viroos18 Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Witam, mam problem. Na początek konfiguracja kompa: Athlon XP 1600+ Mobo Asus A7N8X-X PSU Delta 300W Otóż w starym kompie strasznie wył cooler na radiatorze procka, więc zamówiłem nowy, a w międzyczasie postanowiłem coś z tym zrobić. Zdjąłem cooler z radiatora i odpiąłem go od mobo. Rozebrałem jakiś stary zasilacz i wyjąłem wentyl, a że był nieco większy więc domowym sposobem przymocowałem go do radiatora na cpu. Następnie podłączyłem go przez molexa 12v. Power on... i co? komp się odpala na jakieś 3 sekundy (przy czym wentyl chodzi) i się wyłącza. Hmm pomyślałem, że może trzeba podpiąć cooler do 3 pinowego zasilania CPU coolera na mobo. Więc aby sprawdzić czy mam rację, nie odłączając wentylatora na cpu, podłączyłem stary cooler pod 3pin na mobo. Dalej to samo... komp startuje, 3 sek wyłącza się. Jakieś pomysły co jest nie tak? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosti Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Jeżeli komputer wcześniej działał to może ukruszyłeś rdzeń procesora (mi się tak zdarzyło z duronem) Sprawdź czy wszystko jest podłączone po dociskaj wszystkie taśmy i mocno dociśnij grafikę do tego Asuska i zobacz czy dalej się nie da wepchnąć jeżeli to nie pomoże to napisz. Może jakieś zwarcie się gdzieś robi.... Wsadziłeś kabelki od wentylka do molexa 4-pin może odwrotnie podłączyłeś może zasilacz siada kombinuj .. :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viroos18 Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Jeżeli komputer wcześniej działał to może ukruszyłeś rdzeń procesora (mi się tak zdarzyło z duronem) Sprawdź czy wszystko jest podłączone po dociskaj wszystkie taśmy i mocno dociśnij grafikę do tego Asuska i zobacz czy dalej się nie da wepchnąć jeżeli to nie pomoże to napisz. Może jakieś zwarcie się gdzieś robi.... Wsadziłeś kabelki od wentylka do molexa 4-pin może odwrotnie podłączyłeś może zasilacz siada kombinuj .. :lol2:a jakbym rdzeń ukruszył to bios wydawałby jakieś dźwięki? bo nic nie piszczy. Hmm podłączyłem drugi zasilacz i dalej to samo... ale bieda :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Skoro zasilacz to mogłeś ukruszyć rdzeń procka, bios wtedy raczej nic nie piszczy, proponuje zdjąć chłodzenie, wyczyścić rdzeń z pasty, wziąć procka pod mocne światło i zobaczyć czy na rogach niema ukruszeń :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosti Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 (edytowane) Ja Ukruszyłem 2 procki AMD Athlona i Durona .... Athlon po ukruszeniu nie wstawał ( obraz czarny komp się wyłącza sam po około 5 sec zaś duron wstawał ale podczas wczytywania czegoś tam z biosu obraz zaczyna skakać ... ble ble ... ) Tak więc pewnie ukruszyłeś go :huh: Edytowane 3 Kwietnia 2008 przez Rosti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viroos18 Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 (edytowane) panowie, chyba macie racje :/ zdjąłem radiator, nieco oczyściłem procek i... http://img338.imageshack.us/img338/7359/procektd2.jpg wiem, że na zdjęciu słabo to wyszło, ale lewa krawędź jest minimalnie skruszona prawie na całej długości ... czyli rozumiem, że procek mogę wyrzucić do śmieci? Edytowane 3 Kwietnia 2008 przez viroos18 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Niestety tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosti Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgon :wisielec: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viroos18 Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 ehh... to się żonka ucieszy, że jej wyciszyłem kompa... na amen :mur: w każdym bądź razie dzięki wielkie za pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maks! Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Na allegro można dostać fajnego Durona np 1400Mhz za ok 30zł :) komp powinienem nawet lepiej działać :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viroos18 Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Na allegro można dostać fajnego Durona np 1400Mhz za ok 30zł :) komp powinienem nawet lepiej działać :)no widziałem dzisiaj i wciąż się rozglądam :P swoją drogą to nie wiedziałem, że te stare athlony są ciągle w cenie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bociczek Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Moj ostatnio poszedl za 50zł ;). 2000+ szedl spokojnie na 3200+, ale MoBo nie dawalo wiecej ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...