Skocz do zawartości
Konrad_PL

S3 Virge-ładowanie Windows Xp (duży Problem)

Rekomendowane odpowiedzi

Jako że to mój pierwszy post tutaj, to witam.

Jakiś czas temu kupiłem sobie kartę graficzną S3 ViRGE /DX (lub DX/GX) która ma coś między 2 a 4mb RAMu.

Jako "główną" kartę graficzną mam Radka 9000 128mb RAM no a system to Windows XP (zwykle korzystam z Linuksa ale narazie mam troszkę do zrobienia na Windowsie). Bardzo potrzebne mi są dwa monitory. Znajomy sprzedał mi kartę, bo zmieniał komputer. Monitor stary leżał sobie na szafce (nie był potrzebny, bo kupiliśmy nowy) no ale działał. Wszystko podłączyłem dobrze, żadnych problemów nie było. Windows działał, działał i tak po miesiącu przestał dobrze działać. Podczas ładowania zacinał się (chyba podczas ładowania I/O) i trzeba było restartować komputer. Po kilku tygodniach zrobiło się to uciążliwe, zacząłem szukać sterowników. Niestety jedyne co się dowiedziałem to to, że S3 nie napisali sterownika dla Windowsa XP. W Win XP jest ponoć jest już sterownik na którym ta karta jakoś chodzi. Sterownik dla Win 2000 nie działał, instalacja innych sterowników nie miała sensu. Stwierdziłem że może być to wada systemu, więc dane poprzerzucałem na inną partycję i zainstalowałem XP od nowa. Niestety najpierw Windows nie potrafił rozpoznać urządzenia, a później (wyciągnięcie i włożenie) nie potrafił uruchomić urządzenia (kod: 10). W BIOSie mam możliwość ustawienia z której karty komputer ma startować. Jeżeli ustawię na ładowanie z Radka to "code: 10" i karta nie działa. Jeśli ustawię ładowanie z ViRGEa to wszystko działa, ale tylko raz (podczas następnego uruchomienia system wiesza się w czasie bootowania).

Proszę o pomoc, to dla mnie ważne. W Google nic nie znalazłem, znajomi nic nie wiedzą. Na tym forum także nie znalazłem odpowiedzi na ten problem. Z góry dziękuję.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Paletę kolorów ustaw na obu kartach na 16 bitów, S3 virge DX/GX nie obsługuje 32 bitów.

2. W biosie włącz PCI delay transmission, wyłącz Fast read/write AGP ( nie pamiętam dokładnej nazwy ).

3. Któraś z kart jest walnięta, sprawdź je na innym kompie.

4. Jeśli masz jakiś O/C to go wyłącz.

Podaj dokładny konfig kompa i napisz czy w linuxie karty działają.

Edytowane przez Armo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi