-MIKI- Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Boxowe chlodzenie przy 3.4 Ghz przestało wystarczać, więc jaki najlepszy cooler polecalibyście do 120 zł. moje propozycje to: THERMALRIGHT HR-01 K8 + jakiś cichy wentylatorek Scythe Mine rev.B ASUS TRITON 75 + NOISEBLOCKER XL2 Chodzi mi głównie o cicha prace, a przy tym wysoka wydajnosc. Z góry dzieki za rady. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2008 (edytowane) Pentagram HP-120 Karakorum + zmiana wentylatora na coś w stylu Fandera. Edytowane 5 Kwietnia 2008 przez YogiCK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2008 HR-01 + Dobry Wentyl. Zdecydowanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Symbian Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2008 (edytowane) http://www.pimpmycomp.net/index.php?id=art40 i tutaj http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=3838 moze to ci w czyms pomoze. Ogolnie to jestem zaskoczony wydajnoscia tego Kara cos tam i w dodatku nie musisz demontowac mobo, a to jak dla mnie wielki + Edytowane 6 Kwietnia 2008 przez Symbian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczuru Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2008 W sumie jesteśmy w podobnej sytuacji. Też nie wiem co kupić. Karakorum ma lipny koszyk i może się rozlecieć poprzez ciężar i wysokość radiatora, dlatego dla mnie jest in minus. Możesz poczekać na nowego AC Freezera Xtreme (powinien się pojawić pod koniec kwietnia, cena nieznana wydajność też). Możesz poczekać na nowe, ulepszone Tacens Gelusy (nowe wersje, więcej Heat-pipe'ów, ogólnie polepszona konstrukcja, ale nie wiadomo kiedy będą ). Ogólnie to jest jeszcze Cooler Master Hyper 212, ale to wielka niewiadoma, choć przyznam, że może wpadnie mi w łapki. Jeżeli chcesz coś pewnego, to ten TR HR-01 będzie dobry, ale ma niestety mocowanie na kołki, więc przydałby się Bolt-tru-kit, ale to już kolejny wydatek... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2008 (edytowane) więc przydałby się Bolt-tru-kit, ale to już kolejny wydatek...TR jest lzejszy od ninjy to raz , dwa - BTK kosztuje i tak ze 2x mniej od SRK od Scythe. Ten kit do TR to koszt 15-20 zl , gdy do Scythe do 36... Edytowane 6 Kwietnia 2008 przez Firekage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczuru Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Podliczając: TR to 90zł+jakiś wentyl np. Acutake 15zł+przydatny Bolt-tru-kit 20zł=125zł Sama Ninja z dobrym wentylem w zestawie ~140zł+Scythe Retention Kit 36zł=176zł. Fakt TR HR-01 jest sporo tańszy. Ale ja poczekam na nowego fryzjera i Tacensy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu26 Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Moim zdaniem nie ma sensu czekać Tacensó niapweno nie zdołali aż tak poprawić żeby je kupić za 110zł. Ew. na AC ale to zagadka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-MIKI- Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Dzięki, za komentarze! Moge kupic od kolegi za mała sumke cooler: Scythe Mine rev.B. Co o nim sadzicie? W testach pokazuje sie z bardzo dobrej strony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczuru Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Czy ja wiem, czy z takiej dobrej strony... Przeciętniak. TR HR-01 będzie zdecydowanie lepszy :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-MIKI- Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Teraz sprawdziłem wymiary TR HR-01 (110(dł) x 60(szer) x 159.5(wys)) i niestety nie zmiesci mi sie on do obudowy (od płyty głownej do obudowy jest ok.15,5cm). Bede musial wybrac cos innego, bo nie chce miec otwartej obudowy przez caly czas. Czekam takze na inne opinie o Scythe Mine rev.B. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-MIKI- Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2008 A co myslicie o polaczeniu: ThermalRight Ultima-90 I + Fander FX120-B 120mm 175 zł ale podobno warto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2008 to juz bym wolal noctue te za 200zl nie pamietam modelu :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-MIKI- Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2008 (edytowane) to juz bym wolal noctue te za 200zl nie pamietam modelu :D Niestety y zmiesci mi sie chlodzenie o wysokosci do 15,5 cm. Noctua ma 15,9 cm ;/ Obudowa ma tylko 18 cm szerokosci :wink: Edytowane 7 Kwietnia 2008 przez -MIKI- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu26 Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2008 To jaką GTy masz obudowę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Nie zmieści Ci się zatem też Ultima90 z 120mm wentylatorem. Radiator sam się pewnie zmieści... lub z wentylatorem 92mm... ale raczej nie ze 120mm. Jeśli Coolermaster Elite się z nimi nie domyka, a ma szerokości 20cm to Twoja tym bardziej nie będzie. Co innego, gdybyś dobrał do Ultimy 92mm wentylator. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczuru Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Nie zmieści Ci się zatem też Ultima90 z 120mm wentylatorem. Radiator sam się pewnie zmieści... lub z wentylatorem 92mm... ale raczej nie ze 120mm. Jeśli Coolermaster Elite się z nimi nie domyka, a ma szerokości 20cm to Twoja tym bardziej nie będzie. Co innego, gdybyś dobrał do Ultimy 92mm wentylator. Pozdrawiam Co się nie domyka w CoolerMasterze? Ta buda od płyty głównej do bocznej ścianki ma 17 cm, więc każde chłodzenie na rynku się zmieści. Największe coolery mają po 16 cm wysokości, więc jest jeszcze centymetr zapasu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 (edytowane) i 2.5cm wentyl.. nie zapominaj ze niemala czesc chlodziw ma je u gory a nie z boku. Edytowane 8 Kwietnia 2008 przez crash_zero Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-MIKI- Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Ale ThermalRight Ultima-90 I ma chlodzenie chyba z boku :unsure: Wiec ma tylko 14 cm wysokosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 (edytowane) Co się nie domyka w CoolerMasterze? Ta buda od płyty głównej do bocznej ścianki ma 17 cm, więc każde chłodzenie na rynku się zmieści. Największe coolery mają po 16 cm wysokości, więc jest jeszcze centymetr zapasu.Jest jakiś problem z zapinkami do 120mm wentylatora w Ultimie. Jakiś czas temu na Egiełdzie jeden kolega miał problem, bo musiał te zapinki doginać, żeby weszło właśnie w CM Elite. Domyślam się zatem, że do 2cm węższej obudowy może być już problem. Pozdrawiam Edytowane 8 Kwietnia 2008 przez Labovsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczuru Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Nie wiem. Taki jest problem z takimi wynalazkami jak chłodzenie jest niskie, a trzeba wentyl 120mm zamontować. Lepiej odrazu kupić coś, co ma już z wentylem 16cm... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-MIKI- Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 No to co polecacie do 15 cm wysokosci. Cena: do 170 zł z wiatraczkiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyna58 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Sunbeam Tuniq Tower 120 Thermalright Ultima 90i+ Acutake FAN 120 PRO Scythe Zipang - SCZP-1000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu26 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Chyba nie od parady wymyślili opaski zaciskowe nie? Zapinasz wentyl niżej i już. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Jest jakiś problem z zapinkami do 120mm wentylatora w Ultimie. Jakiś czas temu na Egiełdzie jeden kolega miał problem, bo musiał te zapinki doginać, żeby weszło właśnie w CM Elite. Domyślam się zatem, że do 2cm węższej obudowy może być już problem. Pozdrawiam Zależy jaki model Elite bo np 330 (inne nie wiem) na wysokości proca ma szer 18,6 cm. 20 cm mają moje Sharkoony jesli tam by mi nie weszło to gdzie? ( na dniach TR Hr-01 lub Ultra 120 ). Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczuru Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 U mnie CM Elite 330 od płyty głównej do ścianki bocznej ma 17 cm, więc każde chłodzenie wejdzie. 20 cm to ona ma od jednej ścianki do drugiej... Ot taki mały chwyt marketingowy te 20cm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 To już sam nie wiem , bo pytałem ludzi co mają te budy i odpowidzieli że ma na szerokość 186mm (mierzone na wys. gniazda procesora) własnie a nie 203 mm. I przez to specjalnie kupiłem drugiego Sharkoona pod chłodzenie TR a miałem sobie <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> dla odmiany elite 330 :mur: i przez te opinie nie kupiłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 (edytowane) Ale bierzesz poprawkę Boxer na to, że płyta główna osadzona jest na dystansach ok 1-1,5cm wysokości, a do tego procesor jest jeszcze kolejne 0,5cm ponad nią? Odległość od blachy do blachy jest większa niż realna ilość miejsca na cooler. O Ultimie i wystawaniu zapinek w Elite pisał kolega Piterroinuk tutaj (pod koniec postu są fotki). Podkreślam - w Elite to nie problem, bo druciki można dogiąć odrobinę. Gorzej, gdy obudowa jest węższa o te 2cm, jak deklaruje założyciel wątku. Pozdrawiam Edytowane 8 Kwietnia 2008 przez Labovsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu26 Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Tak dla sprostowania 186 mm to szerokosć obudowy, 203 to szerokość panelu z przodu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bushwacker Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2008 mam karakorum i średnio zadowolony jestem, chyba będę musiał przeszlifować spód bo był tragiczny a temperatury mam kosmiczne, w ortosie nawet 67C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...