Skocz do zawartości
Sens

8gb Ddr2 I Grafa Do 500zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam obecnie mam komputer z siga.

Planuje zakup 8GB ram i karty graficznej do 500zł.

I teraz tak co byście polecali??

I tu pytanie czy ten c2d e4300 wykorzysta w pelni moc np. gf9600gt + ewentualnie w przyszlosci druga w sli(bo w tej cenie ta karta wydaje sie najlepszym wyborem)?

I czy warto moje obecne pamiatki zamienic na 4x2gb 800mhz cl5 a-data (95zł sztuka)? Sczerze mowiac maniakiem oc nie jestem, i nie wiem czy warto jest dopłacac ponad 160 zł aby miec jakies geile czy ocz cl4.

Dzieki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Planuje zakup 8GB ram

8GB? :blink: Wyjaśnij nam proszę, po co? Jeśli chcesz mieć zapas na przyszłość wystarzą 4GB. Zaoszczędzoną różnicę dołóż do lepszej grafiki. Procek spokojnie uciągnie każdą kartę, jaką obecnie można kupić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie będziesz podkręcał ramu wystarczą najzwyklejsze 800MHz. Oczywiście im niższy CL tym lepiej, więc najlepiej celować w jakieś CL5 lub 4 jak się uda.

Ja kupiłem ostatnio takie - klik - i są OK. Jest napisane, że to 5-5-5-18, ale to 4-4-4-12, tylko trzeba to w biosie ustawić :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz powinien dać radę. Co do GF9600GT to kolega ostatnio kupił tego Asusa http://allegro.pl/item341216499_asus_gefor...3_lata_gw_.html i chłodzenie jest w miarę ciche, w 2D go nie słychać w 3D lekko szumi, jeśli chcesz bezgłośną kartę to najlepiej kupić pasywa lub wymienić chłodzenie na jakieś dobre pasywne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że 4Gb to max. Tym bardziej że komputer służy do gierek.

System oczywiście 64 bitowy ?

Myślę też że radiatoki na pamięciach to zbędny ozdobnik, który w niczym nie pomaga a czasem przeszkadza - izoluje zamiast rozpraszać ciepło :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lol, 8GB?? Po co? Jak dla mnie bezsens, wydasz 200zł więcej a nawet nie odczujesz przyrostu mocy żadnego :/

.. i to pisze ktos, kto ma 1gb pamieci ? Nie samymi grami czlowiek zyje. Ja np. gram dosc malo wiec nie wiem czy jakas gra skorzystalaby z wiecej niz 4gb pamieci jednak wiem, ze 8GB nie jest mi zbedne.

Jakies dwa lata temu pamietam jak ludzie wieszali psy na czlowieku ktory mial 16GB pamieci.. (link do tematu)

Pamieci ktore zaproponowal maroon A-Data 2x2048MB Extreme Edition DDR2 800+MHz CL5 (5-5-5-18 2T) wydaja sie sensownym rozwiazaniem w kategorii cena/jakosc - szczegolnie, iz mozesz trafic na sztuki ktore:

Jest napisane, że to 5-5-5-18, ale to 4-4-4-12, tylko trzeba to w biosie ustawić"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.. i to pisze ktos, kto ma 1gb pamieci ? Nie samymi grami czlowiek zyje. Ja np. gram dosc malo wiec nie wiem czy jakas gra skorzystalaby z wiecej niz 4gb pamieci jednak wiem, ze 8GB nie jest mi zbedne.

tobie moze tak ale wiekszosci nie i autorowi który potrzebuje kompa do normalnej pracy i gierek raczej tez nie jest niezbedne 8G DDR2 choc warto zapytac co ma na mysli autor piszać "normalna praca".Link do którego odsłasz jest z 2006 roku,tak jak wtedy tak i dzisiaj 8GB DDR2 jest zbedne,chyba ze pracujemy w programach które wymagają takiej ilosci ramu,choc jest ich raczej niewiele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi