Skocz do zawartości
Aurora001

Rozdzielenie Blueconnect, Klient Na Xp, Serwer Vista I Problemy

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuje rozdzielic neta z lapka na 2-3 dni w domu bo glowny net wysypal sie providerowi ale za nic w swiecie nie udaje mnie sie tego ruszyc.

Komp na win xp prof, podlaczony lanem z lapkiem ktory jest na vista'ie podlaczony do blueconnecta przez wifi.

Co mam zrobic aby udostepnic ten net ... probowalem juz sporo tak jak 'umiem' ale nie idzie.

Dodam ze mam problem z LANem takze, pojawiaja sie problemy z udostepnianiem rzeczy po LANie z niewiadomych powodow (wszedzie mam admina oczywiscie) zas po udostepnieniu wszystkich zasobow moge udostepniac tylko 1 folder public na laptopie po sieci.

W kompie mam takze informacje z polaczenia sieciowego o ograniczonym polaczeniu badz braku ...

Juz nie mam sily, prosze o jakas intrukcje jak to wszystko polaczyc aby chulalo. A ze viste uzywam pierwszy raz dostaje bialem goraczki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla polaczenia sieciowego w laptopie (to przez ktoro laczy sie stacjonarny) ustaw:

tcp/ip v4

adres IP: 192.168.0.1

maska: 255.255.255.0

w stacjonarnym ustaw

IP: 192.168.0.2

maska: 255.255.255.0

brama: 192.168.0.1

dns sprawdz jakie ma twoj provider

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dalej nie idzie. Troche wiecej info ode mnie po ustawieniu rzeczy jak powyzej. Zniklo mi przynajmniej "ograniczone polaczenie lub brak" zwPCie.

Komp. Polaczenie ukazuje sie jako polaczono, z zapora. Edit - wylaczylem zapore w oby kompach i dalej nie idzie.

Odpalilem jeszcze opcje internetowe w explolerze w zakladce polaczenia nie mam kompletnie nic, zadnego polaczenia wyswietlonego. Podejrzewam iz musze skorzystac z narzedzi systemowych do ustanowienia ale czy to nie zmieni ustawien lanowych? :S

Lapek laczy sie z netem poprzez aplikacje mobilink. Gdzie mam jakby 3 zakladki, mobile (net), wifi (wiadomo) i LAN ktory pokazuje sie jako rozlaczono, chociaz w opcjach siecowych moge przegladac drugi komputer, tzn widze foldery ale nie mam dostepu do ruszania/wchodzenia pomimo iz dalem udostepnianie wszedzie... ffsadsadada (sorki ale juz mnie to wszystko irytuje)

Na lapku ustawilem polaczenie lokalne na prywatne z publicznego. Czy powinienem zrobic to samo z polaczeniem 3G blueconnect w opcjach sieciowych? Edit - Probowalem zmienic i nic nie daje.

Siec lokalna pokazuje sie jako niezidentyfikowana. Tylko lokalna.

Siec 3G pokazuje sie jako lokalne i internet.

DNS nie mam pojecia skad wziac w viscie.

Edytowane przez Aurora001

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak kompy sie widza w sieci, ale z kolei nie moge nic przegladac z lapka na pciecie bo /nie mam dostepu/ a z pceta moge przegladac tylko 1 folder public... do reszty nie mam dostepu. Ustawilem juz na folderach udostepnianie etc, dzieki czemu widze te foldery ale nie moge ich przegladac.

zeby uscislij jeszcze troche.

PC - mam tylko polaczenie lokalne wyswietlone. Nic wiecej.

Jeszcze moze byc 1 rzecz, kabel mam nieskrosowany ale to raczej odpada. Normalnie wysylalem i sciagalem dane na lapku z PCeta i na odwrot. Kabel byl wczesniej podlaczony od PCeta do modemu ASTER'a ktory byl podlaczony do kablowki.

Aha, jeszcze wczoraj pojawilo mnie sie cos takiego na lapku w opcjach siecowych czy 'gdzies w okolicach', nie ogarniam visty naprawde.

"Internet gateway device" czyli ICE.

Jeszcze pare informacji lapka - W centrum sieci i udostepnianiu:

--> W udostepnianiu i odnajdowaniu mam:

Odanjdowanie sieci - Tak

Udostepnianiu plikow - Tak

Udostepnianiu pliku publicznego - Tak

Udostepnianie multimediow - Tak

Udostepnianie drukarki - Nie

Udostepnianie chronione haslem - Nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aby sprawdzic dns

na lapku

start>uruchom>cmd

ipconfig /all

pozniej wpiszesz ten adres w stacjonarnym, mozesz tez podac dns 192.168.0.1 jako alternatywny

pokaz screena z 'zarzadzania polaczeniami sieciowymi' z visty

oraz z polecenia 'ipconfig /all' z obu komputerow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aby sprawdzic dns

na lapku

start>uruchom>cmd

ipconfig /all

pozniej wpiszesz ten adres w stacjonarnym, mozesz tez podac dns 192.168.0.1 jako alternatywny

wpisac DNS z 3G? Screeny zaraz beda.

Jezu... nie moge zrobic print screena na lapku, cos jest albo z klawiszem a juz probowalem z i bez capsa/num locka...

Ipconfig z lapka bedzie w formie txt za chwile.

/Zarzadzanie polaczeniami sieciowymi/

Mam tak:

(nazwy nie podaje) WIFI Brak polaczenia Intel PRO/Wireless etc...

Polaczenie lokalne, siec niezindentyfikowana Realtek RTL8186/8111 Family etc...

Polaczenie siecowe Bluetooth, brak polaczenia

Telefoniczne: 3g connection, 3d connection udostepniony NOVATEL Merlin HS etc...

Reszta za sekunde.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja pier.... Nie moge wejsc na moj serwer ftp w viscie bo dopisuje mnie ftp:// na poczatek ...

Zaraz to jakos wrzuce. Eh

EDIT!!!

Linki:

Ipconfig z PCeta : http://www.brethren-wow.eu/movies/PC.JPG

Ip config z lapka : http://www.brethren-wow.eu/movies/Lapek.txt

Odp. na temat udostepnionego 3g. Kiedy wchodze do polaczen sieciowych i wchodze do wlasciwosci 3g --> zakladka udostepnianie mam 3 opcje zaznaczone zas w polu mam "polaczenie lokalne".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Love you.

Przez przypadek kliknalem ikonke FTPa w sieci na PCiecie i wyskoczyla mnie prosba o haslo :o

Sprawdzilem explorera i nie ida strony ale... reszta chula. Jestem w stanie sie polaczyc z serwami gier etc.

Wielkie dzieki, teraz tylko jak www uruchodzim na pciecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zacznij od uporzadkoania swoich polaczen w lapku ;)

wylacz wszystkie polaczenia z ktorych nie korzystasz, oraz tcp/ip v6 bo i tak z tego nie korzystasz.

ogolnie zasada jest taka

najpierw tworzysz siec, jezeli kompy widza sie po PING'u

to udostepniasz polaczenie przez ktore masz internet.

skoro dziala ci siec i polaczenie miedzy kompami jest nawiazane oraz polaczenie z netem jest udostepnione, a wciaz netu nie masz, to problem jest w DNS'ach.

sprawdz po kolei wszystkie:

213.158.194.1

213.158.193.38

192.168.0.1

10.116.49.228

10.11.12.13

10.11.12.14

po kazdym zatwierdzeniu sprawdzaj czy jest internet, przegladarka albo pingujac np. "PING google.pl"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wylaczyc reszty nie moge bo boje sie miec potem problemy z WiFi w pracy, stad rozumiem tyle polaczen na lapku w ipconfig.

Chociaz wyswietla mnie sie obecnie tylko 1.

Internet na dnsach co mi dales wyzej dziala, tyle ze www nie ale to juz akurat najmniejszy problem. Sprobuje moze pozniej gdyz nie to bylo dla mnie najwazniejsze. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi