naxt Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2008 (edytowane) http://allegro.pl/item339474505_pamiec_ddr...b_fvat_wwa.html Jak dobrze trafisz to ~1100 MHz CL4 zrobią na ~2,2V :) raczej jak bedziesz miał sporego fuksa :wink: (tu go pewnie miałes :) ) Edytowane 4 Kwietnia 2008 przez naxt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palato Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 (edytowane) Czy te CL4 jest wam naprawde tak potrzebne? Przecież na tanich pamięciach(w moim wypadku Aeneony) wyciągam na 995Mhz (CL5-4-4-12, perf 6) odczyt z rzędu 9100(Proc na 3.3) na def v. Edytowane 3 Maja 2008 przez Palato Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 kurdę ludzie trzeba bylo zostac na ddr1 czy naprawdę trzeba bylo kupować drozsze ddr2 ??? tak samo durne pytanie jak wiekszość w tym temacie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palato Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 (edytowane) A teraz mi wmówisz że jest zauważalna różnica pomiędzy 1000 cl4 a cl5? Nie piszę o durnych kilkuset w everescie, tylko o prawdziwym przekładzie na wydajnośc. Czy naprawdę warto dokładać te kilkadziesiąt zł. żeby mieć te pl niżej o jeden poziom/mieć te 500MB/s więcej? Imo tylko jeśli jest się "entuzjastą" i naprawde nie ma co robić z kasą. Edytowane 3 Maja 2008 przez Palato Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DDR2 Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 A teraz mi wmówisz że jest zauważalna różnica pomiędzy 1000 cl4 a cl5? Nie piszę o durnych kilkuset w everescie, tylko o prawdziwym przekładzie na wydajnośc. Czy naprawdę warto dokładać te kilkadziesiąt zł. żeby mieć te pl niżej o jeden poziom/mieć te 500MB/s więcej? Imo tylko jeśli jest się "entuzjastą" i naprawde nie ma co robić z kasą. Teraz nie ma drogich ddr2 zobaczcie 16 miesięcy temu jakie były ceny http://www.purepc.pl/node/1029?page=0%2C1 lub trochę pózniej http://www.purepc.pl/node/1363?page=0%2C2 teraz można powiedzieć że ddr2 są za prawie darmo czy lepsze czy gorsze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 to puśc spi 16m na cl4 i cl5 -nie mam pytan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerlath Opublikowano 5 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2008 to puśc spi 16m na cl4 i cl5 -nie mam pytanto jeszcze zależy od taktowań... btw, przy dzisiejszych cenach ddr2 , kiedy dobre 2x2 robiące okolice 1000cl5 można mieć za 200-240, a do zestawu bardziej markowego trzeba dołożyć paredziesiąt zł, góra 100, to raczej wszystko zależy od kupującego- woli radiatory i wygląd, czy niską cenę. Bywają tacy co kupują ramy i 2 x droższe- dla 1200 i cl4 , jak ktoś ma kasę wie co kupuje i lubi wyniki spi to czemu nie? do normalnej pracy i nawet dobrego oc wystarczy "byle co" byle te 1000 robiło, często nawet tyle nie jest potrzebne (no ew jak ktoś ma superselekta 8200 i płytę intela...) ale to raczej wyjątki i ci kupują ram adekwatny do potrzeb. to ze w grach przy taktach 1000 i cl4 kontra cl5 nie ma prawie różnicy w fps - co z tego- jak ktoś kupuje ramy do wyników, gry to poboczny temat... tak więc dyskusję uważam za trochę bezprzedmiotową- przecież nikt (poza kompletnym noobem- ew kimś kto ma sporo kasy i lubi ją wydawać) nie kupuje ramów droższych 2 x niż przeciętna dla wzrostu wyników w codziennych aplikacjach, zaś do extreme oc najlepszy ram jest często koniecznością, i cena schodzi na dalszy plan, liczą się możliwości, i wtedy tekst o bezsensie drogiego ramu jest bezprzedmiotowy gdyż na średniakach nie osiągnie się zazwyczaj wymaganych wartości. Każdemu według potrzeb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 5 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2008 Gerlath, zapomniałeś jeszcze o entuzjastach dla których nie liczy się cena. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerlath Opublikowano 5 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2008 cyt"(... ew kimś kto ma sporo kasy i lubi ją wydawać) "- entuzjaści to (jak mi się wydaje) dość szeroka grupa zawierająca co najmniej kilka podgrup, i w sumie to prawie każdego kto kupuje 4gb ddr2 za np 500zł można nazwać entuzjastą:), a szerzej to każdego komu grzebanie przy kompie sprawia radość - w tym przypadku to nie kazdy entuzjasta kupi taki ram:), ale w sumie jeżeli chodzi o rozumienie potoczne- to co lepsze pamięci są właśnie dla entuzjastów- i- wydzielmy- extreme ocerów?(jak zwał tak zwał). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 5 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2008 i nie widzę nic zlego w wydaniu 600 EU na 4x1 GB :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 5 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2008 ja tez nie. Jak ktos ma i chce to dla mnie moze i wydac 1000EU. Jakbym nie mial co z pieniedzmi robic to wlasnie ja zaliczam sie do takich osob B-) codziennie bym skladal innego kompa. Bo to kocham ale coz to jest tylko sfera marzen i jedynie moge sie ograniczyc tylko do tego na co mnie stac. Mimo ze i tak wiekszosc (z mojego otoczenia) uwaza mnie za kompletnego swira jesli chodzi i modernizacje i wymiane podzespolow w kompie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeretyK Opublikowano 5 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2008 (edytowane) skoro płyty mogą osiągać już 600fsb+ to i pamięci 1200+ jest potrzebna. Trzeba tylko wyważyć czy chce sie mieć pamięć do wysokich rekordowych wyników OC czy pamięci o dużej pojemności i rozsądnych taktowaniach (1000 cl5). Jeśli ktos chce łaczyć ze sobą i jedno i drugie to zaopatrza sie w pamięci kosztujące nawet 600zł za 4GB. Osobiście kupiłem Mushkin XP2-8000, 5-5-5-15 (2x 2048 MB) REDLINE i niebawem przetestuje je jeśli pójdą na 1100cl5 będe sie cieszył jeśli nie to nie będe płakał bo dałem za nie 270zł+20 przesyłka. Nie widze sensu w zmienianiu np 8800GTS/X/Ultra na 9800gtx ale jeżeli ktoś chce prosze bardzo nic mi do tego skoro te karty w moim przekonaniu będa jak seria FX i nie poradzą sobie wpełni z Dx10 jak FX z DX9. Specyfikacja DX 10 zcina z nóg i nie widze na rynku karty która im sprosta. Ale to moje odczucia nie musicie sie z nimi zgadzać Edytowane 5 Maja 2008 przez HeretyK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 5 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2008 ja tez nie. Jak ktos ma i chce to dla mnie moze i wydac 1000EU. Jakbym nie mial co z pieniedzmi robic to wlasnie ja zaliczam sie do takich osob B-) codziennie bym skladal innego kompa. Bo to kocham ale coz to jest tylko sfera marzen i jedynie moge sie ograniczyc tylko do tego na co mnie stac. Mimo ze i tak wiekszosc (z mojego otoczenia) uwaza mnie za kompletnego swira jesli chodzi i modernizacje i wymiane podzespolow w kompie. entuzjasta to pojęcie odnoszące się właśnie do wielu podgrup tak jako to wcześniej Gerlath napisał. a co do extreme ocerów to jednak zupełne inna bajka raczej, bo tu patrzy się na maks maksów gdzie koszty to sprawa, że tak powiem o której dżentelmeni nie rozmawiają ;) Herektyk, odnośnie kart graficznych. to właśnie są entuzjaści ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...