Skocz do zawartości
cavarr

NVIDIA GeForce GTX 200 / GTS 200 / GT 200 (Tesla) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

GTX260 nie miałem ale odpowiem na przykładzie GTX280. Karty są niesamowicie gorące. Przy chłodzeniu wodnym konkretnie podgrzewałą wodę. W swojej GTX280 edytowałem bios i zmniejszyłem napięcie zasilania dla wszystkich profili do 1.06V. OC się nic a nic nie zmieniło(!!!), karta jest sporo chłodniejsza i według forów pod obciążeniem pobiera realnie około 50W mniej!! Dla Ciebie dodatkowym atutem powinno być cichsze działanie.

Górna (katalogwa)temperatura działania GPU nie powinna przekraczać 105C, więc nie ma tragedi.

Edytowane przez tom256

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Odgrzeję kotleta troszkę bo jest tutaj z 90% treści nie odpowiadających na mój problem.

Mam GTX260 na chodzeniu wodnym, wygląda to tak: ImageShack� - Online Photo and Video Hosting

Temp w stresie dochodzi do 54 stopni przy OC około 40%.

Jednak OC na afterburner czy innych wynalazkach, prowadzi do niestabilności. Chciałem podkręcic w BIOSie jednak Nibitor wyświetla mi "cant read driver 1257"

GPU-Z screen Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

Jest trochę podkręcona i działa ledwie stabilnie.

Potrzebuję znać wartości, na ile mogę podkręcić kartę oraz, wartości napięcia oraz taktowania oraz jak modyfikować bios.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HEY!

Mam GAINWARDA GTX 260 GS z fabrycznie podniesionymi taktami do 625/1348/2200 (GPU/Shadery/Pamięć), karta bez artefaktów przechodzi 3D Marki na 750/1550/2600, ale w grach zawiesza się czasem po kilkunastu sekundach :unsure:

Takie mam wrażenie jakby nie była dovoltowana :D

Jakieś pomysły jak zmusić ją do pracy na codzień z takimi zegarami ??

Max jaki przeszła benchmarki bez zwisu to 770/1565/2600.

W sumie z OC jest różnie gdyż w niektórych tytułach wiesza się już przy GPU 650 a w niektórych działa nawet na 750, nie mam pojęcia od czego to zależy :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK zmodyfikowałem bios podbijając napięcie w 3D z 1.05 na 1.12 i zmieniając domyślne takty na 650/1400/1200 (2400) aktualizacja przebiegła pomyślnie teraz zobaczymy czy rzeczywiście to podbicie napięcia będzie miało pozytywny wpływ na OC rdzenia karty.

dodano 21-09-2011

Bardzo dziwna sprawa. Włączam w RIVA Tuner zakładkę HARDWARE MONITORING żeby sprawdzić jak temperatury a tu... widzę ze po przejściu 3D Marka karta leci na taktach LOW POWER 3D :blink:

OK wchodzę do NFS i... to samo.

Zmieniam bios na oryginalny i... to samo.

Karta czasem leci na taktach Performance 3D i np po kilku lub kilkunastu minutach przeskakuje na LOW POWER 3D.

Temp nie przekraczają 45 stopni :huh:

Czy ktoś już się spotkał z czymś takim??

Edytowane przez dr_Misiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komp jak w sygnaturce pojawiła się możliwość wrzucenia drugiego GTX 260, w sumie identycznego, tylko że płyta główna moja obsługuje PCIE x16 a drugie x4 więc trochę będzie dławić drugą kartę. Pytanie czy zabieg jest to warty zachodu, czy wzrost wydajności będzie zbyt mały. Szukałem ale brak konkretnych odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SLI nie uruchomiło się, widzi dwie osobne karty, jakieś pomysły? wg instrukcji płyta nie obsługuje SLI, a z drugiej strony czytałem że się da:) ale nie znalazłem konkretnych informacji jak to uruchomić (mostek oczywiście jest podłączony).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Jestem nowy na forum i nei wiem czy dobrze pisze ale nie chciałem zakładać nowego tematu. Mam kartę GTS250 i od dwóch dni nie uruchamia mi się komputer przez dwa lata nie miałem z nią problemu. Karta dostaje obrotów wiatraczka na maxa ale nic sie nie wyświetla na monitorze:/ niestety nie wiem co się stało bo młodsze rodzeństwo operowało kompem jak mnie nie bylo w domu.Płyte sprawdziłem na innej karcie i jest okey uruchamia się wszystko. Rozberałem ją i możecie mi powiedzieć czy z nią jest wszystko okey??

post-192841-0-18737300-1338806919_thumb.jpg

post-192841-0-58432300-1338806932_thumb.jpg

post-192841-0-30746100-1338806954_thumb.jpg

post-192841-0-99393600-1338806975_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie potrzebnie ją rozbierałeś ogólnie to podłącz ją do innego PC(ofc złóż ją) jak nie wstanie to znaczy ze trup, zależy co młodsze rodzeństwo z tym kompem robiło jeśli nic ponad norme to po prostu nadszedł jej czas.. bo po za jakimiś plamami to na tych zdjęciach nic nie widać według mnie...

Edytowane przez Ns5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie mnie te plami zaniepokoiły...brat mi mówił że chodził komp później zresetował bo coś tam mu się pojawiło i od momentu kiedy zresetował już nic się nie pojawiło...

Więc zrobie tak jak mówisz złoże sprawdzę jeszcze ją a jak nie to czas na zakup czegoś lepszego...

Dzięki za pomoc:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

z od razu przepraszam za długi post ale chcę opisać co i jak, żeby było wszystko wiadomo.

Ostatnio z kuzynem piekliśmy gtx'a280 bo nie załączała się, 1 dlugi i 3 krótkie sygnały z bios więc coś z pamięcią.

Wypieczoną kartę złożyłem na paście, nie wiedziałem nawet jeszcze co to za białe plasterki na chłodzeniu :P

Kuzyn pisze do mnie, że karta mu się wyłączas podczas grania, temperatury skaczą, coś jest nie tak.

Poczytałem - trzeba założyć jednak termopady, ale nie wiem teraz jakiej grubości. Jeśli ktoś już zakładał i wie jakiej mają być grubości to bardzo proszę o taką informację.

Z góry dziękuję za odpowiedź, podrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem mam od samego początku obcowania z tą kartą. Jest to GTX280 od MSI wersja OC kupiony w 2009r. Karta bardzo dobrze radzi sobie ze wszystkimi grami lecz mam znią inny problem mianowicie wszystko na niej jest za jasne, wyjarzone. Szczególnie widać to w grach gdzie noca powinno być nastrojowo ciemno a jest jasno jak w dzień i mlecznie bez kontrastu.

Tej głębi brakuje szczególnie w grze Mafia II gdzie nocą powinno być czuć nastrój. Wszystkie gameplaye z Mafii II jakie widziałem na you tube są ciemne i ładne, kontrastowe.

U mnie sprawa wygląda następująco:

http://youtu.be/E2J2bLmdP7Q

i dla porównania gameplay kogoś innego:

http://youtu.be/Z57eY_S7HKo

WIe ktoś może dlaczego tak jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ok Panowie.. trochę mnie pocieszyliście. Dzięki !

Jednak od początku uważam, że karta świeci mocniej niż wszystkie inne, które podłączałem do mojego monitora.

Jakby tego było mało monitor też mam bardzo jasny, bez głębi czerni, więc klimatycznej ciemności w grach już dawno nie uświadczyłem. Swoją drogą dziś robią takie gry, że w nocy jest jasno jak w środku dnia. Dawniej mrok straszył i nadawał klimatu grom takim jak Doom3, Alien vs Predator, Deus Ex, F.E.A.R. itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam jeszcze tego starego GTSa, a konkretnie Asus ENGTS250 DK 1GB DDR3. Normalnie chodzi jak suszara, ale udało mi się edytować bios w edytorze hexadecymentalnym. Dzięki temu:

* wszędzie gdzie nie jest załadowany sterownik grafiki (w trybie awaryjnym, podczas uruchamiania PC, w biosie itd.) wentylator ustawiony jest na sztywno 15% obrotów - domyślnie było to 100%

* pod Windowsem można ustawić minimalnie 15% obrotów wentylatora w różnych programach - domyślnie minimalne obroty wynosiły 35%

Jak ktoś ma identyczną kartę to mogę mu wysłać biosa. Możecie sprawdzić, że od oryginalnego różni się tylko w 2 miejscach.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Czy artefakty w Furmarku i błędy w OCCP mogą być spowodowane przegrzaniem? Karta nie podkręcana. Normalnie w grach temperatura nie przekraczała 75 stopni. Parę lat temu kupiłem kartę dźwiękową na PCI, która oczywiście zasłania cały dopływ powietrza do wentylatora grafiki. Zamontowałem dwa wyciągające powietrze wentylatory, dzięki czemu karta nie gotuje się w letnie upały. Temperatura w grach nie przekracza 84 stopni. Nie zauważam również artefaktów. Co innego w Furmarku/OCCP gdzie grzeje się bardziej i wywala artefakty i błędy po przekroczeniu pewnej temperatury.

Z racji, że karta wydajnością nie grzeszy chciałem ją nieco podkręcić. Jednak nie wiem czy jest sens skoro w Furmarku wali czarnymi paskami już po około 20 sekundach.

Odpuścić sobie OC, czy jednak kręcić bo ważniejsze żeby w grach nie było artefaktów?

Sprzęt z sygnatury.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Mam problem z pracą jednego z dwóch monitorów podpiętych poprzez 2xDVI do GTX 295. Jeden to iiyama Prolite e2210HDS a drugi to EIZO CX 240 całość na windows pro 64-bit. System na nowo zainstalowany.

Jeżeli podłączony jest tylko EIZO (1920x1200) to wszystko działa normalnie. Jeżeli podłączę iiyama (1920x1080) to obraz na EIZO zmienia się (rozdzielczośc bez zmian). Ikony na pulpicie są poszarpane, przejścia tonalne są w prążki i ogólnie obraz traci na jakości. Jeżeli brutalnie wypnę iiyamę to EIZO zaczyna pracować normalnie. Mam najnowsze sterowniki NVIDIA. Próbowałem tylko ze sterownikami bez panela i łącznie z panelem. W przypadku podłączenia iiyamy po HDMI nie włącza się. Ten sam problem miałem w przypadku 2x iiyama - chodziły tylko na DVI tylko, że wtedy nie było problemu.

Aby zobrazować temat dodałem grafikę pokazującą: u góry wariant tylko EIZO, poniżej EIZO + IIYAMA. Czy mogę poprosić o pomoc?

Pozdrawiam

Grzegorz

post-195046-0-85216000-1349901986_thumb.jpg

Edytowane przez Greg70

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, potrzebuję dobrego, markowego zasilacza co najmniej 700W i wtyczki z pinami 6 +8. Chciałbym, aby zasilacz nie był aż taki drogi, ale żeby był markowy i dobry do karty graficznej GTX 295(1792MB DDR3 896 BIT). Czekam na propozycję. Dodam, że mam płytę główną

GA-M55S-S3 .

Edytowane przez Dungeon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie,

Dawno mnie nie było na forum, ale sytuacja mnie zmusiła do założenia nowego tematu. Szukałem w necie informacji, ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi.

Zmieniłem ostatnio procesor z Athlona X2 6000+ na Phenom X4 945. Reszta komponentow pozostała bez mian, jedyne co jeszcze zmieniłem to bios płyty głównej (co raczej oczywiste).

Problem polega na tym, że spadła wydajność grafiki po wymianie procka i aktualizacji biosu. Mój konfig to:

Płyta: Asus M2N32SLI-Deluxe

Procesor (obecnie) : Phenom X4 945 @ 3,2GHz

Grafika: GF 280GTX (ASUS ENGTX280) 1GB

RAM: 4x 1GB DDRII 800MHz

Zasilacz: Corsair 620W .

Wcześniej miałem bios 12.01, który doskonale działał z Athlonem X2 6000+. Pamiętam jak aktualizowałem ten bios do wyższych wersji z nadzieją na większy wzrost wydajności, lecz rezultat był taki jak obecnie (wydajność była gorsza). Po zmianie na nowy bios (konieczność, inaczej X4 nie działałby) wydajność grafiki spadła jak po wcześniejszych zmianach boisu.

Ponieważ w 3DMark06 sprawdziłem obecny wynik, zauważyłem, że CPU score wzrósł mi z 2200 do 4700, czyli dwukrotnie. Z tego wnioskuję, że to nie problem procesora ale grafiki lub chipsetu, ewentualnie RAMu. Dodam, że testy wykonuję na tym samym komputerze zarowno na WinXP Pro jak i Win8 Pro. Na obu systemach wyniki są podobne (procentowo), tzn GPU score wiraźnie gorszy.

Dla porównania:

Płyta: Asus M2N32SLI-Deluxe , BIOS 12.01

Procesor: Athlon X2 6000+ @ 3,2GHz (standardowo jest 3GHz)

3DMARK06 score: 12145

Płyta: Asus M2N32SLI-Deluxe , BIOS 50.02

Procesor: Phenom X4 945 @ 3,2GHz (standardowo jest 3GHz)

3DMARK06 score: 8810 .

Jak widać różnica jest ok. 50% w stosunku do Phenoma.

Natomiast w benchmarku X3 Reunion Terran Conflict (DEMO) było i jest tak:

Płyta: Asus M2N32SLI-Deluxe , BIOS 12.01

Procesor: Athlon X2 6000+ @ 3,2GHz (standardowo jest 3GHz)

X3R TC: 47FPS

Płyta: Asus M2N32SLI-Deluxe , BIOS 50.02

Procesor: Phenom X4 945 @ 3,2GHz (standardowo jest 3GHz)

X3R TC: 61FPS.

Jednak tutaj nie wiem ile w tym wyniku miała udziału grafika a ile procesor i reszta.

Dziwi mnie też to co wyświetla CPU-Z

Screen_Win8

Chodzi mi o to, że:

BUS SPEED=HT LINK .

Wcześniej, przy Athlonie miałem BUS SPEED 214MHz, ale HT LINK już był 1000MHz.

Sterowniki do grafiki w WinXP i Win8 są najnowsze.

Z góry dziękuję za pomoc.

Edytowane przez Azzorek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi