szachy1000 Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 (edytowane) witam, jestem poczatkujacym w tej branzy:) moj zestwik: http://www.cooling.pl/swiftech-apogee-driv...ukt,363636.html http://www.cooling.pl/swiftech-mcr220-qp-r...ukt,363644.html mam pytanie mam - to wszystko juz pozlaczane rurkami, gotowe do uruchomienia tylko teraz pytanie ile mam wlac plynu, ew czy mam odpowietrzyc obwod jesli tak to jak? czy paste nalozyc na calo powierzchnie procesora (quad), czy tylko na srodek i rozgniesc blokiem? Edytowane 1 Kwietnia 2008 przez szachy1000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 nalej do czubatego a odpowietrzaj korkiem w chłodnicy:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szachy1000 Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 nalej do czubatego a odpowietrzaj korkiem w chłodnicy:P czyli co mam napelnic pod korek, wlaczyc komputer i napelniac do chwili az zacznie sie wylewac przez ten korek? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plastekk Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Wlejesz w ten rezik w chlodnicy pompka zassie ale bedzie jej mało. dolewaj stopniowo ( uklad się odpowietrzy praktycznie sam ) trochę będzie tego płynu ubywać bo całe powietrze wyleci. Dolej odpowiednia ilość nie za mało nie za dużo i gotowe. Jeśli pompka będzie glośno chodziła to znak że jest jeszcze nieodpowietrzone. Dobra rada jeśli chcesz skutecznie odpowietrzyć układ to potrząsaj chłodnicą powietrze powinno uciekać z tych malutkich kanalików w chlodnicy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szachy1000 Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Wlejesz w ten rezik w chlodnicy pompka zassie ale bedzie jej mało. dolewaj stopniowo ( uklad się odpowietrzy praktycznie sam ) trochę będzie tego płynu ubywać bo całe powietrze wyleci. Dolej odpowiednia ilość nie za mało nie za dużo i gotowe. Jeśli pompka będzie glośno chodziła to znak że jest jeszcze nieodpowietrzone. Dobra rada jeśli chcesz skutecznie odpowietrzyć układ to potrząsaj chłodnicą powietrze powinno uciekać z tych malutkich kanalików w chlodnicy. a jak ze smarowaniem procesora, nasmarowac caly cieiutka warswa czy inaczej jakos? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 pasty tyle co ziarko ryszu i rozsmaruj http://pl.youtube.com/watch?v=T_wAs3Wn2UE :D:D:D:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
valdi200 Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 ja zawsze smaruje cienka warstwe na proca i radiator. zalman stg-1 najlepszy jesli chodzi i nakladanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szachy1000 Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 pasty tyle co ziarko ryszu i rozsmaruj http://pl.youtube.com/watch?v=T_wAs3Wn2UE :D:D:D:D ok jeszcze jedno glupie totalnie pytanie:) zakladam na chlodnice 2 Fandery i mam pytanie czy nalepka ma byc na zewnatrz czy do srodka chlodnicy:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 hmmm wcale nie glupie jesli dasz fote tego zestawu gdzie masz umieszczony to CIPO wiem :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szachy1000 Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 hmmm wcale nie glupie jesli dasz fote tego zestawu gdzie masz umieszczony to CIPO wiem :lol: wiatraczki wygladaja tak:) (zalacznik) i pytanie bo mam dwie etyczki od pompy podlaczam tylko jedna ta szeroka do zasilacza lub te waska do plyty? (zalacznik) pytanko jeszcze czy blok dokrecam na maxa czy jak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dumpmuzgu Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 podlaczasz molexa - ta szeroka. ta waska to pomiar obrotow pompy. blok nie na maxa, z wyczuciem. bo wycisniesz z proca tranzystory :P a co do wentyli i nalepek to ... inaczej mowiac. maja dmuchac na chlodnice lub ciagnac przez nia. tak? kwestia gustu. jesli beda ciagnac przez nia to mnie sie kurzu zbierze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plastekk Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 od strony naklejki fanderki wieją a od tej drugiej zassysają. Jeśli mają zassysać to zimne powietrze więc to już zalezy gdzie chlodnica będzie ( na wlasny rozsądek juz bedziesz wiedział jak ) wentylami dmuchaj na chlodnicę czyli naklejką DO chłodnicy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szachy1000 Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 podlaczasz molexa - ta szeroka. ta waska to pomiar obrotow pompy. blok nie na maxa, z wyczuciem. bo wycisniesz z proca tranzystory :P a co do wentyli i nalepek to ... inaczej mowiac. maja dmuchac na chlodnice lub ciagnac przez nia. tak? kwestia gustu. jesli beda ciagnac przez nia to mnie sie kurzu zbierze czyli te waska gdzies podlaczam:)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 miałem na myśli foty zamontowanego układu bo wiem jak te klocki wyglądają :P kwestia gdzie zamontujesz chłodnice jeśli na zewnątrz czy na dachu czy z tyłu czy będzie chłodnica montowana do miejsca na wentylator etc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dumpmuzgu Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 (edytowane) czyli te waska gdzies podlaczam:)? do gniazda od wentyla na CPU. kolo socketu Edytowane 1 Kwietnia 2008 przez Pigipon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smirnov Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Witam Mam podobny zestaw, tylko chłodnica na 1 wiatrak. Jak już to zamontujesz to napisz jak się sprawuje. U mnie właśnie tak kiepsko więc się zastanawiam czy coś źle zamontowałem, czy zestaw cienki( wg recenzji ma być świetny ). :mur: http://swiftech.com/products/installation_...120-COMPACT.pdf - adres do instrukcji montażu, możesz zajrzeć, jest tam coś o napełnianiu. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szachy1000 Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 do gniazda od wentyla na CPU. kolo socketu ok najbardziej boje sie przykrecania bloku nawet nie wiecie jak moc drzemie w moich rekach:) zerwalem juz klka srub w swoim aucie malym kluczykiem:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Witam Mam podobny zestaw, tylko chłodnica na 1 wiatrak. Jak już to zamontujesz to napisz jak się sprawuje. U mnie właśnie tak kiepsko więc się zastanawiam czy coś źle zamontowałem, czy zestaw cienki( wg recenzji ma być świetny ). mur.gif http://swiftech.com/products/installation_...120-COMPACT.pdf - adres do instrukcji montażu, możesz zajrzeć, jest tam coś o napełnianiu. Pozdro zmierz temp wody :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dumpmuzgu Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 ok najbardziej boje sie przykrecania bloku nawet nie wiecie jak moc drzemie w moich rekach:) zerwalem juz klka srub w swoim aucie malym kluczykiem:) to juz lepiej przykrec tak zeby blok sie nie ruszal na cpu i jeszcze z jeden obrot. tu nic nie bedzie przenosic zadnych sil, wiec nie ma co krecic na maxa. obseruj czy sie nic nie gnie. np plyta :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szachy1000 Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Witam Mam podobny zestaw, tylko chłodnica na 1 wiatrak. Jak już to zamontujesz to napisz jak się sprawuje. U mnie właśnie tak kiepsko więc się zastanawiam czy coś źle zamontowałem, czy zestaw cienki( wg recenzji ma być świetny ). :mur: 2958937[/snapback] to juz lepiej przykrec tak zeby blok sie nie ruszal na cpu i jeszcze z jeden obrot. tu nic nie bedzie przenosic zadnych sil, wiec nie ma co krecic na maxa. obseruj czy sie nic nie gnie. np plyta :D ok:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smirnov Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 zmierz temp wody :D znaczy mam włożyć termometr do chłodnicy?? ehh no sry ale chyba na dzień dzisiejszy nie mam innej możliwości Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szachy1000 Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 znaczy mam włożyć termometr do chłodnicy?? ehh no sry ale chyba na dzień dzisiejszy nie mam innej możliwościmasz o polowe mniejsza chlodnice od mojej wiec rewelacji nie bedzie:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smirnov Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 masz o polowe mniejsza chlodnice od mojej wiec pewnie dlatego ok:) no tak ale temp wg CoreTemp w idle taka sama jak na ac(pentagram freezone AlCu - za wydajny to on nie jest), a w stress o 5 stopni mniej czyli ok 40 (wentyl na chłodnicy na niskich obrotach - na maxa wyje niemiłosiernie a temp spada o 1 stopień) A tak w ogóle to sry że Ci sie w temat wciąłem ale mi nikt nie odpowiada w moim topicu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szachy1000 Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 no tak ale temp wg CoreTemp w idle taka sama jak na ac(pentagram freezone AlCu - za wydajny to on nie jest), a w stress o 5 stopni mniej czyli ok 40 (wentyl na chłodnicy na niskich obrotach - na maxa wyje niemiłosiernie a temp spada o 1 stopień) A tak w ogóle to sry że Ci sie w temat wciąłem ale mi nikt nie odpowiada w moim topicu spoko ale cos mi sie wydaje ze nie powojujesz z ta temperatura na tej malej chlodniczce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 no tak ale temp wg CoreTemp w idle taka sama jak na ac(pentagram freezone AlCu - za wydajny to on nie jest), a w stress o 5 stopni mniej czyli ok 40 (wentyl na chłodnicy na niskich obrotach - na maxa wyje niemiłosiernie a temp spada o 1 stopień) A tak w ogóle to sry że Ci sie w temat wciąłem ale mi nikt nie odpowiada w moim topicu wsadź jakiś termometr i zmierz wodę byle pokazywał prawdę ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smirnov Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Niestety na dzień dzisiejszy nie mam czym zmierzyć temp wody (mój termometr ma skale od 34 stopni) :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dumpmuzgu Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 nie wiadomo czy akurat woda nie ma tyle :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szachy1000 Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Niestety na dzień dzisiejszy nie mam czym zmierzyć temp wody (mój termometr ma skale od 34 stopni) :mur: nie masz miernika z koncowka do mierzenia temperatury? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smirnov Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 (edytowane) Chyba właśnie znalazłem przyczynę :D Zacząłem ruszać chłodnicą i wyskakują bąble powietrza, więc miałem źle odpowietrzony układ :mur: Ale tak bywa jak za wodę się bierze ktoś kto nie ma o tym zielonego pojęcia. Mam nadzieję, że teraz temp się poprawi. Czytałem trochę to forum, ale jakoś nieuważnie bo nie pamiętam nic o ruszaniu chłodnicy przy odpowietrzaniu. niestety nie mam miernika Edytowane 1 Kwietnia 2008 przez smirnov Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szachy1000 Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 (edytowane) dziekuje wszystkim za pomoc zestawik dziala cacy wielkie uklony za szybka i fachowa pomoc temperatury quada w spoczynku: 9x360 - 33-36 stopni (fandery 700obr.) ostre katowanie 4 rdzeni program szachowy wykorzystujacy 4-8 rdzeni:) 9x360 - 52 stopnie (fandery 700 obr) ogolnie niezle na intelowym co prawda wiatraku mialem na ogol 66 stopniaszkow Edytowane 2 Kwietnia 2008 przez szachy1000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...