Skocz do zawartości
ttestadura

Przegrzewanie Sie Chipsetu

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem ze swoja nowa mobo ( ga-ep35c-ds3r) , poniewaz podczas pracy ma bardzo wysokie temperatury ( 50C ) na mostkach , a co za tym idzie zawieszki . Tak dzieje sie na niepodkręconym sprzecie , natomias po minimalny podkreceniu wystaraczy otworznie przegladarki zeby przegrzac chipset (powyrzej 60C) i spowodowac wyloczenie sie kopa. Co moze byc powode wydzielania takich tempreatu ?

Prosze o pomoc w znalezieniu przyczyny i rozwiazaniu problemu poniewaz ta syuacja uniemorzliwia jakie kolwiek urzytkowanie kompa.

PS- probowalem zmiany radiatora z fabrycznego na termalraightn hr-05 , co nic nie dalo . Pasty sa swieze .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uwazasz ze 50 C przy uruchomionej jakies aplikacj malo wykozystujacej komp to nie tak wiele ( np przy uruchomionym instalatorze) .

Co do ilosci postow to przes ten remont na forum przy wysylaniu posta wyskakiwal mi blad serwera i dlatego myslalem ze post nie doszedl do forum.

Jezeli bedzie to czytal ktorys z modow to prosze o skasowanie poszednich postow .

temeratury bez stresu ( ps dlaczego ewerst widzi temp cpu jako aux?)

post-153924-1207421146_thumb.jpg

Konfiguracja kompa

pentium d 820 2.8ghz / ga-ep35c-ds3r / geil ultra 2x1gb ( dual) / asus en7600gt/ bequiet stright power 500w /

chlodzenie cpu - scyth mugen

chipset termalright hr-05

PS - na starym zestawie nigdy nie zdazaly sie takie historie chociaz komp byl dosyc niezle podkrecony ( zmienilem tylko mobo z asus p5ld2-vm)

Bios i wszystkie stery zaktalizowane .

Edytowane przez ttestadura

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam tą samą płytę główną od 3 tyg. i same problemy ze stabilnością.

Coś nie tak z tą serią Z literką E (GA-EP35C-DS3R)

Kumpel ma podobną płytę (tyle że bez tej funkcji Dynamic Energy Saver - GA-P35C-DS3R )i u niego nie ma żadnych problemów

Temperatury na chipsecie u mnie są ok. 35-40stopni procek CD E4500 2.2GHz w spoczynku ok 35 stopni tak samo mniej więcej na każdym rdzeniu

W stresie na chipsecie praktycznie nie wzrasta temperatura natomiast temp CPU dochodzi do max 55stopni.(Męczyłem kompa Orthosem)

Inaczej się ma trochę po podkręceniu procka mnożnik zmniejszyłem z 11 na 9 i magistrala 333 co dało równe 3GHz

W spoczynku temp. chipsetu też bez zmian CPU troszkę wyższe z 2 stopnie.Natomiast w stresie temperatura CPU przy zapuszczonym Orthosie do 71 stopni, przy kompresji filmu DVD do Xvid ok 59stopni) Chipset się za bardzo nie grzał ok 40stopni

Myślę że u Ciebie coś jest nie tak z tą temperaturą na chipsecie i ja bym reklamował tą płytę

U mnie problem tkwi raczej od strony obsługi pamięci.

Na początku myślałem że miałem trefne pamięci (Corsairy 2x1gb 800cl4) komputer zawieszał się co jakiś czas na standardowych ustawieniach timingów które płyta wykrywa czyli 5-5-5-18.Na 4-4-4-12 windows nawet ruszyć nie chciał choć pamięci były na CL4.

Wymieniłem na Geile Ultra CL4 i to samo.3 zmiana na Geile Black Dragon i o dziwo ruszyły na 4-4-4-12 ale też po paru godzinach pracy komp zawiesza się (blue screeny)

To samo sie dzieje na CL5

Przy tych Geilach dowiedziałem się że potrzebują one napięcia 2.1V lecz niestety bios pokazuje napięcie automatycznie 1.9V próbowałem podnieść je ale pomimo zmiany w biosie pokazuje non stop 1.9V tak jakby nie działało przestawienie.Zmiana biosu na nowszy nic nie dała.

Myślę że to jest główną przyczyną problemu u mnie że źle napięcia płyta daje na pamięci i nie działa manualne ustawianie napięć.

Jutro oddaję płytkę do reklamacji bo mam jej totalnie dosyć.

I tobie radzę zrobić to samo

Poleciałem na bajery(między innymi obsługa DDR3 i RAID ) i niestety źle mi to wyszło

Jeśli będę mógł wymienić w sklepie na coś innego to biorę jakiegoś ASUSA Asus P5K Pro lub Asus P5KC również na chipsecie P35

PS.

napisz mi na PW ew. jakie napięcia pamięci pokazuje Ci w biosie płytka bo masz również Geile z tego co widzę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi