Skocz do zawartości
destroy

Upewniające Porady W Sprawie Kupna Podzespołów

Rekomendowane odpowiedzi

Możliwe, że dzisiaj będe już zamawiał nowego procka, płytę oraz dysk twardy.

Nie chcę sprzętu za 5tysiaków czy jakiegoś tam, lecz na P4 już nie da rady pracować. Więc wybrałem tak :P

WD 320 GB, 16 MB, SATA II - WD3200AAKS 194 zł

GIGABYTE GA-P31-DS3L - P31, DDR 2, PCI-Ex, S-775 192 zł

INTEL PENTIUM DUAL CORE E2160 - 1.80 GHz BOX 184 zł

___

570zł

Niby jestem przekonany ale jakoś lepiej żeby ktoś potwierdził. Oczywiście z OC się pobawię , po wcześniejszym czytaniu poradników itd.

Co do reszty podzespołów

Zasilacz Amacrox 450PNF (starczy na pewno, niedługo zmienię na OCZ StealthXStream, ale jak uporządkuję narazie to)

Karta graficzna 7600GS (raczej wymiana na wakacje :P)

Pamięć RAM Patriot 667MHZ DDR2 2Gb (najzwyklejsze z radiatorkami pamięci ale narazie z nimi popracuje, lecz wymiana także w najbliższym czasie będzie)

Napęd NEC ND 3551A , lipa totalna do wymiany niedługo :P

Co do kupna zastanawiałem się nad zmianą obudowy , ponieważ mam jakiegoś starocia. Oczywiście jak najtaniej a jak najlepiej więc wybrałem:

Obudowa COOLER MASTER ELITE RC-331 - bez zasilacza, czarna 119zł

Tylko tak, czy tam będzie jeden jakiś wiatraczek ? Jak jest z przepływem i grubością? Czy coś wydajniejszego w tej cenie się da ?

I jakie zainstalować tam wiatraczki 120x120? Może Acutake ? Jak z głośnością ? Chcę mieć teraz cichszego kompa.

Narazie pojadę na Box'ie Intelowskim. Jak u niego z szumem ?

Oczywiście kompa sam złożę.

Aha pasta, jest jakaś dołączona czy kupić od razu lepiej Arctic Silver 5 ?

No to tyle... co 50 głów to nie jedna :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz będziesz miał problem z dobrym wynikiem OC bo pamięci będą ogranicząły procesor.

A to niby dla czego?? 667 domyślnie wytrzymają do 3GHz. Ja mam jedną kość Kingstona (niestety nie elpida :sad: ) i leci przy 4-4-4-12 w dualu z drugą kością GoodRAMu na elpidzie więc myślę że te 667 stykną do FSB 400MHz. A 9x400 to masz już 3600MHz.

Wszystko wygląda OK. Obudowa też dobra.

Amacroxa nie będzie trzeba wymieniać. Spokojnie starczył by do 8800GTXa

Co do wentylatora to pozwole innym doradzić. Ja mam FAN 9 PWM podpiętego pod proca i naprawde nie słychać go przy niskich obrotach, a jak leci na maxa to też jest znośny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwe, że dzisiaj będe już zamawiał nowego procka, płytę oraz dysk twardy.

Nie chcę sprzętu za 5tysiaków czy jakiegoś tam, lecz na P4 już nie da rady pracować. Więc wybrałem tak :P

WD 320 GB, 16 MB, SATA II - WD3200AAKS 194 zł

GIGABYTE GA-P31-DS3L - P31, DDR 2, PCI-Ex, S-775 192 zł

INTEL PENTIUM DUAL CORE E2160 - 1.80 GHz BOX 184 zł

570zł

Nie mam zastrzeżeń - jedynie zgodnie z moim gustem wziąłbym dysk Samsunga HD321KJ :)

Zasilacz Amacrox 450PNF (starczy na pewno, niedługo zmienię na OCZ StealthXStream, ale jak uporządkuję narazie to)

O ile nie planujesz C2Q ani 9800GX2 to zmiana zbędna :)

Obudowa COOLER MASTER ELITE RC-331

Może być - będzie jeden wentylator, który nie grzeszy niskim poziomem szumu ani wysoką wydajnością (choć głosny bardzo nie jest), możesz go wywalić albo przełożyć na przód, wstawiając na tylnią sciankę np. Acutake.

Co do alternatywnej budy, to może np. Sharkoon Rebel 9 Eco?

Narazie pojadę na Box'ie Intelowskim. Jak u niego z szumem ?

Wbrew pozorom całkiem nieźle :) U mnie na 3GHz dopiero w stresie go słychać, a też nie jest to wtedy żadna suszara- ot głośnawy szum.

Aha pasta, jest jakaś dołączona czy kupić od razu lepiej Arctic Silver 5 ?

Możesz kupić, zawsze to te pare stopni zaoszczędzisz.

Pozdrawiam.

Edytowane przez QRVICH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Sharkoon Rebel 9 Eco na prawdę dobry, lecz w sklepie w którym chciałbym kupować raczej jej nie ma i nie będzie więc wezmę jednak Coolermastera.

Pamięci dobrze że stykną na początek ... OC na poziomie 3,0Ghz, więcej nie trzeba.

Co do zasilacza wymiana będzie iż jednak 20% większa sprawność zasilacza OCZ sprawia iż będzie to raczej dobre posunięcie.

A co radzicie jak co do obudowy z wiatraczków, bo nie wiadomo jak będzie z tym wbudowanym. Coś z artcic cooling czy acutake ?

I jak z tą płytą? Dużo poczytałem na forum, i jakoś nie jestem za tym żeby dopłacać np. do Abit IP35-E. Z wypowiedzi użytkowników wypada całkiem fajnie. Tylko jakoś ten Gigabyte mi nie podchodzi :P

Aha no i nie wiem jak z tym dyskiem. Dla mnie to chyba jakoś taka najlepsza alternatywa. Chcę żeby był szybki i cichy. Mam teraz Seagate i podziękuję już za tą głośność (skrobanie).

Edytowane przez destroy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dużo jest połączeń Gigabyte + E2160 i prawie wszyscy zadowoleni bo za nie duże pieniądze dobre OC można uzyskać.Wiec nie ma sensu dopłacać do Abita:)

Seagate są ciche i wydajne (1 talerzowe, bo dwu troche głośniejsze)

Sam ma seagate i jest cichy:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do zasilacza wymiana będzie iż jednak 20% większa sprawność zasilacza OCZ sprawia iż będzie to raczej dobre posunięcie.

KE? Jaka 20% większa sprawność? (czyżby sugestia artkułem na nVision?? :P )

A co radzicie jak co do obudowy z wiatraczków, bo nie wiadomo jak będzie z tym wbudowanym. Coś z artcic cooling czy acutake ?

Acutake raczej bym brał.

I jak z tą płytą? Dużo poczytałem na forum, i jakoś nie jestem za tym żeby dopłacać np. do Abit IP35-E. Z wypowiedzi użytkowników wypada całkiem fajnie. Tylko jakoś ten Gigabyte mi nie podchodzi :P

Dobra jest,dobra - zresztą poczytaj temat o niej :) Gigabyte się postarał.

Aha no i nie wiem jak z tym dyskiem. Dla mnie to chyba jakoś taka najlepsza alternatywa. Chcę żeby był szybki i cichy. Mam teraz Seagate i podziękuję już za tą głośność (skrobanie).

Samsung i WD są porównywalne pod względem wydajności i głośności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tej płycie (P31-DS3L) podkręcisz procka nawet na słabszych ramach, bo jest kilka mnożników. Zestaw dobry. Ew. można przy obecnych cenach pokusić się o ram 2x2GB Kingston Elpida (~240zł), a jak nie, to na początek kup 2GB w jednej kości, bo na tej płycie można mieć max 2 pamięci dwustronne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra to płyta, procek i buda już wybrana.

Teraz jednak mam problem z dyskiem twardym (wyborem)

Albo

WD3200AAKS-00B3A0

Albo

Seagate 7200.11 320Gb

Albo może coś z Samsunga ... kurcze jednak ciężki wybór w dyskach. Ważna wydajność i cisza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeszcze z płytą póki nie zamówiłem

Może warto dopłacić do Gigabyte P35 ds3l

Osiąga o wiele większe FSB, co będzie przydatne przy wymienię późniejszej procka. różnica tylko 40zł.

http://www.proline.pl/shop.php?prodid=GIGABYTE+P35-DS3L

Tylko czy warto ?

I czy występuje tam podwójny start ? Jeszcze tego nie widziałem, ale myślę, że może to być denerwujące.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jak lepiej wziąć tą P35 i dopłacić lekko ?

I tak myślałem, że wziąłbym narazie WD2500AAKS on jest na jednym talerzu prawda ? I jeżeli płytka obsługiwałaby RAID (chodzi mi o P35 DS3L) to dokupiłem za dwa miechy może drugi. Bo wydajność chyba ładnie skacze przy połączeniu w RAID :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te gigabyte P31 i P35 nie róznią sie co chodzi o wydajność i podkręcanie praktycznie niczym, jedynie wyposażeniem.

Czy ja wiem ... na P35 osiągniesz o wiele większe FSB przy kręceniu co jakby nie patrząc jest plusem. Brak problemów z pamięciami. Więc jakby nie patrząc na przyszłość przy kupnie 4Gb będzie prościej.

tylko nie wiem czy ma kontroler RAID ten Gigabyte GA P35 DS3L .. :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie od dzisiaj mam tą P31 plus e2160. Do tego Patriot 667MHz, 7600Gs, Amacrox Warrior 450PNF, WD2500AAKS

I wyraźnie czuję jakby zapach takiej jakby spalenizny. Wszystko chodzi .. czy to normalne czy nowe podzespoły tak mają że muszą się no nie wiem jak to nazwać "wypalić" ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra już dzisiaj nic nie śmierdzi.

tylko jest problem w stresie (1h orthosem) procek ma ok. 56* a jest nie kręcony. Box + AS5 ... czy może źle nałożyłem pastę czy może musi się ona wygrzać odpowiedni czas ?

Z obudowy dochodzi bardzo cichy terkot , nie mam pojęcia co to. Nasłuchiwałem wszystkiego. odłączałem procek, wentylatory i dalej i nie wiem. Macie jakieś pomysły ?

Edytowane przez destroy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi