Krzygaj Opublikowano 23 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2003 Witam!! Mam taki problem: Otoz zamierzam zrobic sobie mod zasilacza tzn dotychczasowy 300W zamierzam przerobic nastepujaco: chce dolozyc jeszcze jeden wentylator i regulowac sobie obroty obydwu wentyli w zaleznosci od natezenia halasu - podejrzewam ze beda chodzily na napieciu ok 7V i teraz mam dylemat jaka wersje modyfikacji wybrac? ponizej przedstawiam linki do obrazkow ktore przedstawiaja rozne koncepcje tego modu: wersja 1 - http://213.77.146.49/wersjaa.jpg - gdzie powietrze przez 1 wentyl jest zasysane z obudowy do zasilacza a przez drugi wyrzucane na zewnatrz - i tutaj obawiam sie o to czy na kurz jaki bedzie wsysany do zasilacza nie bedzie mial jakichs negatywnych skutkow? wersja 2 - http://213.77.146.49/wersjab.jpg - gdzie powietrze z zasilacze z obudwu wentyli jest wyrzucane do obudowy i na zewnatrz ale nie wiem czy to zda egzamin czy wentyle nie beda przeciwdzialac sobie wersja 3 - http://213.77.146.49/wersjac.jpg - ta wersja wydaje mi sie najbardziej rozsadna Dodatkowe informacje odnosnie mojego kompa to: Athlon 1.4 Thunderbird, WC , 35C na procu, 24C w obudowie to chyba wystarczy Z gory dziekuje za wszelakie opinie i podpowiedzi ktore rozwiazanie wybrac lub moze ktos cos innego zaproponuje :) [/url] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 23 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2003 IMHO, wersja 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ponury Opublikowano 23 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2003 I to zdecydowanie wersja nr.I bo powietrze z nad procka jest cieplejsze niż to z okolic cd-roma a przecież chodzi Ci o to aby usuwać jak najwięcej ciepłego powietrza z budy. Czyż nie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 23 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2003 Oczywiście najlepsza jest kombinacja wersji 1 i 3. Najlepsze efekty osiągniesz przy wersji 1. Pod warunkiem oczywiście, że twój cooler wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>e powietrze do góry a nie na bok. (zależnie od płyty). AMD zaleca przebieg powietrza zarówno bezpośrednio z nad procka przez zasilacz jak i z przodu zasilacza do tyłu, więc tak jak mówiłem 1 i 3. Osobiście kiedy dołożylem silny wentyl 92x92 Sunona do swojego zasilacza, uzyskałem 10 stopni spadku temperatury na swoim starym Athlonie 1600+, oraz 5 stopni na chipsecie. Przypadkowo za pierwszym razem zamontowałem wentyl zła stroną (wersja 2) i efektem był natychmiastowy wzrost temperatury i to o co najmniej kilkanaście stopni... na szczęście połapałem się w czym rzecz. Zasilacz jest bardzo gorący i wersja 2 to po prostu suszarka z ciepłym powietrzem skierowana na procesor, chipset i karte graficzną. Polecam montaż przyzwoitego wentyla w obudowie bezposrednio nad procesorem, a jeżeli będzie dodatkowo zasysał ciepłe powietrze z coolera to juz w ogóle mozesz liczyc na duża różnice w temperaturach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 23 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2003 acha... doczytałem, że masz WC. Oczywiście kombinacja 1 i 3 będzie wciąż najlepsza... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 23 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2003 Zda egzamin tylko wersja 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidzia Opublikowano 23 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2003 Mi sie wydaje że zamiast jak w 1 dawac wentyl zaraz pod zasiłką dawać . lepszy byłby jeden zasysający od spodu obudowy zimne powietrze (minus dużo kurzu i musi byc odstęp obudowy od tego na czym stoii ) a dwa pozostałe w zasiłce jak w wersji A . Chociaz najlepiej by bylo dać wersje a + ten wiatraczek gdzies na dole ale nawet na 5 V bylo by i tak troche głośno :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzygaj Opublikowano 24 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2003 tzn chodzi mi najbardziej o to zeby wyciszyc zasilacz. a co do wersji A mojego projektu to obawiam sie o to ze jezeli bedzie dodatkowy wentyl zamontowany od dolu zasilacza to cieple powietrze ktore wytworzy sie na radiatorach w zasilaczu bedzie wdmuchiwane na elementy elektroniczne ktore sa na plytce jak i rowniez na te radiatory ktore to cieplo oddaja, i dlatego chyba postawie na wersje C gdzie wytwarzajace sie cieple powietrze bedzie od razu pchane w strone wentyla ktory wyrzuci je za obudowe i zasilacz a cieplo z nad procka podejrzewam ze nie bedzie az takie duze bo w koncu jest chlodzony woda wiec cieplo jakie wytwarza odbiera woda i blok wodny w tej chwili mierze temperature jaka ma powietrze wywalana z zasilacza bez zadnej modyfikacji i wychodzi 28C jezeli macie jakies inne zdanie na ten temat to prosze o opinie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzygaj Opublikowano 24 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2003 a zapomnialem jeszcze dodac moze to bedzie mialo jakies istotne znaczenie dysk twardy ma temp 33C bo to Baracuda IV - ciepla ale za to cicha i o to chodzi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 24 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2003 a zapomnialem jeszcze dodac moze to bedzie mialo jakies istotne znaczenie dysk twardy ma temp 33C bo to Baracuda IV - ciepla ale za to cicha i o to chodzi :) I dobrze mu tak, bardzo ladna temperaturka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArthJ Opublikowano 24 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2003 wersja pierwsza jest numer jeden ;) wg mnie to bedzie tak jak pisali poprzednicy najlepsze wyjscie. ja tez mam taka temp na barakudzie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PhantomG Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 Sam modowałem zasilacz i wybrałbym wersje 1. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...