Skocz do zawartości
bellon

Chłodzenie Cieczą

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Układ zaprezentowany poniżej funkcjonuje już ponad rok jednak po za szczątkowymi informacjami przy okazji mojego udzielania się na forum bliżej nie był prezentowany. Co niektórzy może skojarzą poszczególne elementy, których to proces powstawania był już prezentowany np: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=187677&st=0, http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2560115.

Zabawę w WC zacząłem kiedy byłem jeszcze "biednym studentem" jednak prace tak się przedłużyły że całość została zainstalowana na niezgorszym konfigu, podejmując ryzyko zwodowane zostały:

MSI Neo2 p35 FIR

CPU C2D E6750

RAM 4x1GB GoodRam 900

8600GT

HDD Western Digital Raptor 2x74Gb, 500 AAKS

i inne

Bloki wykonane z płaskownika miedzianego grubości 5mm, cięte i frezowane kątówką i skręcone na hermetyk. Rezerwuar zrobiony z blachy miedzianej dekarskiej 0,6mm polutowany i top z białego poliwęglanu w którym znajduje się korek od zasobnika płynu hamulcowego z poloneza, jest on wyposażony w prosty system ostrzegania o braku chłodziwa - w korku znajduje się pływak oraz styczki po opadnięciu pływaka następuje zwarcie styków i alarm - migająca czerwona dioda + buzer.

Chłodnica zbudowana z dwóch nagrzewnic z polonezów została zespolona ze stara poliesingową obudową Maxdata chatrakterezująca się specyficznym sposobem montażu bocznych blach, po zastosowaniu odpowiedniej budowy zawiasów bok jest uchylany razem z chłodnicą, która za pomocą specjalnie zawinętych weży połaczona jest z resztą układu. Ciąg powietrza przez chłodnicę wymuszają wentylatory: jeden w zasialczu Corsair HX520W oraz jeden wentylator Scythe (750 obr/min.) zamontowany na tylnim boku obudowy.

Węże varioluxy z Obi.

Pompka C.W.U - wiadomo o co chodzi ... inna nie pasowałaby mi do charakteru układu.

Pompka sterowana takim układem:

post-125281-1206984753_thumb.jpg

Temperatury jakie osiagają podzespoły są satysfakcjonujące:

post-125281-1206983081_thumb.jpg post-125281-1206983138_thumb.jpg

Cisza - najgłośniejszy element to dysk WD aaks w SQD, ale jest dobrze ...

Tak to wygląda:

post-125281-1206983715_thumb.jpgpost-125281-1206983735_thumb.jpgpost-125281-1206983804_thumb.jpg

post-125281-1206983829_thumb.jpgpost-125281-1206983858_thumb.jpg

post-125281-1206983933_thumb.jpgpost-125281-1206983957_thumb.jpgpost-125281-1206983984_thumb.jpg

post-125281-1206984067_thumb.jpgpost-125281-1206984088_thumb.jpg

Są pewne niedociągnięcia, ale to jest TYLKO komputer, ale cóż wiem że, na tym forum przesiadują głównie komputerofile i inni infozboczeńczy którzy wygarną mi zaraz burdel w kablach itp. :wink:

Edytowane przez bellon
Błąd ortograficzny, zajrzałem do tego wątku po 10 latach, patrzę a tu taki babol "zaczołem" ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dla mnie to everest nie pokazuje prawdy, pokaż core temp :)

gdy robiłeś foty mogłeś kurz ogarnąć :lol:

Ok zapuściłem Orthosa i zmierze temperatury CoreTemp niech chociaż z poł godzinki pośmiga

i tak się mało zakurzył jak na roczną pracę bez zaglądania, na chłodzeniu powietrzem to jednak bardziej się wszystko w środku mi kurzyło - o i następny czynnik za WC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no zacnie zacnie podoba mi sie... fajny pomysł z nagrzewnicą w tym miejscu...

ale obudowa jest paskudna.. :lol: wygląda to jak lodówka z lat 90

hehhe

PZDR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@stolara

Faktycznie wskazania Everesta są lipne szczególnie dla poszczególnych rdzeni dla całego procka są w miarę ok, wg. Core temp: post-125281-1206990588_thumb.jpg

@Bam1981 <- o mój rocznik :)

jak lodówka?! - to jest świetny pomysł wogóle całosć wyszpachluję na gładko i prysnę białym połyskliwym lakierem

@Racuch

kable są trochę pochowane z tyłu

a układ się sprawdza, ciepłe powietrze z chłodnicy aż tak nie podgrzewa wnętrza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

+ cwu

+ 2 wentyle

+ rezik

+ chłodnica

+ blok cpu

- za pokazanie zbyt trudnego schematu dla mnie xD

- nie widzę kosztorysu :lol:

kabli nie chowaj bo nie straszą w zamkniętej budzie ... im większy bałagan tym lepsza dostępność do klocków ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ciekawy układ interesują mnie tylko temperatury podczas dłuższego testu np 4h , masz duży rez wiec woda wolniej sie nagrzewa a w to że ta chłodnica wystarczy do [pasywnego chłodzenia np podczas 4 godzinnej gry nie chce mi sie wieżyc w niskie temperatury

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obudowa jest w miarę szczelna, wentylatory pobierają powietrze jedynie poprzez chłodnicę. Nawet ręką jest wyczuwalny stały przepływ powietrza. W trakcie codziennej ponad rocznej pracy nigdy nic mi się nie zawiesiło z powodu przegrzania, ale OK zapuszczę testy na kilka godzin - sam jestem ciekaw.

Temperatura wody w Idle na chwilę obecną wynosi 28.3*C. Orthos, 3Dmark i defragmentacja dysków ... START.

edit

OK to jest maks jaki mogę wycisnąć:

post-125281-1207167088_thumb.jpg

Temperatura wody 38.3*C

Edytowane przez bellon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całkiem ładnie. :) . Nie wiem dlaczego u mnie temperatura procesora jest niższa nisz poszczególnych rdzeni. Po szlifie (był mu potrzebny 90% powierzchni była wklęsła) procesora bez oc mam 21*C procesor i po 30* rdzenie (temp rdzeni pokrywa sie z everest) Z tym że mój układ przejściowo wygląda tak

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A widzisz, ja nie szlifowałem procesora, ale czuję że blok dobrze przylega bo przez pewien bład w produkcji wyszło mi bardzo cienkie dno które ładnie się ułożyło na nierównej, wypukłej czapce. Oczywiście temperatury mogłyby być niższe ale priorytetem była cisza. Osobiście wolał bym zastosować jeszcze coś na wciszenie dysków niż walczyć z temperaturą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi