Skocz do zawartości
cavarr

NVIDIA GeForce GTX 200 / GTS 200 / GT 200 (Tesla) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Coz Ci pozostaje...

Musialbys <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> karte i sprawdzic na innym komputerze.

Calkiem mozliwe, ze u Ciebie bedzie zle a u kolegi bedzie dobrze.

Wystarczy, ze Twoj zasilacz daje zle filtrowane napiecie 12 volt i juz moga byc cuda na ekranie.

Zrob tescik w occt jako power supply na 20 minut i pokaz wszystkie logi jakie sie wygeneruja po tescie.

Zobaczymy na wykresach jaka jest kondycja plyty i zasilacza.

http://www.ocbase.com/download.php?fileext=zip

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... 12 volt za wysoko troszke, ale pod obciazeniem jest dobrze.

5 volt w ogole nie widzi...

Trzeba bedzie zrobic pomiar napiec voltomierzem w czasie spoczynku i obciazenia.

Sprawdz karte jeszcze w innym komputerze.

Jak masz drugi slot pci-e to zamontuj tam karte i uruchom.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@szokooko napięcia mierz miernikiem. Wepnij się pod molexa. Jedną końcówkę pod czarny przewód, drugą pod czerwony albo żółty (już nie pamiętam który to 12V a który 5V) i wówczas mierz. Bo programy potrafią ściemniać ;) Edytowane przez foh_23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wątpię by to było przez zasilacz. O ile w MW2 po formacie jest ładniej niż przed (chociaż nadal brzydziej niż na HD 2850) to w gta IV nadal paskudnie, do tego tnie się gra.

Ech żałuję teraz, że kupiłem geforca... w ogóle po co ja zmieniałem. Tylko problemów sobie narobiłem i kasę straciłem.

Edytowane przez szokooko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdziles karte u kolegi ?

Przekladales karte do innego slotu pci-e na Swojej plycie ?

Wykonales pomiary napiec zasilacza voltomierzem ?

Gpu-z poprawnie wyswietla nazwe karty oraz taktowania, bios i predkosc pci-e ?

Napisz do sklepu gdzie kupowales karte i spytaj ile bedzie trwac sprawdzenie karty na gwarancji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No bardzo stabilnie teraz jest. Ta grafa... przyzwyczaiłem się. I nie jest już tak źle. Tyle, że karta w grach strasznie głośna jest. Mam msi afterburner, jak toto ustawić profile, by było cicho? Na niskim temp. mi nie zależy i buda dobrze wentylowana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znaczy poprawa jest ?

Uruchom msi afterburner jako monitoring i zagraj w cos.

Niech monitoring jest wlaczony na pulpicie.

Po 10 minutach wyjdz z gry i zrob fotke tabelki afterburnera z monitoringu i pokaz na forum.

Zobaczymy jak zachowuje sie chlodzenie karty OK ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeoczyłem ten temat, więc ponowie pytanie w tym miejscu:

Czy karta Gainward GTX 260 nie ma możliwości niższej pracy wiatraków niż 1200RPM? Nie ważne co ustawie (wartość %) w programach do regulacji, minimalne obroty jakie uda się ustawić to 1200RPM. Próbowałem edytować BIOS(NiBiTor) i ustawiłem wartość(min Duty cycle) na 10%, ale ciągle to jest 1200RPM...

Da się to jakość obejść bez integracji w sprzęt?

Dziękuje za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam GTX 280 z chłodzeniem referencyjnym i temperatury w furmarku mam kosmiczne a przynajmniej tak mi się wydaje bo rdzeń dochodzi do 92 stopni a sekcja ma ponad 110 i mam pytanie czy to normalne i czy ktoś by mógł sprawdzić jak ma u siebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam GTX 280 z chłodzeniem referencyjnym i temperatury w furmarku mam kosmiczne a przynajmniej tak mi się wydaje bo rdzeń dochodzi do 92 stopni a sekcja ma ponad 110 i mam pytanie czy to normalne i czy ktoś by mógł sprawdzić jak ma u siebie.

Pokaz gpu-z z zakladki sensors w czasie furmarka.

110 stC na sekcji zasilania to za duzo.

Mozliwe, ze termopady wyschly i jest pieklo na karcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otóż mam sobie kartę gts 250 twin frozr od MSI. Na karcie oprócz wejścia 6pinowebo jest jeszcze jakieś SPDIF 2 pinowe. Karta bez tego działa, ale w instrukcji każą to podłączyć. Co to jest w ogóle? na opakowaniu jest napisane energy fyll connect.

W instrukcji mam tak:

Use the compliant SPDIF Internal cable to connect both the SPDIF connectors on the VGA card and your mainboard. Make sure to plug the orange cable to the GND-pin and the black one to the SPDIF-pin on the mainboard; and plug the other end (2pin white connector) of the cable to the SPDIF connector to the VGA card. Note that wrong instalation may cause the damage to the VGA card.

Podłączyłem tą wejściówkę pod kartę i mi 2 pinówki zostały. Podpiąłem je jak mi pasowało do płyty głównej. Wątpię bym zrobił to poprawnie, ale jednak komp działa. O co w tym chodzi i gdzie, co i jak podłączyć?

Dołączona grafika

moje mobo:

Dołączona grafika

Edytowane przez szokooko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To teraz ja mam problem z temperaturami sekcji na GTX280. Przy referencie były w granicach 100c, ale wył przy tym niesamowicie - więc zmieniłem chłodzenie na Accelero Xtreme GTX Pro. Na sekcje zasilania poszedł oryginalny, przycięty radiator. W miejscach, ktore trzeba nałożyłem pastę Arctic Silver 5. Efekt? ~95c. No i byłem zadowolony ... Przez jakiś tydzień. Po tym czasie, nagle bez powodu temperatury w furmarku zaczęły skakać do 130c. Pomyśłałem, że pewnie coś nie tak z pastą - zakupiłem termopad:

Thermopad tasma podkladka termoprzewodzaca 2,7W/mK (1072204849) - Aukcje internetowe Allegro

Założyłem, dokręciłem. Efekt - 90c. Szkoda tylko, że dziś grajac (znow ok. tydzień) zaliczyłem dwa zwisy pod rząd, okazało się, że znów sekcja parzy. Wymieniłem termopady, dalej to samo. Co to moze byc? Co zrobić, żeby znów problem ustąpił? Z góry dzięki za odpowiedzi!

Edytowane przez Kamil14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stosując AS5 na pamięci/sekcje zasilania można sobie uwalić kartę. Na Twoim miejscu spróbowałbym z cieńszymi termopadami, bo skoro zdejmujesz bok i nie ma różnicy to coś jest nie tak. A jak dajesz nawiew to spada temperatura?

Edytowane przez stolara

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrob experyment...

Wez chusteczke chigieniczna lub gaze lub drobnoziarnisty bandaz i wytnij prostokaciki nieco wieksze od mosfetow (tranzystorow sekcji zasilania).

Zloz je na grubosc nie mniejsza niz 1.5 mm.

Nasacz naszej roboty termopady pasta silikonowa (taka biala) lub as5 (pasta nie moze przewodzic pradu) i naloz je na mosfety (tranzystory sekcji zasilania).

Dla czego takie cuda wymyslam ?... ano dlatego, ze termopady, ktore zalozyles to nic innego jak zwykly glut, ktory pod wplywem temperatury doslownie ucieka z mosfetow i przez to nie maja one chlodzenia.

Natomiast pasta, ktora naniosles tez sie uplynnila poniewaz nie bylo docisku mosfetow do radiatora.

Te cudo, ktore zalecam wykonac bedzie trwale i pasta nie bedzie uciekac.

Dodam tylko, ze juz takie cos robilem i karta gtx 260 pracuje do dzis.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leven nie gadaj te thermopady sa ok i nie jest to zaden glut ;)

Ja jednak sprobowalbym z cinszymi jak stolara pisze.

BTW - ja na pamieci karty dalem AS5 i temperaturki byly bardzo niskie.

Black, thermopady pokazane na fotce sa miekkie jak guma do zucia.

Zakladalem je na mosfety gtx 260 i normalnie sie rozlazly jak przyslowiowa kupa.

Te mosfety sa malenkie (gole rdzenie) i bardzo ostre.

Jak sie dociska thermopad, to wszystko wyplywa no boki a sam mosfet zostaje prawie goly.

Radiator nie dolega bezposrednio do mosfetow, dla tego musi byc cos co nie ucieknie.

Samam pasta tez wyplynie przy ponad 100 st C a nawet nizej.

Z reszta producent stosuje takie biale niby "szmatki" nasaczone pasta silikonowa.

Ty Blacku masz blok LC na gtx-e, to nie masz problemu....

Aha.... juz masz inna karte :D

p.s. stary nicpooniu :D... pogonie tego Twojego radzia :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi