Skocz do zawartości
stark

Płyta Główna + Proc = Taniość

Rekomendowane odpowiedzi

przemekbydgoszcz to nie ma sensu. dwaIP wie najlepiej koniec kropka.

Zacytuje tylko coś:

Kto raz kategorycznie krzyczy że OC to zło a potem podaje strony z OC X2??

Dobrze wiesz że przeciętne E2160 bez podnoszenia napięć nie ma szans na 3 GHz. Nawet jeśli się uda uzyskać te 3 GHz to będzie poza selektami prądożerny i o podwyższonej awaryjności komputer.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej chwili moim zdanie sprawa wygląda tak (chodz o trochę tańśze procesory):

- gdy użytkownik nie chce żadnego OC, to lepszy jest AMD,

- gdy użytkownik planuje jakieś OC, nawet niezbyt duże, to lepszy jest Intel.

Nawet gdy zdarzy się taka "padaka" jak E2160 @ 2600 na standardowym napięciu, to jaką częstotliwość musiałby mieć X2, żeby mu dorównać? 2900? 3000?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przestań siać demagogię i wprowadzać ludzi w błąd

ta delta z demobilu zjada dzisiejsze zasilacze nie tylko w swoim przedziale cenowym, do tego mając 8cm wentylator z 50cm jest niesłyszalna :damage_wall:

większość procków ma VID 1,325, co daje nam napięcie wyjściowe. Teraz trzeba doliczyć vdroopa w zależności od płyty, powiedzmy 0,05V co da 1,275V. Z prostego rachunku wyjdzie, że podniesienie napięcia o 0,05V da nam dopiero realne przewidziane przez intela. Idąc dalej masz ustawione w biosie 1,375V, które nie ma prawa go zabić, bo pod obciążeniem procek ma tyle V ile fabryka dała, czyli 1,325V. Prockowi nic nie będzie, temperatura wzrośnie minimalnie. osiągnięcie 2,8GHz przy M0 i napięciu spod biosu 1,375V to praktycznie każdy procek potrafi.

Mój e1200 jest chyba jakimś selektem bo pod obciążeniem do 2,8GHz wystarczy mu poniżej 1,3V, czyli mniej niż fabryka mu przypisała :lol2:

EOT

Po to aby stwierdzić czy płyta zaniża napięcie na CPU czy zawyża trzeba to zmierzyć miernikiem. Taki spadek napięcia pod obciążeniem to

świadczy o tym że albo płyta albo zasilacz nie trzymają parametrów pod obciążeniem. Przy odpowiedniej do OC płycie i zasilaczu napięcie

nie spadnie.

Stwierdzenie że taka delta najlepiej nadaje się do OC to jest dopiero wprowadzenie w błąd.

Stwierdziłem coś przeciwnego "Taka delta z demobilu też nie nadaję się najlepiej do tego celu." zaprzeczając twierdzisz że nadaje się najlepiej?

Zacytuje tylko coś:

Po co cytujesz swoje fantazje ? Zacytuj moją wypowiedź która podobno brzmi "OC to zło" jeśli nie znajdziesz to uznam że świadomie kłamiesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co cytujesz swoje fantazje ? Zacytuj moją wypowiedź która podobno brzmi "OC to zło" jeśli nie znajdziesz to uznam że świadomie kłamiesz.

Już zacytowałem co napisałeś w tym temacie. Reszta też jest. Mi się nie chce tracić czasu na kogoś kto jest hipokrytą.

PS jeśli płyta zawyża/zaniża FSB to też jest coś z płytą/zasilaczem?? Jakbyś umiał czytać ze zrozumieniem to byś przeczytał że P31-DS3L zaniża napięcie nie tylko w stresie ale też w IDLE. Widocznie pisanie kodu szkodzi na rozumienie normalnego tekstu...

PS2 Jeśli jesteś taki biegły w ocenianiu to kup sobie Delte i sam sprawdź jak wygląda ten zasilacz. Zresztą jeśli się nie mylę to Delta była przeznaczona do firmowych komputerów. I zgadnij jaka firma robi zasiłki dla chiefteca??

Edytowane przez dzikidaniel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już zacytowałem co napisałeś w tym temacie. Reszta też jest. Mi się nie chce tracić czasu na kogoś kto jest hipokrytą.

PS jeśli płyta zawyża/zaniża FSB to też jest coś z płytą/zasilaczem?? Jakbyś umiał czytać ze zrozumieniem to byś przeczytał że P31-DS3L zaniża napięcie nie tylko w stresie ale też w IDLE. Widocznie pisanie kodu szkodzi na rozumienie normalnego tekstu...

PS2 Jeśli jesteś taki biegły w ocenianiu to kup sobie Delte i sam sprawdź jak wygląda ten zasilacz. Zresztą jeśli się nie mylę to Delta była przeznaczona do firmowych komputerów. I zgadnij jaka firma robi zasiłki dla chiefteca??

To są twoje słowa które potem zacytowałeś : "Kto raz kategorycznie krzyczy że OC to zło a potem podaje strony z OC X2??"

Zanim coś napiszesz przeczytaj bo odpowiadasz bez sensu i składu myląc FSB z napięciem.

@pajak28 masz rację aby dorównać E2160 podkręconemu do 2.6 GHz (zależnie od zastosowania) to X2 trzeba podkręcić do ok 3 GHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To są twoje słowa które potem zacytowałeś : "Kto raz kategorycznie krzyczy że OC to zło a potem podaje strony z OC X2??"

Wiem co cytuje. Specjalnie dla Ciebie je zacytowałem ponownie. Poniżej zacytowałem Twoje słowa. W innym temacie też pisałeś jakie OC jest złe, tylko niepotrzebnie koszty prądu rosną itd... Chyba wiesz o czym pisze bo naprawde nie chce mi się szukać. A później gdy zaczęto mówić o OC i pierwsza próba wskazania X2 jako lepszego rozwiązania upadła zaczełeś mówić o OC. Hipokryzja to się zwie nie??

Zanim coś napiszesz przeczytaj bo odpowiadasz bez sensu i składu myląc FSB z napięciem.

Nic nie mylę. Za to ty naucz się czytać ze zrozumieniem albo zacznij myśleć. Skoro płyta nie powinna zaniżać napięcia to również szyna FSB powinna być na sztywno ustawiona a jak wiadomo ma lakkie odchyły raz w dół raz w góre. Nawet podam specjalnie dla Ciebie przykład:

procesor ma szyne HT 200MHz, mnożnik 9,5x, a taktowanie 1909MHz.

I pytanie: Uszkodzona płyta?? Zasilacz nie wyrabia?? Czy tak powinno po prostu być??

Podobnie jest z napięciami. Często zdaża się że płyta zaniża napięcie. I właśnie tak jest w wypadku P31-DS3L.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche pogrzebałem i wyszło, że niby najlepiej budżetowy zestaw AM2 to:

Foxconn na A690G 140zł

X2 4400+ 175zł

Da radę osiągnąć w tym duecie jakieś sensowne oc, czy warto może dopłacić do propozycji jawora121?

Można trochę dopłacić do CPU i nie przejmować się czy będzie dobre OC. X2 4800+ G2 kosztuje obecnie 208,62zł czyli z płytką za 140 mieści

się w założonych 350 zł max.

http://kdo.pl/product_info.php/products_id/18084

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

p31ds3l (181 apollo) e2160 (176 apollo) kingstony na elpidach (2*1Gb chyba allegro ~100) i siakis używany 76gs ddr3 (130 forum/allegro) koło 600.

Jaki zasilacz ?

No wlasnie jaki? Obudowa z zasilaczem, i co to są te 'elpidy' bo ja zielony jestem :D czy nie lepiej dolozyc do karty 8600gt/gts? czy to sie oplaci ( czekam na SC2 i ew Red Alert 3 ;) ) Czy ktoś mógłby zrobić taką mądrą rozpiskę, co i jak do 650zł? Nie musi być super, ważne zebym za pół roku nie musiał nic wymieniać :/

z góry dzięki

a i jaki procek w końcu 2140/2160.2180 a moze e1200? Wielkich różnic nie widzę miedzy nimi, a te 30zł w tą czy wewtą nie robi różnicy, wole dolozyc ale zeby to posluzylo chwile.

Edytowane przez qasq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o Intela, to najlepsze w tej cenie będą:

Gigabyte P31-DS3L //procka na niej spokojnie bardzo ładnie wykręcisz

E2160 //między nim a E2140 jest mała różnica w cenie, więc warto dopłacić ; do E2180 nie opłaca się dokładać moim zdaniem

2x1GB Kingston Elpida //Elpida to nazwa kości, na których oparta jest ta pamięć (zamotałem, ale może zrozumiesz o co chodzi ;]) ; są one stabilne i nadają się do OC, a jednocześnie nie są drogie

Co do grafiki, to niestety za dużo na nią nie zostanie. Jeśli jednak chciałbyś dołożyć do czegoś lepszego, to do HD3650 DDR3 lub czegoś z 8600gt DDR3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Elpida to kości na jakich skłąda się RAM. Jak kość RAM jest na elpidzie to piszę elpida na każdej krzemowej kostce.

P31-DS3l

E2160

2x1GB najlepiej na elpidzie

7300GT DDR3 ok 100zł ale warto dozbierać do 8600GT od palita

Delta/Forton 350W używka z allego 40-50zł

Buda wedle przekonania. Myślę że jakaś najtańsza przy tym budżecie.

Razem koło 610zł bez budy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po to aby stwierdzić czy płyta zaniża napięcie na CPU czy zawyża trzeba to zmierzyć miernikiem. Taki spadek napięcia pod obciążeniem to

świadczy o tym że albo płyta albo zasilacz nie trzymają parametrów pod obciążeniem. Przy odpowiedniej do OC płycie i zasilaczu napięcie

nie spadnie.

Stwierdzenie że taka delta najlepiej nadaje się do OC to jest dopiero wprowadzenie w błąd.

Stwierdziłem coś przeciwnego "Taka delta z demobilu też nie nadaję się najlepiej do tego celu." zaprzeczając twierdzisz że nadaje się najlepiej?

1. Taaa wszyscy widzimy, że wszystko najlepiej wiesz :lol2:

Cytując MaSell'a

Kazdy producent nieco inaczej podchodzi do sprawy vdropa (tak to wymysl i wymog intela!). Kazdy model płyty ma innego dropa. Kazdy egzemplarz danego modelu ma innego dropa. Drop zalezy od wersji biosu jak i jego ustawien. Drop zalezy od konkretnego procesora. Drop zalezy od wartosci v i mhz.

Pamietajcie, ze vdrop to WYMÓG intela, a nie kaprys producentow.

chyba nie tylko mi się wydaje, że Ty nie czytasz wszystkiego tego co ktoś inny pisze, tylko wybierasz co drugie słowo

ta delta z demobilu zjada dzisiejsze zasilacze nie tylko w swoim przedziale cenowym(...)

czy Ty widzisz gdzieś tutaj stwierdzenie

że taka delta najlepiej nadaje się do OC

Delty to już legendy, ale np. MaxData do tej pory montuje delty w swoich komputerach biurkowych.

EOT

ps. Goodramy też można kupić na elpidach tylko nie są one tak opisane jak kingstony, ktoś gdzieś na forum pisał, że druga literka w oznaczeniu kości Goodram mówi, że to elpida

qasq

fotka Kingstonów na Elpidach http://www.overclock3d.net/gfx/articles/20...3112758237l.jpg

fotka Goodramów na Elpidach http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=30ba32ecedbc0733 - ponoć to E w oznaczeniu ma to oznaczać, nie potwierdzam i nie zaprzeczam. Ja u siebie mam E na drugim miejscu (jak na foto) i latają 1050 5-5-5-15@2,1V więc pewnie to prawda :)

CO do zestawu to jak wyżej. E2160+p31+2x1gb/1x2gb+hd3650 ddr3(warto dołożyć), a jak nie to 73gt z ddr3 :)

----Edit----

dzikidaniel wiem, że są goodramy z napisem elpida jednak ciężko je teraz dostać :)

Edytowane przez przemekbydgoszcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ps. Goodramy też można kupić na elpidach tylko nie są one tak opisane jak kingstony, ktoś gdzieś na forum pisał, że druga literka w oznaczeniu kości Goodram mówi, że to elpida

qasq

fotka Kingstonów na Elpidach http://www.overclock3d.net/gfx/articles/20...3112758237l.jpg

fotka Goodramów na Elpidach http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=30ba32ecedbc0733 - ponoć to E w oznaczeniu ma to oznaczać, nie potwierdzam i nie zaprzeczam. Ja u siebie mam E na drugim miejscu (jak na foto) i latają 1050 5-5-5-15@2,1V więc pewnie to prawda :)

U mnie na GoodRAMie pisze Elpida. Tak więc może być odrazu widoczne co to jest ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm wydaje sie, że moglbym liczyć na troche dodatkowej kasy ze sprzedaży aktualnych podzespołów, ale czy myślicie ze na to się znajdzie kupiec ? (athlon xp 2000+, jakistam ASRock K7VT4A Pro,512MB ram i moja do niedawana chluba, galaxy 6800xt, którą kupiłem za ostatnie grosze. Wiem ze to nie dział 'Jak sprzedać, ale czy mógłby ktoś to wycenić? Mam na myśli jako taki zestaw. Co do podanych przez was podzespołów dziękuję uzytkownikom 'pajak28', 'dzikidaniel'.'przemekbydgoszcz' za rady i wskazówki, doszedłem do wniosku że allegro to nienajlepszy pomysł, bo w innych sklepach spokojnie zaoszczedze na kosztach przesyłki, a i tak wyjdzie mi taniej. Zdecydowałem się więc na płytę którą podaliście, e2160 (i tu kolejne pytanie bo ktoś napisał, ze nie opłaca się dodawać do 2180, zauwazylem ze miedzy 2140-2160-2180 jest mniej wiecej przeskok o 30zł, więc jak będzie? nie lepiej dorzucić te 30zł? czy to rzeczywiscie nie ma sensu? Podsumowując, dzięki, rozumiem już co to elpidy. właściwie wstyd nie wiedzieć tego w 3kl technikum inf :D, ale bardziej siedzę w sofcie, aniżeli w sprzęcie. Życzę dobrej nocy, i czekam na odpowiedzi a'propos zasialacza/budy i kart graf. czy lepsze radeony/geforce, i jakie serie, bo o ile w kartach nvidii sie lekko orientuje, o tyle oznaczenia ati są mi obce i niezrozumiałe, najlepiej jakby ktoś podał wydajność tych kart względem tej którą mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

CO do zestawu to jak wyżej. E2160+p31+2x1gb/1x2gb+hd3650 ddr3(warto dołożyć), a jak nie to 73gt z ddr3 :)

Tyle że to nie ten temat bo trzeba podać propozycje do 350 zł CPU + płyta z grafiką do programowania. (dlatego neguję OC w takim zestawie)

Ostatnio było Foxconn na A690G 140zł i do tego

X2 4800+ G2 za 209 zł http://kdo.pl/product_info.php/products_id/18084

Co do Delty z demobilu to nie stwierdziłem że to słabe zasilacze tylko że nie są najlepsze do wysokiego OC z podbijaniem napięcia CPU.

Mają tylko dobry stosunek jakości do ceny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

qasq za stare części może koło 200zł byś dostał, wręcz 200 to mus.

Procek e2160. Do e2180 dopłacać nie warto.OC podobne a prędzej skończy się procek niż płyta.

E2160

P31-DS3L

2x1GB Elpida

8600GT Sonic/HD3650 512MB DDR3

Co do Delty z demobilu to nie stwierdziłem że to słabe zasilacze tylko że nie są najlepsze do wysokiego OC z podbijaniem napięcia CPU.

Mają tylko dobry stosunek jakości do ceny.

Weź sobie poczytaj co to sa zasilacze a nie krytykuj nie wiedząc nawet co...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejne moje pytanie dotyczy kwestii 'Gdzie kupić' Czy ktoś mógłby podać mi adres firmy która oferuje podane podzespoły w najkorzystniejszej cenie? U mnie, na miejscu mógłbym ten zestaw kupić za:

________________________________________________________________________________

__

Delkom 2000 (w moim mieście)

1 OCZ DDR2 2048MB PC800 DUAL 2 x 1024MB CL5 SOE 139.00 zł

2 PROCESOR PENTIUM DUAL-CORE E2160 1.8GHz/1M LGA775 BOX 199.00 zł

3 GIGABYTE GA-P31-DS3L Intel P31 Socket 775 (PCX/DZW/GLAN/SATA/DDR2) 219.00 zł

Wartość zakupów: 557.00 zł

________________________________________________________________________________

_____

Apollo (Kraków, więc dochodzi przesyłka mimo to taniej)

1. Pamięć DDR2 2x1GB PC6400 800MHz OCZ Platinum CL4 OCZ2P8002GK 132.00

2. Procesor Intel Pentium Dual Core E2160 1.8GH 1MB BOX 174.50

3. Płyta GigaByte GA-P31-DS3L 183.00

Całkowita wartość Wysyłka (UPS) - koszt dostawy: 507.8

______

Allegro (od różnych sprzedawców, często z dziwną gwarancją)

1 GA-P31172zł,używana

2 E2160nowy, najtańszy, ale ceny raczej zawsze wyższe od sklepowych.

3 OCZ 2GB135zł

Suma 508, ale niestety różny czas oczekiwania.

ESC.PL (moge tam dojechać, wiec 519zł za całość)

Intel Pentium Dual Core E2160 /1.8GHz, 1MB, 800MHz, BOX/ 180zł

Gigabyte P31-DS3L /intel P31/ 199zł

OCZ 2GB (2x1GB) PC800 CL4 Platinum rev.2.0 140zł

Dlatego pytanie do Was, którzy już tyle mi pomogliście, znacie jakieś tańsze odpowiedniki / firmy ?

I jeszcze należy dodać, że w Apollo nie mają na stanie tych procesorów, więc dochodzi dodatkowy czas oczekiwania :/, a mi zalezy zeby całośc skonczyc do konca kwietnia.

Edytowane przez qasq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi