochodzi napięcie z zasilacza - owszem, jest i to stabilne. W BIOSie funkcja "Onboard VGA ustawiona na [Enable In No Ext PEG], Init Disably First [Onboard]. Na płycie głównej jak i zasilaczu nie zauważyłem żadnych wybrzuszeń na kondensatorach. W BIOSie też różne kombinacje sprawdzałem... Jestem kompletnie bezradny. Dodam jeszcze, że zdarzyła się sytuacja, że przy włączeniu komputera z GTSem odezwał się głośnik systemowy sygnałem krótki-długi-krótki. Kolejnym razem znowu niby załadował BIOS, ale na ekranie mogłem podziwiać krzaczki z literek i cyferek, a systemu nie ładował. Poza tymi dwoma przypadkami komputer nie odpalał z kartą graficzną...

Moja konfiguracja:

- Gigabyte GA-G31M-ES2L KLIK

- Core 2 Duo E3200 (2,4 Ghz) KLIK

- Gigabyte GV-N250ZL-1GI KLIK

- GoodRam 1GB 800 Mhz CL6

- BeQuiet! Pure Power 530W KLIK

- Samsung F1 SpinPoint 320 GB

- SB Xtreme Music

Proszę o fachową pomoc.

Pozdrawiam, Witold.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość marantz5003

Postanowiłem jednak zdjąć to chłodzenie z GTSa 250. To co ujrzałem pod wentylatorem trochę mnie zdziwiło. Nie było tam żadnej pasty tylko "coś" dziwnego, skamieniałego.

Przesmarowałem kartę ponownie pastą, założyłem chłodzenie z 8800GS. Efekt był taki, że karta w spoczynku miała 48-50 stopni, a wiatrak kręcił się dużo szybciej i głośniej niż przy oryginalnym chłodzeniu.

Założyłem więc oryginalne chłodzenie, przedtem ponownie smarując chipset. W tej chwili karta ma 37-40 stopni w spoczynku, wiatrak chodzi trochę ciszej. Przy obciążeniu oczywiście zaczyna wyć jak odkurzacz.

Czy znacie jakieś alternatywne chłodzenie do tej karty?

lepszym rozwiązaniem będzie edycja biosu? ja mam do swojej kilka samemu z edytowanych biosów. jeden ma który sprawia że karta jest ciut mniej wydaja ale za to w stresie bardzo cicha, drugi lekko podkręcona z standardowymi ustawieniami wentylatora i trzeci własne ustawienia wentylatora i temperatur jakich karta ma nie przekraczać i mocno podkręcona. oczywiście ważne jest żeby mieć oryginalny bios w razie czego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. mam problem pożyczyłem od kolegi gtx260 i na moim kompie (tym co mam w sygnaturce) strasznie muli w grach,nawet w Crysisie na najniższych :/ procka podkręciłem do 3.1 wiem że to i tak mało dla gtx ale nie chce więcej podkręcać bo nie daje rady już i myślę ze dlatego tak się gry tną zasianie podpiołem 2 wejscia 6pin,stery instalowane rejestr wyczyszczony itp ze śmieci czy myślicie że to wina zasilacza czy procka? a może czegoś innego ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. Okazją okazał się poserwisowy egzemplarz, więc nie sądzę, żeby w serwisie asusa źle nałożyli pastę lub nie dali jej w ogóle. Z drugiej strony wszystko mogło się zdarzyć. Odesłałem do sprzedawcy celem naprawy gwarancyjnej. Zobaczymy co będzie.

Napisałem maila do drugiego z allegrowiczów, który zakupił taką kartę na tej samej aukcji. U niego w furmarku jest 91-93 C. Moim zdaniem to trochę dużo, ale przynajmniej nie rośnie jeszcze wyżej jak u mnie. Z tymi kartami zdecydowanie coś jest nie tak.

Po ponad 2 miesiącach czekania dostałem z powrotem swoją 'okazję z allegro' i wg furmarka (v1.7.0) karta osiąga inne wartości temperatur niż wg gpuz. smart doctor w momencie wyłączenia furmarka te same temperatury co furmark. Muszę to jeszcze dokładnie sprawdzić, ale to trochę dziwne. Zaobserwowaliście coś podobnego?

Edytowane przez prze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a kup se BODZIO 8800/9800gt i kręć ile wlezie albo gts250 ...... a co kupić to nie ten dział :wink:

pytanie: wiem że było ale nie mogę znaleźć czy ktoś wymieniał te dwa szumofony w gainwardzie gtx260gs? ciężko czy rach/ciach i czy w ogóle warto?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostanio coś mnie wzięło i zacząłem zajmować sie moją maszynką do giercowania. Na początek zmieniłem paste termoprzewodząca na CPU, dodałem wentyla 120mm do obudowy a teraz oczyściłem mojego Sprakle GTX 260 z wszelkiego kurzu i tam również dałem nową niby lepszą paste :P Jeśli masz dużo kurzu w swej obudowie to napewno dostał się on również do układu chłodzącego Twojego GTX'a 260.

Nie bójcie się to nie jest takie trudne. Sam nigdy wcześniej nie robiłem tego, a teraz prezentuje Wam jak tego dokonałem. Przedstawię po kolei (ze zdjęciami) co trzeba zrobić, aby dostać się do środka tego małego potwora :D

Na samym początku musimy odłączyć komputer od siecie (na wszelki wypadek), zdejmujemy boczny panel obudowy tak, aby dostać się do grafiki.

Przed wyciągnięciem grafiki z gniazda PCI-E należy odłączyć kable od monitora oraz wszytkie przejściówki tak, aby tylne złacza DVI były "gołe" :D Pamiętajmy także o 2 wtyczkach 6 pinowych zasilających naszą kartę. Następnie odkręcamy śrubki mocujące grafikę do obudowy.

Dołączona grafika

Gdy wszystko zostało już odłączone i odkręcone, należy zwrócić uwagę na mały bolczyk uniemożliwiający mam wyjęcie karty, należy go leeko wcisnąć śrubokrętem lub innym małym narzędziem i wtedy bez problemu będziemy mogli wyjąć kartę.

Dołączona grafika

Tak się ona prezentuje po wyjęciu.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Teraz należy ją odwrócić i zacząć odkręcać zaznaczone śrubki. Najlepiej do tego użyć srubokręta krzyżakowego PH1 lub PH2.

Dołączona grafika

To już po odkręceniu.

Dołączona grafika

Jeszcze dwie śrubki przy grillu karty.

Dołączona grafika

Teraz możemy zdjemować cały system chłodzenia, nie zdziwcie się jeśli nie będziecie mogli zdjąć układu :D pasta termoprzewodząca oraz taśmy przewodzące na kościach pamięci dobrze trzymają całość :P Wystarczy troche poruszać układem i będzie można do spokojnie zdjąć. Należy przy tym uważać na kabel zasilający (na zdjęciu poniżej)

Dołączona grafika

Tak prezentuje się karta ze zdjętym układem chłodzenia.

Dołączona grafika

A tak sam układ chłodzenia.

Dołączona grafika

Niedawno zmieniałem pastę termoprzewodzącą, dałem jej za dużo w celu sprawdzenia konsekwencji i 10*C w góre w Furmarku :D teraz juz zmniejszyłem ilość i jest ok.

Teraz musimy zająć się śrubkami łączącymi układ chłodzenia z obudową, aby dostać się do środka. UWAGA! Śrubki wymagają naprawdę małego śrubokręta, ja dałem sobie radę za pomocą precyzyjnego płaskiego śrubokręta 1,4mm, jednak naprawdę się namęczyłem, aby nie zniszczyć śrubek. Dlatego jeśli ktoś ma to polecam śrubokręt z normalnych uchwytem, bo trzeba włożyć naprawdę dużo siły przy srubokrętach precyzyjnych (mają bardzo niewielki uchwyt).

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Po zdjęciu obudowy całość prezentuje się tak.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Teraz możemy usunąć kurz z większości zakamarków na radiatorze oraz wentylatorze.

Do zdjęcia układu użyłem zestawu śrubokrętów precyzyjnych z Praktikera na 4,69 :P

Dołączona grafika

To by było na tyle. Powodzenia w walce z kurzem :D

@moderator - Czy nie może to być osobny temat? Teraz niewiele ludzi z niego skorzysta.

Edytowane przez FeX
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam takie pytanko czy cewki na karcie graficznej moga piszczeć tak jak to czasami bywa przy MOBO lub zasiłkach ? Bo coś mi piszczy i wydaje mi się,że to dobiega właśnie z grafiki tej co w sygnaturze. A jak tak to może to być powodem do zwrotu na gwarancji ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja ostatnio miałem ciekawe zdarzenie. FPS w Crysisie spadło mi do 20 i za nic nie chciało podskoczyć. Myślałem, że to jakaś strasznie wymagająca mapa i męczyłem się ze 20 minut aż w końcu szlag mnie trafił i wyszedłem z gry. W windzie jednak okazało się, że wentyl nie zareagował odpowiednio na wzrost temperatury i nie zwiększał obrotów, przez co temperatura doszła do 105 stopni. Twarda sztuka :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak najbardziej mogą piszczeć , ale raczej tylko pod obciążeniem. W 2D nie powinno nic się dziać. Zapodaj furmarka tam to jest najbardziej "widoczne". A czy kartę można oddać na gwarancje to nie wiem , moja trochę piszczy pod furmarkiem ale normalnie to jej nie słychać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Mam problem ze swoim PALIT GeForce 260GTX Sonic 216sp 896MB.

Karta nie przyspiesza wiatraków w momencie przejścia na wyświetlanie grafiki 3D, nadal kręcą się one z prędkością właściwą dla trybu 2D, a więc jedynie 40%, co powoduje szybkie zawieszenie karty.

Znalazłem informację, że karta przyspieszy wiatraki dopiero po osiągnięciu przez GPU temperatury 75C, ale w moim przypadku nigdy "nie zdąży" ich przyspieszyć, bo wcześniej się zawiesi.

Czy ktoś wie jak temu zaradzić?

Nie mogę też znaleźć biosu do tej karty. Czy może ktoś wrzucić najnowszy w formie załącznika?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz jaki ci się grafa wiesza , a temp nie dochodzi do 75stopni to jest coś nie tak. Bo jednak wentyle na 40% trochę wieją i przez długi czas karta nie przyśpieszy lub w ogóle. Jak grałem na tym chłodzonku to nigdy obroty nie wzrosły. Spróbuj ręcznie riva tuner wymusić wyższe obroty :wink:

Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymusiłem i to oczywiście pomaga, ale takie rozwiązanie mnie nie satysfakcjonuje.

Karta przed zawieszeniem jest baaardzo gorąca, nie sposób utrzymać palca dociśniętego do radiatora. Dlatego nie wydaje mi się, żeby w tym momencie temperatura GPU była niższa niż 75C. Może dioda termiczna źle mierzy temperaturę rdzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czujnik masz w gpu także nie może być uszkodzony.

techPowerUp! :: VGA Bios Collection: Gainward GTX 260 896 MB

Najnowszy bios dostępny na sieci , sprawdz czy przypadkiem nie masz starszego.

Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi