Skocz do zawartości
viroos18

Dlaczego Nie Odpala?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem. Na początek konfiguracja kompa:

Athlon XP 1600+

Mobo Asus A7N8X-X

PSU Delta 300W

Otóż w starym kompie strasznie wył cooler na radiatorze procka, więc zamówiłem nowy, a w międzyczasie postanowiłem coś z tym zrobić. Zdjąłem cooler z radiatora i odpiąłem go od mobo. Rozebrałem jakiś stary zasilacz i wyjąłem wentyl, a że był nieco większy więc domowym sposobem przymocowałem go do radiatora na cpu. Następnie podłączyłem go przez molexa 12v. Power on... i co? komp się odpala na jakieś 3 sekundy (przy czym wentyl chodzi) i się wyłącza. Hmm pomyślałem, że może trzeba podpiąć cooler do 3 pinowego zasilania CPU coolera na mobo. Więc aby sprawdzić czy mam rację, nie odłączając wentylatora na cpu, podłączyłem stary cooler pod 3pin na mobo. Dalej to samo... komp startuje, 3 sek wyłącza się. Jakieś pomysły co jest nie tak?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli komputer wcześniej działał to może ukruszyłeś rdzeń procesora (mi się tak zdarzyło z duronem) Sprawdź czy wszystko jest podłączone po dociskaj wszystkie taśmy i mocno dociśnij grafikę do tego Asuska i zobacz czy dalej się nie da wepchnąć jeżeli to nie pomoże to napisz. Może jakieś zwarcie się gdzieś robi.... Wsadziłeś kabelki od wentylka do molexa 4-pin może odwrotnie podłączyłeś może zasilacz siada kombinuj .. :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli komputer wcześniej działał to może ukruszyłeś rdzeń procesora (mi się tak zdarzyło z duronem) Sprawdź czy wszystko jest podłączone po dociskaj wszystkie taśmy i mocno dociśnij grafikę do tego Asuska i zobacz czy dalej się nie da wepchnąć jeżeli to nie pomoże to napisz. Może jakieś zwarcie się gdzieś robi.... Wsadziłeś kabelki od wentylka do molexa 4-pin może odwrotnie podłączyłeś może zasilacz siada kombinuj .. :lol2:

a jakbym rdzeń ukruszył to bios wydawałby jakieś dźwięki? bo nic nie piszczy. Hmm podłączyłem drugi zasilacz i dalej to samo... ale bieda :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja Ukruszyłem 2 procki AMD Athlona i Durona .... Athlon po ukruszeniu nie wstawał ( obraz czarny komp się wyłącza sam po około 5 sec zaś duron wstawał ale podczas wczytywania czegoś tam z biosu obraz zaczyna skakać ... ble ble ... ) Tak więc pewnie ukruszyłeś go :huh:

Edytowane przez Rosti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie, chyba macie racje :/ zdjąłem radiator, nieco oczyściłem procek i... http://img338.imageshack.us/img338/7359/procektd2.jpg

wiem, że na zdjęciu słabo to wyszło, ale lewa krawędź jest minimalnie skruszona prawie na całej długości ... czyli rozumiem, że procek mogę wyrzucić do śmieci?

Edytowane przez viroos18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na allegro można dostać fajnego Durona np 1400Mhz za ok 30zł :) komp powinienem nawet lepiej działać :)

no widziałem dzisiaj i wciąż się rozglądam :P swoją drogą to nie wiedziałem, że te stare athlony są ciągle w cenie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi