Skocz do zawartości
Kaze

Evga 790i Itp..

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

EVGA nForce 790i Ultra SLI -1100 pln

EVGA 8800GTX ACS3 - 990 pln

CORE 2 QUAD Q6600 G0 - 550 pln

HDD 2x (Raid 0) ~ 220 pln ?

Corsair 520W [CMPSU-520HXEU] - 300 pln

RAM DDR3 ?

Teraz co mnie gryzie:

1. Jakie pamięci pod OC, w okolicy 600 pln [czyli pewnie 2x1GB].

2. 8800 GTX czy może GTS 512, z myślą o tym żeby za 0,5 roku dokupić drugą taką samą.

3. cztery czy dwa jajka? [gry/filmy/grafika 2d/3d / OC]

4. jakie HDD? generalnie to myśle o 2x160GB zależy mi na szybkości i bezawaryjności, cisza i pojemność to sprawy drugorzędne.

Zależy mi głównie na graniu i pracy w wysokich rozdzielczościach na matrycy "24

Zestawik ma wylądować w budzie własnej produkcji co wiąże się z tym że będzie chłodzony wodą, chłodzenie dość wydajne, a po drugie zalezy mi żeby podzespoły pasowały wyglądem pod obudowe [czarny mat / chrom / zielone światło i płyn].

Z góry dziękuje za odpowiedź, pozdrawiam.

Edytowane przez Kaze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SLI to lipa. Lepiej zainwestuj w płyte z P35 za ok 350zł i zamiast kupować później drugą grafike zainwestuj teraz w 9800gx2. Razem wyjdzie mniej niż dobra płyta z SLI i 2x8800GTS (którego ewentualnie polecam). 9800GX2 to cudo o mocy 2x8800GTS w SLI.

2 rdzenie. E8200/8400 podkręcisz na jakieś 4GHz jak nie lepiej, Q6600 jest w starej technologii co oznacza słabe OC. Jak koniecznie 4 rdzenie to tylko w technologi 45nm.

Dyski (220zł za sztuke??) Seagate 7200.10/WD z serii AAKS 320GB. WD możesz dostać w wersji do RAIDa (dopisek RE).

RAM tylko DDR2. DDR3 może za rok pewnie dłużej. Myślę że 2x2GB powinny być ok. Koniecznie jakieś co robią ponad 1000MHz przy OC E8x00. Jakieś OCZ, Mushkin i podobne.

Zasilator idealny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc jaką płytke pod e8400 i ddr2 brać?

1. stabiną 2.sli 3.pod OC 4. ..i zeby nie nie wygladała jak te nowe asusy [czytaj brzydkie], bo jednak w jakimś stopniu zalezy mi na tym zeby w kompie było ładnie - przykładowo to co robi EVGA sprawia że mi miekna nogi - jesli chodzi o wyglad :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie musisz byc chamski to po pierwsze a po drugie włozyłem sporo czasu i pracy zeby zrobic sobie bude wiec jesli miał bym do wyboru 2 mobo o prawie że identycznych parametrach i podobnej cenie to wybrał bym to które bedzie pasowało bardziej pod wzgledem wygladu [buda: chrom, polerka, czarny mat, zielone płyny i oswietlenie].

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

X38 bym sie nie pakował

DFI drogie no ale przedewszystkim do OC

Można coś tańszego wsiąść co naprawde będzie b.dobre i wystarczające a tańsze (no ale kolor moze sie nie spodobać)

Mowie choćby o Foxconnie P35a-s,Abicie IP35,Asusach,Z DFI bałbym wersje DK na P35 tańsza (no i słabsza nieco do OC niż LT i ten kolor taki siaki)

Ale zrobisz jak uważasz i ja nie jestem chamski.

Edytowane przez mattis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra zebrałem do kupy:

EVGA 132-CK-NF78-A1 nForce 780i SLI

EVGA 8800GTX ACS3 lub EVGA 8800GTS 512MB

Crucial Ballistix Tracer 2x1GB PC2-8500

E8400

HDD 2x Samsung SpinPoint F1 320 GB (SATA II, 16MB cache, NCQ)

Corsair 520W [CMPSU-520HXEU]

co myślicie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi