hugo. Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 (edytowane) Staram się zbudować własny układ chłodzenia - bloki, pompkę, chłodnica z kadeta (+tunel powietrza). W trakcie projektowania wystąpił problem silnika obracającego wirnik. Wirnik mam gotowy - znaleziony od jakieś starej pompy (nie wiem nawet jakiej). Nie wiem jaki silnik wybrać. Chciałbym, żeby był zasilany z kompa - czyli 12 V. Chcę też dodać potencjometr regulujący obroty. Przekrój: 1,2-obudowa wirnika; 3,4-tuleje trzymające łożysko; 5-płytka pod silnik; 6-tuleja wewnętrzna; 7-wirnik; 8-łożysko; 9-pierścień osadczy; 10-wkręty; 11-silnik Rzut: Tak to narazie wygląda Jak szybko obracać powinien się silnik? Występują tam przekładnie redukujące obroty między silnikiem, a wirnikiem? Pompy dedykowane do kompów mają możliwość odczytu prędkości? Pozdrawiam Edytowane 3 Kwietnia 2008 przez hugo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 (edytowane) Pompy dedykowane do kompów mają możliwość odczytu prędkości?Laing ma Jak szybko obracać powinien się silnik?i obraca się z prędkością od 3900 do 4500 impulsów :D Edytowane 3 Kwietnia 2008 przez Arni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugo. Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Dzięki, ale impulsy to to samo co obroty na minutę? jeśli tak to jakoś dużo bardzo - wetylatory obracają się poniżej 2000 obr/min poza tym ciecz jest gęstsza od powietrza i jakoś wydaje mi się ciężej ją obrócić choć z drugiej strony wirnik jest mniejszy.... sam nie wiem. pogubionym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugo. Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2008 A może inaczej zapytam. Jakie wymiary ma wirnik pompki sam - czyli fi i wysokość no i ile litrów pompuje dana pompka na godzię? Jakoś może uda się przeliczyć tą objętość na prędkość obrotową. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2008 laing ma wirnik kupowy wieć raczej wzorował bym sie na akwariówkach typu atman, hydor itp... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elf_ Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2008 A jak zamierzasz rozwiązać problem obudowy pompy ? Z tego co piszesz wynika, że masz sam wirnik i kombinujesz. W robieniu własnej pompy widzę dwa uzasadnienia : - robienie pompy o cechach jakich nie ma żadna pompa na rynku - czynnik ekonomiczny - kopiujemy jakąś pompę. Koszt wykonanie kopii pompy jest mniejszy od ceny pompy ze sklepu. Czynnik ekonomiczny ma sens jeżeli walory użytkowe naszej kopii dorównują oryginałowi Zmierzam do pytania: - Czy opłaca Ci się bawić w budowę pompy ? Czy to co stworzysz będzie lepsze od tego co jest na rynku ( lub chociaż porównywalne) , albo czy budowa takiej pompy wyjdzie ci taniej niż kupno nowej pompy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugo. Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2008 (edytowane) Obudowę pompy mam zamiar zrobić z posklejanych kawałków plexi. Może wymyślę coś innego.... może aluminium, może nie. Robienie pompy wyjdzie mi taniej. Zapłacę tylko za uszczelki, silnik, łożysko. Mam dostęp do frezarek, tokarek itp. więc wykonać mogę za friko. Zainwestuję jednak dużo czasu. Przez to innym by się nie chciało. Robię to jednak, bo nie widziałem, żeby ktoś jeszcze robił. Zajawka podobna jak robienie własnych bloków. Ważne, że moje. Niepowtarzalne. Na osłodę, dzisiaj składane Wirnik wygląda tak: Pliki projektu, łatwo rozrónić szczegóły Edytowane 7 Kwietnia 2008 przez hugo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...