joorvishoon Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Potrzebuję napisać program który w dużym skrócie sprawdzi mi określone numery IP czy odpowiadają na ping. Są jakieś funkcje wbudowane w jakieś biblioteki c/c++ które realizują coś na kształt polecenia dosu 'ping', albo da jakoś radę z poziomu c++ skorzystać z tej funkcji dos'u i potem zczytać wynik? (program jakby co będzie pod windowsa). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 (edytowane) do czego ma ta aplikacja sluzyc? najprostrze wywolanie w mainie system ("ping adres_do_pingowania");return EXIT_SUCCESS; Edytowane 1 Kwietnia 2008 przez greg505 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joorvishoon Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 (edytowane) ma po prostu sprawdzić czy komp pod danym adresem odpowie na pinga. jeśli ta funkcja zwróci true albo false w zależności od tego czy komp odpowie to całkiem mi przypasuje, tylko jeszcze by się przydało żeby można było wstukać oprócz adresu port. Ale niekoniecznie. W każdym razie zalezy mi żeby funkcja zwracała wartośĆ do programu określającą czy komp w siecie odpowiedział czy nie. Czy ja już zaczynam powoli robić z siebie idiotę, czy to są jeszcze racjonalne pytania? :D Na razie kombinuję z bibliotekami RakNet, ale jeśli by istniało coś prostrzego, to miło by było. Edytowane 1 Kwietnia 2008 przez joorvishoon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrOOliK89 Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 joorvishoon napisał(a): (...)przydało żeby można było wstukać oprócz adresu port.A po co do pingu port? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joorvishoon Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 nie no, port w sumie niepotrzebny, ale wciąż przydała by się jakaś kombinacja która by byłą w stanie w programie zanzaczyc czy program widzi w sieci dany numer IP czy nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bula i spula Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2008 joorvishoon napisał(a): nie no, port w sumie niepotrzebny, ale wciąż przydała by się jakaś kombinacja która by byłą w stanie w programie zanzaczyc czy program widzi w sieci dany numer IP czy nie. http://www.ping127001.com/pingpage.htm A konkretnie to http://www.ping127001.com/ping.shar . Aby rozpakować to archiwum musisz przejść do katalogu, gdzie je zapisałeś i wklepać sh ping.shar (o ile masz coś linuksopodobnego) Tu jest jeszcze wersja html, ale widzę, że kod jest niekompletny. http://www.ping127001.com/pingpage/ping.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...