Skocz do zawartości
scoobydoo19911

Problem Z P4

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam mały problem z moim starusieńkim p4 2,4ghz(northwood) na s478. Procek problemy ze stabilną pracą na 2,6ghz a na 2,5ghz jest wporządku chodzi jak złoto, podczas gdy na 2,6ghz komputer się normalnie włącza ale później przy jakimś większym obciążeniu(3dmark03;crysis) się restartuje, podnosiłem jóż napięcie z 1,500v na 1,550 i nadal to samo :damage_wall:, no może nie dokońca bo na 1,5v zaraz po ładowaniu systemu się resetował. Nie wiem co jest problem procesor czy płyta msi 845e max i nie wiem jeszcze czy mogę podnieść dalej napięcie np:1,575v bo nie wiem jak zareaguje na taki zabieg procesor. Proszę o szybką pomoc bo chciałem dalej podkręcać a tu mi wyrosła duża przeszkoda, pod chłodzeniem scythe ninja czy jakoś tak chcialem go zmusić da działania na na 2,8-ghz w porywach do 3,0ghz.

post-158472-1207589901.jpg

Z góry dzięki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A powiedz jeszcze czym go chłodzisz?Ja swojego Celerona 2,8 tez 478S dawałem na 3,5 ale 3 wentylki w budzie i Arctic Cooling na procku i tak miał 40 w IDLE.Może też zasilacz Ci nie wyrabia jak jest za stary.Poza tym mój 2,8@3,5 chodził na 1,5 V tak więc coś nie tak masz albo płyta Ci na OC nie pozwala.Ogólnie sprawdź jakie masz temperatury jego pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A powiedz jeszcze czym go chłodzisz?Ja swojego Celerona 2,8 tez 478S dawałem na 3,5 ale 3 wentylki w budzie i Arctic Cooling na procku i tak miał 40 w IDLE.Może też zasilacz Ci nie wyrabia jak jest za stary.Poza tym mój 2,8@3,5 chodził na 1,5 V tak więc coś nie tak masz albo płyta Ci na OC nie pozwala.Ogólnie sprawdź jakie masz temperatury jego pracy.

narzie boxowy coolerek ale jest stabilne 50 co jak na taki procek nie jestb złym wynikiem u kumpla taki sam miał 64 stopnie a zasilacz jest to Chieftec (GPS-400AA-101A) 400W bo grafikę zmieniałem na geforca6600 256mb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

narzie boxowy coolerek ale jest stabilne 50 co jak na taki procek nie jestb złym wynikiem u kumpla taki sam miał 64 stopnie a zasilacz jest to Chieftec (GPS-400AA-101A) 400W bo grafikę zmieniałem na geforca6600 256mb

50 w IDLE? Trochę nie uważasz że to za dużo?Więc jak dla mnie może to być albo temperatura albo płyta która po prostu się do tego nie nadaje.Ja kręciłem swojego na ASUS P4P800-E która była jedną z lepszych wtedy.Ogólnie to bez zmieny chłodzenia nie podchodź do kręcenia przy P4 bo to są grzałki a dobre chłodzenie to koło 60 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mojego puscilem na 1.625 i idzie na 3.4. Zwiekszanie/zmienjszanie napiecia w granicach 10% nominlnego jest dopuszczalne tzn. nic nie powinno sie stac (robie tak od paru lat i nie popalilo sie jeszcze nic :) ) - potem trzeba pamietac aby skoki byly coraz mniejsze czyli dobra zasilka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Presscoty to były grzałki ale Northwoody raczej do zimniejszych należą ;] Z tym taktowaniem PCI to jest tak że...kręcąc takiego P4 na socket 478...podnosisz FSB procesora=podnosisz taktowanie RAM=podnosisz taktowanie magistrali PCI/dysków twardych, kart rozszerzeń. Płyty główne które nie zapewniają blokady tej magistrali PCI sa kiepskie do kręcenia gdyż...urządzenia na PCI, dyski twarde itd...tolerują wyższe taktowanie do pewnej granicy..potem odmawiają posłuszeństwa i komputer staje się nie stabilny. Szukaj w biosie czegoś takiego jak FIX PCI FREQUENCY i zobacz czy jest to na ENABLED :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

udała mi się przebić 2,6ghz!! starczyło podnieśc napięcie do 1,575v ale temperatura w 3dmarku 03 wynosiła 60stopni więc dalej się w to nie bawie bez lepszego coolerka ani rusz a z tym fix pci frequency to poszukam tej opcji

aha może mi ktoś powidzieć czy zna tę płytę główną(msi 845e max) i na co ją stać?

czegoś takiego PCI FIX frequency u mnie nie ma ale jest PCI Latency Timer (clock) i jest ustawione na 32 i mogę to tylko podnieść do 64 i czy jest zblizona opcja do tego co miało być

Edytowane przez scoobydoo19911

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój to był presscot 533 i kurcze ale ja to niecałe 60 stopni miałem pod orthosem a w Idle koło 40.Ale w obudowie 3 wentyle jeden na przodzie 92 na boku zamiast duct'a 80 i one nawiewały a z tyłu 92 oraz zasilacz wyciągał oraz zmienione chłodzenie proca oraz sensowna płyta czyli Asus z górnej półki(3 lata temu był na niej :razz: ).Do kręcenia niestety ale trzeba dobrej płyty szczególnie z socketem 478.Tej MSI nie znam ale mówię zapodaj dobry przeciąg w obudowie oraz chłodzenie na proca.Taki zestaw to już jakieś 70-100 zł.Sam oceń czy się opłaca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

akurat mialem p4 2.4 ghz NW i ta plytke msi i845e max, aczkolwiek mialem revizje B0, co byl nie lada klockiem (seria SL6EU), ale lata bez zmiany napiecia na 18x153MHz, dziwne ze u Ciebie sie wiesza przy 2.6ghz i to po podniesieniu napiecia, ja bym poszukal winy jeszcze w tym taktowaniu PCI (pamietam ze byla opcja a'la PCI Frequency i mozna bylo ustawic na fixed)

aaalbo... nie napisales nic o pamietkach? ta plytka obsluguje oficjalnie max 266mhz ddr, moze masz akurat takie i one nie wyrabiaja przy wyzszych czestotliwosciach bo ida sychnronicznie z szyna procka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

akurat mialem p4 2.4 ghz NW i ta plytke msi i845e max, aczkolwiek mialem revizje B0, co byl nie lada klockiem (seria SL6EU), ale lata bez zmiany napiecia na 18x153MHz, dziwne ze u Ciebie sie wiesza przy 2.6ghz i to po podniesieniu napiecia, ja bym poszukal winy jeszcze w tym taktowaniu PCI (pamietam ze byla opcja a'la PCI Frequency i mozna bylo ustawic na fixed)

aaalbo... nie napisales nic o pamietkach? ta plytka obsluguje oficjalnie max 266mhz ddr, moze masz akurat takie i one nie wyrabiaja przy wyzszych czestotliwosciach bo ida sychnronicznie z szyna procka

procek taki sam pamiątki jedna kingston512 266mhz a druga też kingston 512 ale 400mhz bo kupiona w2005 a nie jak cały komp w 2002

nie wiem może to wina biosu bomam wersję 5,3 czyli to co było wgrane razem z płytą

gomez a z tymi wentylkami to dobry pomysł będe miał więcej luzu z grafiką bo jest chładzona pasywnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt jeśli płyta obsługuje max 266 Mhz dla pamięci to jak podkręcasz musisz im to sztywno ustawić.No akurat same wentylatory to nie duży wydatek jakieś 30-35 zł za 3 sztuki AC.Czyli już wiesz co musisz sztywno ustawić a BIOS też sprawdź jaka jest ostatnia wersja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi