lores Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Witajcie. Napotkałem dzisiaj taki problem, gdy próbowałem połączyć dwie sieci - przewodową i bezprzewodową: gdy mostuję obie karty sieciowe programowo przez WinXP (niestety to komp, na którym pracuję, i na którym nie da rady Linuksowego serwa postawić), tracę łączność bezprzewodową, którą uzyskuję tylko wtedy, gdy wifi jest poza mostem, a pozostałe połączenia są wyłączone. Niezależnie od ustawień dzieje się to samo - przy identycznych ustawieniach prócz bycia lub nie w mostku sieciowym - wifi samodzielne działa, a zmostowane nie; mam tu na myśli te same IP i metody ich przydzielania, te same ustawienia sieci wifi, ten sam stan innych interfejsów (wyłączone) itd. Zarys struktury: notebook A ---wireless--- PCmost B ---wired--- PC C. Zależy mi na tym, by nie tyle udostępniać Internet, a naprawdę mostować połączenia i umożliwić kontakty A - C :) . Inną kwestią, która mnie zastanawia, jest fakt, że XP nie daje sobie rady z korzystaniem z kilku niezależnych interfejsów symultanicznie - zdaje mi się, że gdy mam włączony LAN i aktywuję wtedy WLAN, to gdy pinguję kompa niby połączonego bezprzewodowo, OS próbuje użyć do tego właśnie przewodowego połączenia, a nie nadaje na wszystkich interfejsach... Czy istnieje możliwość jakiegoś dostosowania ustawień, by to poprawić? Poszukiwania w Internecie (dobre kilka godzin) nie przyniosły rezultatów :( . Dzięki za odpowiedzi :) . Pozdrawiam Lores Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elomelo Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Sproboj tak (mi dzialalo) ustaw notebookowi 192.168.0.4, WLAN @ PCB 192.168.0.2, LAN @ PCB 192.168.0.1, LAN @ PCC 192.168.0.3, u mnie dzialalo wysmienicie pod XP bez mostkowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lores Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Dzięki za odpowiedź. Niestety mi potrzebne było mostowanie, ale już udało się załatwić i wszystko działa. Trzeba było wymusić compatibility mode layer 4, run cmd netsh bridge. Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...