Skocz do zawartości
ZwieRZakwawa

Czy Się Opłaca?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

posiadam:

Antka-XP2600+@10,5x200

na Abiciku NF-7

do tego 1 GB ddr 400 w dualu

no i wiekowego hercules rodeona 9100 64Mb/128bit

zasila to szef 350 więc z prądem luzik

reszta chyba mało ważna(2x80BG, sieciówka realteka, SB audigy2zs,cd,dvd)

I jak na moje potrzeby kompik jest w gruncie rzeczy wystarczający...

służy mi do:

netu i starszych gier takich jak:

Diablo2, Age of Empires2, Battlefield1942 z modem FH, Herosi 2;3;4(to wszystko śmiga na full że hej)

Czasem odpalę jakąś nowszą(nie najnowszą) gierkę typu Battlefield 2 czy CoH i na Low detalach też na luziku sobie pogrywam(a nie jestem jakimś super graczem i detale low przy 30FPS mi stykają)

I tak sie zastanawiam...

Wiadomo, że ten komp to już zabytek i wogle(nawet mi czasem brak drugiego jajka np zminimalizować gre +gg + antywir)

Więc nie zamierzałem nic w niego inwestować aż jakoś przed wakacjami zmienię to zapewne na cos 2-jajowego za ~1000-1200

No ale teraz tak mi naszło, skoro mam do wydania trochę grosza może jednak, skoro taki komp mi starcza to zmienię najsłabszy element a jest nim wiadomo grafa na coś takiego:

http://allegro.pl/item337264171_gainward_g..._128mb_agp.html

albo w granicach 100zł jakiegoś radzia 9700-9800(czy może jeszcze taniej 9500@9700) skok powinienem odczuć gigantyczny(mówię tu o BF2 czy CoH) kaska zostanie wydana w dość małej ilości i nie będzie sensu pakować kasy w nowego kompa (który i tak będzie aż nadto jak na moje potrzeby) tylko dołoży się do własnej furki.

Co wy na to? Co się opłaca a może zmienić coś innego?

Bo nie chcę władować nawet tych 100zł skoro ma sie okazać nieopłacalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli komp działa stabilnie to można zmodernizować. CPU nie jest taki słaby.

Aktualnie najpotężniejszą kartą graficzną AGP jest Radeon 3850 ale

jest potwornie drogi http://pc.emarket.pl/pricelist/item.aspx?PID=C9202005

Powinny się pojawić dużo tańsze 3650 i taka modernizacja wygląda w miarę

rozsądnie (Radeon 3650).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozsądnie?! Ten barton ograniczy nawet 7300GT a gdzie tu mówić o 3650? 6600GT, którego zaproponował autor będzie optymalnym wyborem

Im szybsza karta tym lepiej.

Czy rozsądnie zależy od ceny jaka będzie, jeśli 150 zł za nową Radeon 3650 to będzie dużo rozsądniej niż za używanego 6600GT.

Jak ktoś kupuje do firmowego komputera odliczy podatek to może wyjść taniej niż używana wolniejsza i pewnie już bez gwarancji..

Najtańsze wersje 3650 z DDR2 na PCI-E są już poniżej 200 zł i będą tanieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najtańsze wersje 3650 z DDR2 na PCI-E są już poniżej 200 zł i będą tanieć.

Właśnie PCI-E.. Nie wiem czy zuważyłeś różnicę pomiędzy cenami grafik PCI-E i AGP? Poza tym autor chce przed wakacjami zmienić całego kompa więc nie sądzę, żeby czekał nie wiadomo jak długo aż ceny 3650 na AGP spadną...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanów się czy warto na kilka miesięcy dokładać do AGP.

Patrząc na Twojego kompa (NF7 1GB DDR1 i czy to barthon??) można za równowartość tego już złożyć coś na LGA775/AM2 z 2GB DDR2. Tak wiec zastanów się czy nie lepiej już teraz sprzedać wszystko i przejść na nowa platforme. Modernizacja grafiki na AGP nieopłącalna!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no własnie niewiem...

jak bym zmienił grafe to wstrzymał bym sie z modernizacja minimum do jesieni(pazdziernik-listopad). Czy może jednak poczekać do czerwca na tym 9100 i złożyć cos z e2160, 2gb ddr2 i grafą na pciX?

PS. procek to nie Barton to t-bred

Edytowane przez ZwieRZakwawa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie grasz w najnowsze tytuły to kup jakąś uzywana grafe niedrogo (poluj na okazje na forum lub allegro) i spokojnie wytrzymaz jeszcze troche na tym sprzęcie. Za ok 100 zł kupisz już w miarę nienajgorszą kartę. Wydatek nie będzie stracony bo i tak później odsprzdasz. Chyba że masz już hajs na nowy sprzęt to sie nie zastanawiaj tylko zmieniaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no na nowy sprzęt narazie nie mam :( obecnie znalazł by sie grosz na grafe tak do tych 150-200zł

Jeśli masz bardzo silnie ograniczone możliwości finansowe to warto pomyśleć nad taką płytką jak GA-MA78GM-S2H

wiarygodny test:

http://www.silentpcreview.com/article807-page10.html

Wyniki w 3Dmark są imponujące może znajdziesz gdzieś jakiś test obejmujący ulubione gry.

Płytka kosztuje niewiele więcej niż karta graficzna trzeba tylko się pozbyć za dobrą cenę starego GPU,CPU i RAM dalej pójdzie z

górki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezeli masz czas i mozliwosci zmieniaj sprzeta bo dosc troche za niego dostaniesz i tymi 200zl ladnie kompa zmodernizujesz.

Tylko powiedzmy co zrobić jak nie ma drugiego kompa to musi zamówić wcześniej w necie (chyba że wszystko kupi na miejscu znaczy sie drożej) , sprzedać na allegro stare graty i dopiero kupować. Co oznacza brak kompa przez jaks czas. Nie każdy sobie może na to pozwolić. Lepiej poczekać jak kasa będzie imo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może ja jeszcze coś wtrące.

Masz starego kompa + 150-200zł

Za płyte dostaniesz 90zł proc 110zł 9100 20zł RAM 100-120zł

Masz razem koło 500zł.

E2160 177zł

P31-DS3L 181zł

1GB GoodRAM 46zł

Zostaje ok 100zł na grafe. Za 100zł można dostać 7300GT DDR3 256MB od Palita.

Można jeszcze zjechać z kosztami szukając jakiegoś X2 i płyte pod AM2 ale to już mało przyszłościowe bo biorąc intela masz i niezły potencjał OC (ok 3GHz) i nic zmieniać byś już nie musiał pod mocną grafe z wyjądkiem dokupienia RAMu.

I jeszcze o zasiłke trzeba by było zadbać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie jak wyżej, najlepiej będzie poczekać i wszystko wymienić. Możesz wziąć taki zestaw jak podał kolega wyżej, ale jak nie chcesz zostać bez komputera na jakiś czas, to jeszcze dozbieraj trochę przez kilka miesięcy i wtedy cos kup.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie chyba poczekam bo jednak nie mogę zostać bez kompa na te kilka dni...

jak będzie kaska wszystko kupie(w okolicy czerwca)

a o zasiłke sie nie martwię ten szef to 350GPS101A był zmieniany stosunkowo niedawno i ma mocną 12V więc do takiego E2160 styknie na luzie(podejżewam że będzie ciągnąć mniej prądu niż ten mój antek na 1,775V)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi