Skocz do zawartości
Jackassek

Pompka

Rekomendowane odpowiedzi

Laing D5 albo Swiftech MCP655 to najmocniejsze chyba dedykowane pompki 12V (a nawet 24V) do WC, regulacje maja wbudowana, z tym ze do cichych bym ich nie zaliczyl, no moze na poczatkowych "biegach"

Kazda pompke mozesz sterowac z regulatora, nie polecam DDC 1T i zalman fanmate, z prostego powodu, DDC ma ok 10W (wersja bez plusa, plus ma 18W) mocy przy 12V, do tego wez pod uwage ze przy rozruchu moze pobierac kilkakrotna wartosc pradu znamionowego, wiec przez ulamek sekundy ciagnie jakies 50W (nie wiem dokladnie ile, ale stosunek rozruchu do znamionowego chyba jakos tak wychodzi dla silnikow DC).

Fanmate ma jakies 6W znamionowo, wytrzyma wiecej, ale przez bardzo krotki czas, wiec mozna by go pouzywac, ale tak do 60% zakresu, coby znamionowych wartosci bardzo nie przekraczac.

Nie wiem dokladnie jak to wyglada w praktyce, moze uzywa ktos tego na DDC i jeszcze nie padlo, ale ja bym nie ryzykowal. Jezeli szukasz panelu z ktorego mozna by pompe regulowac polecam nowe AKASY, ja mam allinone, ktora ma do 18W na kanal, tak ze wersja plus lainga tez jej nie straszna.

Co do allinone to pewnie niebawem napisze co o nim mysle w odpowiednim poscie, ale na dobra sprawe rewelacja to nie jest, wiec proponowal bym poszukac tego 4 kanalowego panelu AKASY po 18w na kanal (na allegro juz od 119pln) i bedziesz spokojnie mogl bawic sie z mocniejszymi pompami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokleje sie do tematu skoro juz mowa o ddc.

Mam dylemat czy wybrać DDC zwyklego czy wersje plus.

Założenia: na razie ma pociagnac 3 bloki: swiftech apogee gtx + mcw30 oraz full cover alphacool nexxxos nvxp-3, do tego BWA 122, o-tank. wszystko na tygonach 8x11,2 i takich samych zlaczkach.

Co bardzo wazne dla mnie to cisza a wiem ze wersja PLUS jest glosniejsza od zwykłej.

I tutaj pojawia sie moje pytanie: na ile jest glosniejsza i przede wszystkim czy ten wzrost halasu jest az tak bardzo odczuwalny?

Czy zwykła wersja ddc 1T jest w stanie pociagnac te 3 bloki (plus ewentualnie w przyszlosci 1 bok na mosfety)?

Edytowane przez Celin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tutaj pojawia sie moje pytanie: na ile jest glosniejsza i przede wszystkim czy ten wzrost halasu jest az tak bardzo odczuwalny?

Czy zwykła wersja ddc 1T jest w stanie pociagnac te 3 bloki (plus ewentualnie w przyszlosci 1 bok na mosfety)?

Zwykla DDC pociagnie Ci jeszcze ze 3 kaplety takich blokow bez problemu...

Jedynie fullcover na grafie moze byc malym flowkilerem, choc moge sie mylic, bo za bardzo nie wnikalem w konstrukcje.

GTX i MCW30 to bloczki ktore maja bardzo male opory, wiec problemu nie bedzie.

Zamiast doplacac do wersji plus kup top do pompki i zestaw matazowy w zatoce 3.5cala, ewentualnie mozna od spodu pompke tez na nim zamocowac, wydajnosc sie poprawi i bedzie znacznie ciszej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dylemat czy wybrać DDC zwyklego czy wersje plus.

jak zwyykła będzie za słaba to sobie zrób moda - robisz 1 mały lut i po ptokach. Tylko nie wiem po co- i bez mdoa to jest straszny potwór- i wydajnością i głośnościa...

cicha to ona sie staje jak leci na 7v, a wtedy to niestety ma pewnie wydajność cr2 :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak zwyykła będzie za słaba to sobie zrób moda - robisz 1 mały lut i po ptokach. Tylko nie wiem po co- i bez mdoa to jest straszny potwór- i wydajnością i głośnościa...

cicha to ona sie staje jak leci na 7v, a wtedy to niestety ma pewnie wydajność cr2 :wink:

pewnie ? niestety zasmuce cie ma lepsza wydajnosc na 7v ;] poza tym na 12v maja top i rez jest nieslyszalna po odpowietrzeniu calosci , wiem co mowie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swego czasu miałem w WC w składzie : 2 x NVPX-3, Cube -3 , NB, SB, 2xMosfet, 2xRAM, HDD Innovatek, Rez Innovateka, 2 x Blackwater Advaced 120 x 2 i 2 x Laing DDC 1RT z rezem i topem Alphacoola. Jeździło to wszystko polączone w sposób szeregowy Miałem zmontowany włącznik którym mogłem wyłączyć jedną z pompek tak że cały system ciągneła tylko jedna pompeczka. W temperaturach nie widziałem istotnej rożnicy a załączenie drugiej pompki dawało wzrost przepływu o coś koło 1/3, różnice w temperaturach do pominięcia.

Wniosek bierz Lainga DDC 1RT lub analoga Swiftecha. Na Allegro ktoś puszcza Lainga za 219 zł - niezła cena.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w cooling.pl mają następną odsłonę topu OCLabs ;) ciekawe jak wypadnie.

chociaz z tego co mi wiadomo to pompka z topem ek jest troszeczke bardziej wydajniejsza

mowa o tym?

http://shackit.pl/display.php?iid=273

wie ktoś czy zmienia się wydajność pompki w przypadku topu EK z gwintem 3/8" z w/w testu a topu z gwintem 1/4" dostępnego w cooling.pl ?

Ja mam chrapkę na ;)

http://www.xspc.biz/ddcres.php

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi