audio32 Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2008 (edytowane) Niedawno zabrałem się za kolekturę (Praktyczny Kurs Javy M.Lis) i niestety nie potrafię rozwiązać zadania 11.4 Napisz program w którym zostanie utworzona 10-elementowa tablica liczb typu int. komórkom o indeksach 0, 10, 20........,90 przypisz wartość 1, komórkom 1, 11, 21, ...., 91 wartosc 1, komurkom 2, 12,22,.....,92 wartośc 2 itdMyślałem rozwiązać zadanie poprzez przypisywanie elementom tablicy reszty z dzielenia przez 10. tablica[i] = i % 10;niestety tym sposobem dla liczb np 10, 20...90 otrzymamy wartość 0 (co jest jak najbardziej logiczne), tylko według zadania miała być wartości 1. oczywiście mogę ten problem bez kłopotu ominąć za pomocą pętli instrukcji warunkowej if if (i % 10 == 0) tablica[i] = 1 ale czy ten sposób będzie prawidłowy i czy autorowi na pewno o to chodziło ? A może to tylko literówka w zadaniu ? Na razie to jest co napisałem class Main{ public static void main(String args[]) {int tablica[] = new int[100];int i;for (i = 0; i < tablica.length; i++){ tablica[i] = i % 10;}for (i = 0; i < tablica.length; i++){ System.out.println(i +" = " +tablica[i]);} }} Edytowane 5 Kwietnia 2008 przez audio32 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2008 skoro działa, to jest to jakieś rozwiązanie problemu.. Nie zawsze człowiek od razu napisze najbardziej optymalny algorytm na rozwiązanie problemu. W przypadku takich zadań można by się zastanawiać.. ale w przypadku gdy piszesz złożony program, takie rzeczy są mało istotne. Liczy się progress i fakt, że działa tak jak należy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...