mosciu22 Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2010 (edytowane) Hmmm... z opisu wynika, że na tym biosie wiatraki zawsze będą się kręcić na 100% :blink: Sprawdziłem i mam najnowszy bios. Edytowane 5 Kwietnia 2010 przez mosciu22 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DenianR Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Witam zastanawiam się nad zakupem Palita GTX 260 Sonic 216 SP, czy zasilacz z sygnatury pociągnie mojego kompa i tą kartę po OC? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R4VeN_pl Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Witam zastanawiam się nad zakupem Palita GTX 260 Sonic 216 SP, czy zasilacz z sygnatury pociągnie mojego kompa i tą kartę po OC? Powinien pociągnąć. Mój Tagan 480 ciągnie to co w sigu + 4 twarde dyski. Może tylko szybciej zakończyć swój żywot, bo jak wiadomo lepiej jest mieć jak największy zapas mocy. Mój Chieftec 420W wyzionął ducha przy configu: A XP@2GHz 1,85V i R9550 w zasadzie bez obciążenia, tyle że wcześniej 3 lata dość intensywnie liczył SETI. Co do karty jeszcze - Palita nie polecam, bo jest strasznie głośny. Lepiej już chyba Gigabyte'a - niewiele drożej a 3 lata gwary zamiast 2 i ciepłe powietrze wywiewa na zewnątrz. Ja u siebie budy bym zamknąć się nie odważył, a np. w Crysisie po 10 minutach już grafa wyje, nawet bez OC. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DenianR Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2010 dzięki za rede, właśnie zastanawiałem się z którym chłodzeniem wybrać i wezmę Gigabyte ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Witam zastanawiam się nad zakupem Palita GTX 260 Sonic 216 SP, czy zasilacz z sygnatury pociągnie mojego kompa i tą kartę po OC? U mnie daje rade to u ciebie też powinien ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kicha Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Jednak to nie cewki na karcie piszczą ,a raczej z MOBO będzie bo gdy zapodałem Furmarka nastała błoga cisza. Oprócz wentylatora z karty nie było słychać piszczenia. Nic będzie trzeba zobaczyć czy mobo można oddać na gware ze względu na cewki. szokookoten GTS którego mam w sigu jest cichy. Jest to Gainward Green Edition 512MB. Chociaż po tym jak potrzebuje on aż podwójnego zasilania nie wiem czy nadal mozna go zwać Green Edition :D . Słyszalny jest tylko podczas startu systemu do czasu aż nie zacznie się ładować pasek postępu windowsa (wtedy to wiatrak nie wiem czemu ale lata na max obrotach i chodzi jak suszarka). Pózniej już jest cichuteńko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
\\ MarcO // Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Czy GTS 250 Gainwarda wersja normalna nie Deep Green ma tryb 2D ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Jednak to nie cewki na karcie piszczą ,a raczej z MOBO będzie bo gdy zapodałem Furmarka nastała błoga cisza. Oprócz wentylatora z karty nie było słychać piszczenia. Nic będzie trzeba zobaczyć czy mobo można oddać na gware ze względu na cewki. Wlacz np. 3dmark05/06. W sterowniku nvidi wymus wylaczenie vsync. Jak zacznie piszczec w czasie testu to bedzie to wlasnie karta grafiki. Wejdz w panel nvidi i wymus wlaczenie vsync. Uruchom 3dmarka. Jak piszczenie zniknie to bedziesz miec potwierdzenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nappy Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Moja 250gts tez piszczy jak najeta, wczoraj wrocila z gwary (spalony mosfet) i mnie ch*j strzela. Nie wiem jak w grach, wlasnie instaluje gta iv i zobaczymy - ale w furmarku jest to nie do zaakceptowania. I jeszcze jedno jak tam wasze karty sie grzeja? Moja przesmarowana zalmanem stg-1 w idlu 42 w stresie nawet 80. I co dziwne, to przy tych 80'c wentylator jeszcze nie rozkreca sie na maksa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2010 A chcesz, zeby zaczynal sie szybciej rozkrecac ? Mozesz to ustawic w nibitorze i potem tak zmodyfikowany bios wgrac do karty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kakashi30 Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2010 (edytowane) Nie chcę mi się pisać od początku to wkleje stary post (nie zauważyłem tego tematu - przepraszam). Karta GF Gainward GTS 250 512MB (745/2200). Witam wszystkich. Mam nadzieję że piszę w dobrym temacie... Dwa dni temu zakupiłem wyżej wymienioną kartę, ale wczoraj miałem pechowy dzień.. Robiłem pożądki z kablami w kompie (nie wyłączyłem go ;() i przez przypadek wiatrak z karty graficznej wciągną jeden i urwały się 2 skrzydła od tego wiatraczka (były koło siebie). Teraz komputer chodzi jak traktor, karta bardzo wibruje i nie da się wytrzymać. No więc tutaj zaczyna się moje pytanie: Co mam zrobić? Wie ktoś z was gdzie mógłbym kupić taki cooler? Albo może da rade to skleić ;p ? Nie mam dużo kasy (wszystko poszło na kartę) i nie mam zamiaru kupować całego chłodzenia bo stracę gwarancję. Jestem bardzo na siebie zły, że zepsułem nową kartę ;/. Proszę o wszelkie porady. Edytowane 22 Kwietnia 2010 przez kakashi30 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Zrob fotke karty uwzgledniajac turbinke. Chce zobaczyc czy turbinka z gtx 260 bedzie pasowac do Twojej karty. Jak bedzie pasowac, to mam na zbyciu sama turbinke. Spraezentuje Ci ja. Tylko sobie przesylke zaplacisz i wymienisz we wlasnym zakresie. To jednak bedzie wymagalo sciagniecia calego chlodzenia z karty i rozebranie turbinki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kakashi30 Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Wentylator juz sciąnołem. Oto fotki: sendspace.com/file/ppalea (mam nadzieję, że wiesz jak sobie z tym poradzić). Plik czysty jak coś:D Wiatrak ma średnicę 8cm, a podstawa ma 3,1cm~. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Aaaa.... to nie jest turbinka tylko zwykle smigielko z normalnego wentylatorka. Idz do sklepu i kup wentylator o srednicy takiej jaka jest srednica tego uszkodzonego wirniczka. Stary wirniczek wyciagnij zdejmujac od spodu zawleczke z osi. Zawleczka bedzie pod nalepka i gumowa zaslepka. Wez ten uszkodzony wirniczek i idz z nim do sklepu. Przymierz to do nowego wentylatorka i kup. W domu zdemontuj nowy wirniczek i zaloz w miejsce zepsutego do karty i bedzie :gitarzysta: :gitarzysta: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kakashi30 Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Wymieniłem. Miałem akurat w domu taki cooler, tzn, ma o kilka mm mniejsze skrzydła i jest ich mniej. Będzie duża różnica w wydajności. W stresie temp. karty sięga 63*C. Nie jest za wysoka? Ale co najważniejsze jest cichsza niż po zakupie i nie hałasuje tak przy 100%. A i jeszcze jedmo, czy te śmigiełko ma prawo wypaść? To chyba już wszystko. Dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2010 60 pare st C w stresie to bardzo przyzwoita temperatura. Wirniczek z smigielkiem nie wypadnie (domyslam sie, ze nie zalozyles zawleczki na os :)), poniewaz pole magnetyczne magnesow stojana na to nie pozwoli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kakashi30 Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Założyć założyłem, ale była pęknięta, więc miałem wątpliwości:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotekzkz Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Zastanawiam się nad zakupem GPU z tematu. W czterech różnych angielskich sklepach internetowych ta karta występuje pod 4 różnymi modelami. GX-260X- AWFC GX-260X- ADJL GX-260X- AHDA GX-260X- AHBF Różnica jest również w cenie. Około 40 funtów między najtańszą i najdroższą. Czy ktoś może wyjaśnić na czym polegają różnice w poszczególnych modelach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oooszasty Opublikowano 1 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2010 No, więc kupuję sobie gts 250. Wybrałem go zamiast HD 4850, gdyż po prostu gram w gry robione pod nią bardziej (gta IV, crysisy, bioshock, lost planet, wiedźmin itd.). Do tego lepiej wymuszają AA, na radku ciągle mi się resetują ustawienia. Postawiłem na MSI gts 250 TwinFrozr. Czy to dobry wybór? Ciche chłodzenie? I jeszcze jedna sprawa. Fatalne sterowniki od nv pod Sevena. Może ktoś potwierdzić/zdementować? Cytat Windows 7 * żenująco wysokie obciążenie CPU przez sterowniki , dotyczy to większości gier * usunięty problem znikających krzewów i drzew w trybie dx10 z AA * połowicznie poprawione skalowanie obrazu w sterownikach powyżej 186.18, w pełni działające(brak problemu z wracaniem ustawienia w control panelu), skalowanie poprawione dopiero od serii 196.xx * źle działające zarządzanie energii Aero powoduje, że tryb 3d włącza się praktycznie zawsze, jeżeli robimy cokolwiek pod pulpitem(przeglądanie folderów etc.). Odtwarzanie plików video nie włącza trybu 3d, dopóki go nie przewiniemy raz lub dwa, po tym zabiegu karta przechodzi w permanentny tryb 3d i dopiero po wyłączeniu odtwarzania wraca tryb 2d. * niedziałające ustawienia gammy , jasności, kontrastu itp. w grach Ustawienia po wejściu do gry resetują się w sterowniku. Jedynie w grach opartych na silniku UE3.0 nie ma tego problemu. Te same ustawienia mają także wpływ na jasność, kontrast itp. odtwarzanego pliku video w trybie renderowania EVR(standardowy dla Vista/Win7) , VMR7/VMR9 oraz Haali. * bardzo duże problemy z wydajnością oraz płynnością w Mirror's Ede z włączonym PhysX + AA , które praktycznie uniemożliwiają granie * wyraźna optymalizacja wydajności PhysX w Mirror's Edge(bez AA) * mocny spadek wydajności sterowników z Cuda 2.3 i 3.0 w Batman: Arkham Asylum * bardzo kiepska wydajność w Bioshock z AA * poprawiona płynność w Colin McRae Dirt 2 z włączonym antyaliasingiem Podsumowanie Zawsze mocną stroną sterowników Nvidii były sterowniki dedykowane dla Windowsa XP, niestety od dłuższego czasu widać tendencję do pogarszania jakości sterowników nawet pod XPka. Piętą achillesową sterowników dla Windowsa Vista/7 zawsze było wysokie obciążenie procesora oraz problemy z zarządzaniem energii. Odnośnie pierwszej kwestii, niestety poprawa nie następuje i wraz z nowymi sterownikami obciążenie w niektórych grach wyraźnie wzrasta. Jedyną mocną stroną sterowników Forceware jest ich elastyczność i możliwość wymuszania AF, AA ,V-sync , Ambient Occlusion oraz oddzielne profile dla każdej aplikacji. Obraz przedstawiany w kwestii jakości sterowników Forceware jest często przekłamany i nie jest tak różowo, jak niektórzy myślą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 1 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2010 (edytowane) Ja tam nie widze problemow z sterownikami, ale tutaj fachowiej wypowie sie Sideband. Wystarczy sciagac aktualne sterowniki i wszystko bedzie dobrze. Chlodzenie karty wyglada ciekawie i przy nisko-srednich obrotach wentylatorkow powinno byc cicho. Edytowane 1 Maja 2010 przez leven Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobweb Opublikowano 1 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2010 Postawiłem na MSI gts 250 TwinFrozr. Cytat Jak już będziesz miał to podziel się wrażeniami. Napisz jak sprawuje się chłodzenie, czy jest głośnie i czy karta posiada tryb 2D tzn. czy obniża się taktowanie w spoczynku, podczas oglądania filmów, przeglądania internetu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 5 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2010 Czy ktos mial do czynienia z takim GTX260: http://www.asus.com/product.aspx?P_ID=hNhT40rH3nTArKSQ (Asus ENGTX260 GL+/2DI/896MD3)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 5 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2010 Przestudiuj sobie temat to się dowiesz że sekcja zasilania się grzeje i trzeba kombinować, to samo z pamięciami :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheBob Opublikowano 5 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2010 Jakie stery polecacie do 280? Jadę teraz na 191.07 i zastanawiam się nad aktualką. Pchać się w najnowsze? Czy jakie WHQL polecacie ze swojej strony? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 6 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2010 Sciagnij 197.57 beta i wyprobuj. Dodam tylko, ze na gtx 285 pracuja bardzo dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldemas Opublikowano 7 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2010 Witam jak w temacie grafa 250 gts gainwarda ma na pokładzie dwa gniazda po sześc pinów a w zestawie dali przejściówkę dwa moleksy na sześcio pinowe wtyczkę .Mam dylemat czy podłączać jedne gniazdo czy dwa .Pilnie proszę o podpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 7 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2010 Jak sa dwa to podlacz dwa. Przy jednym dodatkowym zasilaniu karta moze nie ruszyc albo byc niestabilna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oooszasty Opublikowano 10 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2010 Kupiłem sobie nową grafikę - gf gts 250 1gb od msi. Niestety coś jest nie tak. Obraz w grach się pogorszył znacznie. W gta IV i MW2 wyraźnie widać postrzępione linie. Na radku HD 3850 tak nie było. Teraz piksele jakby skaczą. Wszystko na maxa w panelu nV nic nie daje. Próbowałem z włączoną i wyłączoną synchronizacją. Jakość filmów też się pogorszyła... Stare stery driver cleanerem wyczyszczone. Mam odsyłać grafikę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 10 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2010 Pokaz jakąs fotke z gry. Wlacz antyaliazing. Sterowniki sciagnij 197.57. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oooszasty Opublikowano 10 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2010 Mam najnowsze stery. Po prostu jest postrzępione, nawet w gta IV jak się ładuje i obrazki lecą to klatki od np. okularów czy włosów skaczą. Na screenie nie do końca to widać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...