Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

mam problem z bzyczeniem w głośnikach. Glośniki Creative Inspire 5.1 P5800.

Bzyczenie raz występuje raz nie i słychać je jako pulsujące bzyczenie w szybkiej amplitudzie (2 razy sekunde). Denerwowało mnie od pewnego czasu ale wine zrzucilem na płytę gł. i odpuścilem (o losie!.. ;])

Wczoraj zgłębiałem temat bzyczenia i odkryłem, że wina nie leży w karcie, gdyż

pierwsze primo

poziom bzyczenia nie zwiększa się przy zmianie nateżenia głosu.

drugie primo

Bzyczenie występuje pomimo obniżenia natężenia glosu do 0.

trzecie primo - najdziwniejsze...

Po podłączeniu słuchawek do gniazda w "pilocie" sterowania glosem i basami bzyczenie nadal słychać (w słuchawkach) nawet jeśli przełączysz natężenie glosu w pozycję OFF czyli wyłączysz w ogóle głośniki ze współpracy z komputerem. (po ustawieniu na OFF w głośnikach jest oczywiście cisza)

A zatem problem leży w zasilaczu w głośnikach - i wydawać by się mogło, że sobie odpowiedzialem na pytanie ale skoro bzyczenie raz występuje a raz nie to problem leży w sieci energetycznej..

Dlatego proszę o poradę jak to bzyczenie wyeliminować. Do jakiegoś "sztabiliżatora" napięcia mam podłączyć tą zasiłkę czy coś innego zrobić?

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po ustawieniu na off natezenie glosu to odlaczasz glosniki od wzmacniacza, a nie calosc od kompa (jak to napisales) ;) Testowales glosniki nie podlaczajac ich do karty dzwiekowej?

Testowałem w słuchawkach po odłączeniu wszystkich kabli od karty. Bzyczenie występuje nadal. Dziwne jest to, że po podłączeniu wtyczek do karty (plyty gł.) bzyczenie jest [jakby] słabsze. O.o Tak jakby jakieś "napięcie wewnętrzne" (w zasilaczu) się rozladowywało (..nie jest elektronikiem - nie wiem jak to tam działa).

Dzięki za odpowiedź.

pozdr.

Edytowane przez _gringo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi