Radzyn Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 (edytowane) Problem wydaje się prosty ale... no właśnie. Przyszedłem dziś pomóc koledze w rozwiązaniu z siecią w firmie. Sieć jest zbudowana w tej chwili: WAN (Neostrada :-| ) ---> Router SMC ---> Switch---> 7 hostów podłączonych plus do następneho Switcha która odprowadza sieć do następnych hostów etc etc. Problem polega na tym, że jak podłącze bezpośrednio router z jakimkolwiek hostem to net jest. Niestety problem polega na tym, że po switchach nie leci. Wcześniej działało wszystko nawet jak routerem był serwer pod.... Win 98 :blink: Czasami "odzywa" się net. Niestety hosty nie widzą routera lub innych hostów w LAN. SIedzę już nad tym godzinami ale już wszystkie opcje mi się skończyły: Nowy router, nowy switch, czyli nie ma winy od routera i switcha który jest pierwszy. Adresy były najpierw wpisane ręcznie ale teraz leci po DHCP. Może wiecie jak rozwiązać problem? Maska podsieci najpierw była 255.255.255.0 a teraz jest 255.255.255.128 Edit: Już naprawione. Widocznie serwer DHCP zaczął "Nie nadążać" więc host po hoscie zacząłem sprawdzać :) Edytowane 3 Kwietnia 2008 przez Radzyn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...