Skocz do zawartości
Pantas

Źle Sflashowany Bios Gigabyte Ds3

Rekomendowane odpowiedzi

Źle sflashowałem bios w moim Gigabyte DS3 i teraz jak chce uruchomić komputer jest czarny ekran.

Pech chciał, że pomyliłem numerek płyty głównej i wgralem inny bios, mimo ostrzezenia. Czy jedyny ratunek to serwis? Przeciez plyty GB maja jakies cudowne systemy dual biosu, virual biosu itd. Czy DS3 nic nie posiada?

Co polecacie? Jak przywrócić bios?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Posiada Virtual Bios , odpala sie przy zlym fleshkowaniu i skanuje HDD w poszukiwaniu biosa. U mnie raz padla , poszla na serwis. Po serwisie mialem znowu to samo , ale akurat znalazla bios i sie sam poprawnie zrobil...

Ta technika to pic na wode i tyle , dlatego kosci lutuja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadaje sie na serwis.

Mi zeskanowala po padzie , czarny ekran , pozniej jakis czeking cos tam i nastepnie wstala po reflashu , ale tak mialem za drugim razem. Za pierwszym poszla na serwis.

Lutowane biosy , ot co...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiada Virtual Bios , odpala sie przy zlym fleshkowaniu i skanuje HDD w poszukiwaniu biosa. U mnie raz padla , poszla na serwis. Po serwisie mialem znowu to samo , ale akurat znalazla bios i sie sam poprawnie zrobil...

Ta technika to pic na wode i tyle , dlatego kosci lutuja.

coś wiesz więcej o zasadzie działania VirtualBios'u?

miałem podobny problem z EX38-DQ6 opisywany tu:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=260483&hl=

dzisiaj odbieram płyte ze sklepu - wróciła z serwisu gigabyte'a

nadal nie wiem:

-jak zarządzać drugim biosem

-jak przygotować dysk pod xpressprecovery

-na jakiej zasadzie zadziała ostatnie ogniwo czyli oczyt z cd

czyli korzystając z technologi Quad Bios jak skorzystać z tego poczwórnej zabezpieczenia: bios1,bios2,dysk,cd

ten cd ma być pata,sata podpięty pod ich9 czy jmicron?

coś mi się zdawało podczas krótkiej 3 dniowej eksploatacji płyty iż te biosiki są 8Mgowe

więc coś tam wepchnęli dzięki czemu nawet bez poprawnego biosu jest dostęp do dysków i napędów

ale troche słabo to jest opisane

Quad Bios

http://www.gigabyte.com.tw/FileList/NewTec...os_work_dq6.htm

Edytowane przez sirius98

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi