wamak Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Potrzebuję komuś wybrać monitor lcd, nie panoramę, najlepiej 19 calowy ze względu na optymalne wielkości czcionek i cenę. Ma być 5:4, ponieważ monitor nie będzie służył do filmów. Zastosowania (kolejność jest ważna): -AutoCad -tutaj lepiej, jak obszarem roboczym będzie kwadrat, aniżeli prostokąt -internet -sporadycznie gry, karta graficzna to 7600GT, więc obraz będzie często skalowany do 1024x768, a nawet 800x600 Zastanawiałem się nad matrycami PVA/MVA, ponieważ IPS są za drogie, a TN dają nienaturalne kolory. Wyprowadźcie mnie z błędu, jeśli się mylę co do obecnych TN. Monitor ma być nowy, ze sklepu. Znalazłem też parę typów: -Philips 190P7ES -Acer AL1923 -Belinea 1980 S2 -BenQ FP93GP -tutaj jest problem, ponieważ monitor już nie jest dostępny, więc raczej odpada Może mimo wszystko brać jakąś panoramę 22" na TN? W przypadku 22" monitor już nie jest taki niski, aczkolwiek dobre monitory są już za drogie. Jak z jakością obrazu w porównaniu do powyższych podanych przeze mnie? Jak ze skalowanym obrazem 5:4 PVA kontra 16:10 TN (tutaj z pasami po bokach) do rozdzielczości 1024:768? Cena ma być poniżej 1000zł, a lepiej jak znacznie mniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2008 (edytowane) Do autocad bardzo istotna jest przestrzeń robocza (1280x1024=mało). Monitory 16:10 lepiej się nadają do CAD (bardziej ergonomiczne proporcje). Wujek pracujący na CAD ma 24" 16:10 S-PVA i sobie chwali :] - nie przesiadł by się na pędraka 19" o nieoptymalnych proporcjach do pracy 5:4. Aha - widzę cena do 1K ... w takim razie 19" jest koniecznością bo najtańszy 20" nie TN kosztuje jakieś 1300. Kup coś na PVA, ostatecznie MVA i byle miało złącze DVI-D Wygląda na to że ta Belinea będzie OK, Philips już nie (TN) Edytowane 5 Kwietnia 2008 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...