szuwar007 Opublikowano 23 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2003 Elo mam pewno pytanko ostatnio doszedlem do wniosku ze musze kupic nowy sprzet bo niestety moj ecs k7s5a robi blendy wiec pomeczylem mamuske troszke i obiecale kasiore pod koniec miesiaca a ze blendy byly nie do zniesienia(takie jak nie dysk startuje ale brak u niego systemu, brak odczytu niektorych plikow, scandisk ktory pisze ze pliki sa zkrzyzowane i przy prubie naprawy zwis, niemozliwosc zainstalowania win xp ani 98) jeszcze kilka dni temu kupilem nowy ram (ddr 512 na 333) bo slyszalem ze ponoc plytak ma problem z dimami lecz to nic nie pomoglo wiec rozlozylem na czynniki pierwsze. I dalem moj dysk kuplowi czyli Maxtro 7200obr ata133 gdyz ztwierdzilem ze nie ma sensu zeby lezalo mi to w domu a jemu sie przynajmniej przyda i jakies ciekawe filmy mi powzuca. Lecz nie bylo tak kolorowo po podlaczeniu u niego dysk wykrywany jest w biosie ale windows go nie widzi czyli tak jak u mnie na mojej plycie w dodatku po przejsciu scandiska wywalil pond 1 giga blendow. Dysk robi to samo co u mnie czyli jak kompa wlacze po nocy to nie dziala i krzaki bios odczytuje a nie normalna nazwe lecz po jakichs 5 min wszystko wraca do normy. A jeszcze zeby bylo smieszniej to teraz nie wiem czy wymienic plyte ktora moze byc dobra czy dysk ktory moze byc przyczyna tego problemu. Ale co bardziej smieszne 2 tyg temu sklep w ktorym kupowalem dysk rozpadl sie i w nie mam gdzie oddac na gwarancje wiec czy inne sklepy mogl by uznac gwarancje ja najwyzej bym doplacil czy cos jest jakas mozliwosc ?? czy moze zamiast instalowania coolerow zeby bylo chlodniej to suszarke na dysk zeby bylo mu cieplej i sie nie pieprzyl bo cieply dziala spoko. A moze to plyty ecs i abit maja problemy jak sa na nich podpiete dyski maxtor chodz to calkiem wykluczam. Odpiszcie co mam zrobic bo mi sie pomysly koncza :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Druss Opublikowano 23 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2003 A z jakich firm sa stickersy na dysku ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 23 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2003 Elo mam pewno pytanko ostatnio doszedlem do wniosku ze musze kupic nowy sprzet bo niestety moj ecs k7s5a robi blendy wiec pomeczylem mamuske troszke i obiecale kasiore pod koniec miesiaca a ze blendy byly nie do zniesienia(takie jak nie dysk startuje ale brak u niego systemu, brak odczytu niektorych plikow, scandisk ktory pisze ze pliki sa zkrzyzowane i przy prubie naprawy zwis, niemozliwosc zainstalowania win xp ani 98) jeszcze kilka dni temu kupilem nowy ram (ddr 512 na 333) bo slyszalem ze ponoc plytak ma problem z dimami lecz to nic nie pomoglo wiec rozlozylem na czynniki pierwsze. I dalem moj dysk kuplowi czyli Maxtro 7200obr ata133 gdyz ztwierdzilem ze nie ma sensu zeby lezalo mi to w domu a jemu sie przynajmniej przyda i jakies ciekawe filmy mi powzuca. Lecz nie bylo tak kolorowo po podlaczeniu u niego dysk wykrywany jest w biosie ale windows go nie widzi czyli tak jak u mnie na mojej plycie w dodatku po przejsciu scandiska wywalil pond 1 giga blendow. Dysk robi to samo co u mnie czyli jak kompa wlacze po nocy to nie dziala i krzaki bios odczytuje a nie normalna nazwe lecz po jakichs 5 min wszystko wraca do normy. A jeszcze zeby bylo smieszniej to teraz nie wiem czy wymienic plyte ktora moze byc dobra czy dysk ktory moze byc przyczyna tego problemu. Ale co bardziej smieszne 2 tyg temu sklep w ktorym kupowalem dysk rozpadl sie i w nie mam gdzie oddac na gwarancje wiec czy inne sklepy mogl by uznac gwarancje ja najwyzej bym doplacil czy cos jest jakas mozliwosc ?? czy moze zamiast instalowania coolerow zeby bylo chlodniej to suszarke na dysk zeby bylo mu cieplej i sie nie pieprzyl bo cieply dziala spoko. A moze to plyty ecs i abit maja problemy jak sa na nich podpiete dyski maxtor chodz to calkiem wykluczam. Odpiszcie co mam zrobic bo mi sie pomysly koncza :( najlepiej chyba zrobisz jak pozyczysz od kogos sparny dysk i podlaczysz u siebie, wtedy bedzie wiadomo czego to wina :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roth Opublikowano 23 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2003 Wyglada na zimny lut na dysku(po rozgrzaniu dziala). A gwarancji mozesz dochodzic w hurtowni w ktorej sie zaopatrywal sklep (poszukaj stickera hurtowni i wal do nich) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuwar007 Opublikowano 23 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2003 Wyglada na zimny lut na dysku(po rozgrzaniu dziala). A gwarancji mozesz dochodzic w hurtowni w ktorej sie zaopatrywal sklep (poszukaj stickera hurtowni i wal do nich)najgorsze ze sam nie wiem czy jest on na dysku chodz wydaje mi sie ze jest tylko plomba sklepu ale pujde dzis do kumpla to zobacze a co do hurtowni ta napewno nie jest na terenie mojego miasta i nie wiem czy wojewodztwa wiedz niezbyt dobze to wyglonda. Moze jak wymienie plyte to moze bedzie chulalo ale cos czuje ze nie a co do pozyczenia dysku to moze byc problem bo raczej nikt tegoi nie uczyni bo boja sie o swoje dzacka :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gr8-2N Opublikowano 24 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2003 gorzej a nie gożej a poza tym kumplowi pożyczyłeś dysk, niech on ci pożyczy swój. wymiana na dzień. a pomyśl sam czy jest sens wymiany płyty skoro to dysk wali system. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 24 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2003 A ty co naczytałeś się że ECS to ścierwo ??? Jak coś nie działa to od razu on ??? Według nie to wina dysku. Ale jest inna możliwość to znaczy dysk jest na ATA 133 które posiada 48bit adresowanie problem może polegać na tym że BIOS nie może wykryć całego dysku bo mu adresów brakuje ile ten dysk ma pojemności ???? Bo może się okazać że HDD jest sprawny i mobo też tylko że razem nie będą działać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RuDi Opublikowano 24 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2003 A ty co naczytałeś się że ECS to ścierwo ??? Jak coś nie działa to od razu on ??? Według nie to wina dysku. Ale jest inna możliwość to znaczy dysk jest na ATA 133 które posiada 48bit adresowanie problem może polegać na tym że BIOS nie może wykryć całego dysku bo mu adresów brakuje ile ten dysk ma pojemności ???? Bo może się okazać że HDD jest sprawny i mobo też tylko że razem nie będą działać. U mojego kumpla ten dysk z ta plyta smigaja az milo :) Mysle ze to poprostu dysk padniety . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...