Skocz do zawartości
pierdlik

Padnięty Rama Jaka Przyczyna ?

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj padł mi ram w kompie wszytko by było Ok ale trochę dziwne to jest ze padły wszystkie 4 kość naraz :blink: czy to jest możliwe żeby tak wszystkie naraz padły od tak sobie :blink: czy coś sie do tego przyczyniło. Sposób padnięcia był następujący zrobiłem restart kompa (ponowne uruchomienie) Koputer uruchomił sie ponownie zapastował po czym sie wyłączył i włączył znowusza ale już nie zapastował i martwa cisza. Zrobiłem reset biosu ale to nie pomogło wiec wyjąłem kości ramu i wpiłem stare i komputer wstał bez problemu. Po czym wypiłem stare i zacząłem sprawdzać pokolei te nowe i wszystkie 4 padły. Kości które padły to te co mam w opisie. Jaka mogła być przyczyna ich padnięcia. Były co prawda podkręcone do tych 915Mhz ale to żeby je zabiło to mnie dziwi i to tak wraz wszystkie. Nawiew był tez na nie zrobiony wiec chłodzenie dobre miły. Ma ktos jakiś pomysł co mogło być przyczyną padnięcia :blink:

Ps

Okolo 3 miesięcy temu wymieniłem zasilacz na AMACROX WARRIOR 450W czy to przez zasilacz może poszły

Edytowane przez pierdlik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a dawałeś im duże napięcie, i przy jakim pracowały 24/7 ?

troszkę dziwne że wszystkie na raz.

Chodził prawie cały czas przerobiłem ostatnio na nim cały czas materiał na dvd napięcia było w granicach 2.15V

Ps

Od pewnego czasu za to miałem inny dziwny problem jak robiłem restart komputera to nie zwsze chał on wstac ponownie czami cz było wyłączyć zasilacz i ponownie wałczyć dopiero zaskoczył i też zaczęło wywalać błędy w XP typu błąd Explorera po czym zamykało wszystkie otwarte Explorery

Edytowane przez pierdlik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze byc sprawa BIOSu u mnie bylo podobnie w kompie stacjonarnym ale po zmianie ustawien jest ok

Po resecie biosu do uwarstwienia fabrycznych dalej niechały wstać jak pisnąłem testowałem każdą kość z osobna jak i tez w przeze i nie uruchmił sie na nich wo gule komputer tez probowałem metody poprzez podwyższenie napięcia w biosie na strych kościach i spowrotem zakładałem Transcendy i dalej nie wstał komputer wiec ewidentnie widać ze kości padły :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nie koniecznie najlepiej sprawdzic na jakiejkolwiek innej plycie te pamieci.U mnie tez komp nie chcial wstac meczylem sie dwa dni... 2x1g 1066 ,przyczyna byl dual bios jedna kosc czesciowo sie uszkodzila czasem jak startuje z tej uszkodzonej to szopki sie dzieja z pamieciami ,no i w moim wypadku to wina plyty i musze ja wyslac na gwarancje

dodam ze na zwyklych pamieciach goodrama 667 startowala bez problemu...

edytowano: bios wyglada normalnie ale nawet jak wystartuje z uszkodzonego to programy testujace wywalaja sie po chwili mimo ze niby wszystko ustawione jest ok

Edytowane przez atento

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po resecie biosu do uwarstwienia fabrycznych dalej niechały wstać jak pisnąłem testowałem każdą kość z osobna jak i tez w przeze i nie uruchmił sie na nich wo gule komputer tez probowałem metody poprzez podwyższenie napięcia w biosie na strych kościach i spowrotem zakładałem Transcendy i dalej nie wstał komputer wiec ewidentnie widać ze kości padły :sad:

My God ... ale analfabetyzm ...

Tak z ciekawości - zasilacz daje napięcia w normie ?

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

My God ... ale analfabetyzm ...

Tak z ciekawości - zasilacz daje napięcia w normie ?

Dzisiaj testowałem jeszcze raz ramy i sie okazało ze kości sprawne problem leży gdzieś gdzie indziej. :blink: No wiec poklei. Odpalam płytę na strych ramach ustawiam napięcie na 2.1v uruchomimy system i zamykam go wkładam później ponownie Transcend i wszytko sie uruchamia. Ok ale jest inny problem wcześnieje pamięci Transcend potrzebowały do standardowych ustawień 1.8v papu a teraz żeby wstały cz dać im 2.1v papu na standardowych ustawianiach. Po 2 jeszcze dochodzi taki dziwaczny problem wcześniej go nie było. Włączm komputer i odłączam go całkowicie z prądu po czym po kolo minucie wałczmy wtyczkę do prądu i już on nie chce on wstać pomaga wtedy wyścigniecie ramu Transcend i włożenie starego ramu i wstanie lub tez czami i na strych ramach nie chce wstać i cza reset biosu robić i dopiero wtedy komputer wstanie. Dodam ze od 3 miesięcy mam AMACROX WARRIOR 450W czyżby to jego wina była :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wloz dobry ram, ustaw 2.2vdimm, wloz swoje "padniete" kosci

Teraz już mija 5 godzina jak komputer chodzi spowrotem na i działa wszytko ok dopóki sie nie wyłączy zasilania z gniazdka to wszytko działa dobrze. A jak sie odłączy to już nie chce wstać. I muszę wstawić stare kości uruchomiać komputer i wyłączyć go po czym od nowa wkładam Transcend wałczmy komputer i wszystko działa spowrotem czego tak muszę robić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi