Cyberix Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Witam. Chciałem dokupić ramu do blaszaka ale trafiłem na necie na taką informację: "..... Socket s754 ma jedną dość poważną wadę; spore, a nawet bardzo duże, problemy z obsługą pamięci DDR powyżej 1 GB. O ile obsadzenie dwóch kości 512 MB czy jednej o pojemności 1 GB nie powinno stanowić większego problemu i raczej na pewno uda się nam uruchomić pełną prędkość; czyli 200 MHz; o tyle gdy będziemy chcieć wsadzić dwie kości po 1 GB każda, ich prędkość spadnie nawet do 133 MHz, gdyż wg naszych testów nawet przy 166 MHz nie udało się zapewnić stabilności. Wynika to z budowy kontrolera pamięci zintegrowanego w każdym procesorze AMD K8. W przypadku jednostek na socket s754 mamy do czynienia z jednym kanałem obsługującym pamięci DDR1" Ktoś może to potwierdzić z z swojego doświadczenia, bo ma np 2 x1 GB RAMu, że tak naprawdę jest. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Temat o płycie. Miałem styczność z dwiema takimi płytami i na jednej nawet 2x512MB (dwustronne) nie chciały odpalić, mimo wgrywania różnych BIOSów i zabawy dzielnikami. Działało tylko 512MB+256MB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...