RedNacz Opublikowano 24 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2003 [ha.... czasami jest to niemożelie "Specjalisto".... trudno Ci zrozumiec? kiedy "czasami", bo ja nie widze problemów SPECJALISTO :evil: zawsze jedna z dwóch metod które napisałem poskutkuje wez se daruj takie rady... ja nie mam zawsze mozliwosci ratowania systemu (tak jak to bylo ostatnio) nie mialem ani plyty rozruchowej winzgrozy xp.. ani kolegi z Xp... wszyscy siedza na 98SE.. Cholercia... to coś co nazywa sie NFTS (gów.no) daje... prócz kłopotów w razie awarii.. dzizas... Jak tak musisz za nowinkami pedzic to przynajmniej innym kitu w okna nie wstawiaj... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 24 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2003 bzdury gadacie, fat32 to przeszłość, przeżytek, a takie gadanie że nie można odzyskać danych z partycji ntfs ? znowu bzdury, kto teraz wykorzystuje dosa i fdiska ? napewno nikt rozsądny jak dla mnie to ntfs i tylko ntfs no to napisz jak przegrac pliki z partycji ntfs gdy system padl(czyt. nie odpala sie) włożyć go do innego kompa, albo odpalić z płytki (tej z instalką systemu) w trybie rconsole, czy to takie trudne ????????????????????? ha.... czasami jest to niemożelie "Specjalisto".... trudno Ci zrozumiec? Tak jak napisali poprzednicy... NFTS nei daje nam tak wiele aby godzic sie na ryzyko jakie wiaze sie z formatowaniem dyskow na ten system... Co do FAT32... nie pip.rzcie, że widzieliscie dyski ponad 40 GB sformatowane na FAT32... i, że to co powiedział uff...AR to bzdura... "...przy czym w miarę zwiększania rozmiaru dysku wydajność systemu plików NTFS nie zmniejsza się, jak to ma miejsce w przypadku systemu plików FAT.... Tu chodzi nie o to, że takich dyskow nie mozna robic powyzej 4 GB tylko o to , że wydajność będzie na nich mniejsza niż na takich samych dyskach w systemie NFTS.... :P Hehe - jak czytam posty trola, ktory nie zna sie na tym o czym pisze, to mnie skreca. Big ROTFL :twisted: Poczytaj sobie redNacz o systemie plikow fat32 i NTFS (wiem wiem - ty nie musisz czytac, bo wszystko juz wiesz) w fat 32 nie masz mozliwosci zapisac pliu wiekszego niz 4GB (a nie o to ze dysk moze miec max 4GB) - czy to takie trudne do zrozumienia (pewnie tak). Jesli wiec zgrywasz filmy z DVD lub nagrywasz z TV bez kompresji - to jedynym wyjsciem jest NTFS, fat do tego sie nie nadaje. Tak jak ktos juz wczesniej napisal - NTFS jest bezpieczniejszy, a FAT 32 szybszy - ale moze sie zdarzyc np brak zasilania i jesli akurat korzystazles z waznej bazy danych o objetosci 300 MB, to jest dosc duze prawdopodobienstwo ze dane szlag trafi. w zwiazku z tym ze NTFS na journaling *polecam doczytac co to oznacza, zanim zaczniesz sie znowu wymadrza* taka sytuacja jest dosc daleko nieprawdopodobna przy NTFS. FAT faktycznie będzie szybszy - ale czy to rekompensuje jego niedostatki (np możliwość określenia maksymalnej przestrzeni dysku, którą mogą zajmować dane konkretnego użytkownika, nie mówiąc już o prawach dostępu) Problem z niemozliwoscia przezucenia danych u kolegi tez w tej chwili ma male znaczenie, bo wystarczy znalezc znajomego, ktory ma XP/2000 i spokojnie dane sie przezuci. Jesli juz koniecznie chcesz przezucac dane pod Win98 - to faktem jest ze nie da sie zrobic tego "just like that", ale wystarczy zainstalowac sobie NTFS for DOS lub NTFS for win32 - i mozesz dane nawet norton commanderem przegrywac *dla twojej informacji NC to taki program, ktory dzialal w DOS (*hint: czym jest DOS dowiesz sie piszac w google "DOS Operating System" lub "DOS +"system operacyjny") to co piszesz to zwyczajne glupoty - wiec lepiej nie błaźnij się doradzając w ten sposób Boże chroń przed takimi "specjalistami" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uff...AR Opublikowano 24 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2003 kilka sprostowan. oczywiscie z tymi wielkosciami chodzilo mi o wielkosc pliku, a nie partycji (dlatego wspomnialem o zgrywaniu plikow). to chyba oczywiste. po drugie rzeczywiscie fat moze sie okazac nawet wolniejszy przy duzych partycjach (dywagacja teoretyczna. nie potrafie powiedziec przy jak duzych). chodzi o to w jaki sposob organizowane sa dane na facie. zastanowcie sie jak dziala fat. jak sama nazwa mowi informacje o polozeniu plikow na dysku sa zapisane w tablicy (niezbyt wyszkukana struktura - coz ms-dos). zeby przesukiwanie tej tablicy bylo w miare sprawne nie moze byc ona za duza (najlepiej jak by byla w pamieci zeby kazdorazowy dostep do dysku nie pociagal za soba dodatkowego odczytu z dysku informacji z tej tablicy). wynika z tego ze aby tablica nie byla za duza pojedyncze jednostki allokacji musza sie zwiekszac. oczywiscie istnieja dodatkowe mechnizmy usprawniajace ta prace, ale zasada jest wlasnie prosta. oczywiscie tez uzywam fatu. mam tak 80tka: 1) partycja systemowa 4 gb ntfs 2) osobna partycja na swapa dla xp 1bg fat32 sformatowana z najwiekszym mozliwym klastrem. (wczesniej mialem ntfs rozniez z najwiekszym rozmiarem allokacji) 3) programy 38gb ntfs 4) multimedia (mp3 + teledyski + kilka filmow erotycznych :) ) 32gb 40stka w kieszeni: partycje linuxowe ~10 gb np ext3 partycja magazynowa (kopia muzyki, obrazy ghost, kopie danych z starszych kompow z pracy) FAT32 wydaje mi sie to rozlozenie optymalne ale jesli ktos widzi wady (no mozna by jeszcze przesunac swapa dla xp na sam poczatek dysku) lub bledy merytoryczne w mojej wypowiedzi prosze o korekte, sugestie, komentarze. pozdrowenia ps POST DLA WYTRWALYCH I ZAINTERESOWANYCH DYSKUSJA NA TEMAT - RESZTE PRZEPRASZAM :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erio Opublikowano 25 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2003 Partycje z Windowsem mam w NTFS Partycje druga z danymi, grami, programami, filmami itd w FAT32, czy oplaca sie ja przerobic na NTFS? Czy zwiekszy sie jej wydajnosc? Czy bedzie szybciej dzialalo? Generalnie caly ten moj pomysl z przerobieniem jej wzial sie stad, ze dysk podczas sciagania plikow z kazy i emule nie daje normalnie pracowac, buczy i harczy. Watpie aby cos bylo z nim, nie tak, jedynie jest po prostu wolny 5400 seagate. Ani fat ani NTFS nic nie zmienią .... DOKUP 256 MB RAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! poczujesz różnice .... rzęzi ci bo ci doczytuje z dysku ... jak wszystko bedzie w ramie (choćby i SDRAM PC100 ) to bedzie zapi***alac szybciej niz na facie, ntfsie, 5400, 7200 , ata 133 8mb cache itd itp Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...