Skocz do zawartości
axl2000

Nowy Komputer Do 400zł :)

Rekomendowane odpowiedzi

CO O TYM SĄDZICIE:

Procesor: Intel Celeron Conroe-L 1,6Ghz - 109zł (nowy - 36m gwar) |za jakiś czas C2D E4500 2,2Ghz|

Płyta: FOXCONN 6627MA-RS2H (SIS662) - 99zł (nowa 24m gwar) |za jakiś czas Radeon X300 256MB ViVo|

HDD: Maxtor DiamondMax 40GB 7200 ATA - 50zł (uzywany 12m gwar) |za jakiś czas szybszy 120GB na SATA|

Ram: 1GB Goodram 667Mhz - 48zł (nowe dozywotnia gwar) |za jakiś czas upgrade do 2GB|

Zasilacz: Modecom 350W (Feel) - 49zł (nowy 24m gwar)

Obudowa: Logic B15 - 39zł (nowa)

RAZEM: około 400zł (napęd DVD+RW mam)

Cel: internet, oglądanie filmów, słuchanie muzyki, względna cisza, mały pobór prądu (!). Zero gier, grafiki, obróbki multimediów (oprocz zgrywania filmów z kamery na kompa (bez obrobki) i nagrywanie na DVD)

Warunki: podzespoły nowe, a jeśli nie nowe to z minimum roczną gwarancją.

Komputer NIE będzie podkręcany za to ma byc przyszłościowy (C2D, więcej ramu, wsadzenie grafiki na PCI-E oraz większego HDD na SATA co jest w planach na za około 3 miesiące) choć oczywiście dociera do mnie że nie będzie Dual DDR na tej mobo ale jakoś mnie to nie boli i ojca też, dotychczas pracował na lapku Pentium M 1,4Ghz, 512DDR 266Mhz z dyskiem 4200rpm i było ok :)

CZY ZŁOZE COS LEPSZEGO ZA 400zł? musze kupić na dniach gdyż lapek poszedł do żyda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor Intel Celeron 420 1,6GHz BOX 103 zł

Płyta ECS P4M890T-M VGA 135 zł

Dysk Seagate Barracuda 7200.10 80GB 115 zł

Pamięć DDR2 1GB PC6400 800MHz Goodram 47 zł

Obudowa Take Me Swift 400W 105 zł

Razem 505 zł taniej już chyba raczej nie można jeżeli chodzi w całości o nowy sprzęt :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pamięci można trochę zaoszczędzić bo wystarczy 512 MB do tego celu http://www.yalu.pl/index.php?action=product&pid=1975

Dysk przyda się większy i nowy przykładowo za niecałą 100 http://pc.emarket.pl/pricelist/item.aspx?PID=C2200220

Do filmów na pewno się przyda większy i z gwarancją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze uwazam, ze przy takim zakupie, nalezy pomyslec o dwoch rzeczach:

1 - Zbalansowanie ceny do jakosci i wydajnosci sprzetu

2 - Podatnosc zestawu na ewentualna latwa rozbudowe lub upgrade

1. Zasilacz do obudowy Modecom Feel-350ATX (PFC) ver. 2.2 49.90

2. PDP Patriot 1GB DDR2 800 MHz CL5 61.00

3. Seagate 80 GB Barracuda 7200.10 (2MB, Serial ATA II, zapis prostopadły) 111.02

4. Obudowa Spire BlackFin II czarna 62.22

5. AMD Sempron LE-1150 BOX (Socket AM2) 93.94

6. Asus M2N-VM DH GeForce 6100 281.82

Razem netto: 540.91

Razem brutto: 659.91

Wg mnie wychodzi 670 zl brutto - przy czym nie wybralem najtanszych mozliwych podzespolow, tylko takie, ktore latwo pozwola np na rozszerzenie pamieci do 2GB i uzyskanie duala na RAMie, w kazdej chwili idze polozyc na ten komp dowolna grafike na PCIe (no moze nie jakies 8800 ale z tych srednich), zmienic procesor itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KUPIONE:

1. Modecom Feel-350ATX - 50zł

2. 1GB DDR2 667Mhz Samsung - 55zł

3. Maxtor 80GB 7200 SATA - 100zł

4. Obudowa Logic - 38zł

5. Celeron Conroe-L 1,6Ghz - 109zł

7. MSI 945GCM5-F (PCI-E, Dual DDR) - 145zł

Razem wyszło: 497zł

Płyta taka gdyż jako jedyna w cenie do 150zł była dostępna w sklepie, części ojciec już odebrał, wróce z pracy do domu i składam :) Niech się facet cieszy :) Wsadze mu potem jakiegos HD2400, dołoże ramu do 2GB i podkręce Celka do 2Ghz i będzie śmigał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KUPIONE:

4. Obudowa Logic - 38zł

Płyta taka gdyż jako jedyna w cenie do 150zł była dostępna w sklepie, części ojciec już odebrał, wróce z pracy do domu i składam :) Niech się facet cieszy :) Wsadze mu potem jakiegos HD2400, dołoże ramu do 2GB i podkręce Celka do 2Ghz i będzie śmigał.

Bez podkręcania w tej cenie będzie wydajniej jeśli zestaw złożysz na Athlon LE-1620 za 111 zł. i płytce opartej na 690v/690g

http://www.agito.pl/product/325850?bid=40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli to Feel III, to nie ma źle, na pewno poradzi sobie z tym sprzętem i co najważniejsze - ma zabezpieczenia.

Feel to jednak nie Codegen, Megabajt... Jestem na tak ;)

Modecom III nie jest w tej cenie więc łatwo się domyśleć że jest to zwykła wersja = totalna kaszana.

Szkoda było tylko pieniędzy na komputer, który może nie długo odejść.

TangJak można było taki zasilacz polecić. :damage_wall: :damage_wall:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W pracy wszystkie P4 3Ghz z 1GB ramu i grafikami FX5200 dzialaja na Feelach zwyklych juz od dawna i zaden nie padl, komp nie bedzie uzywany do gier...tylko do netu i filmów...

PS. nie wiem czemu mowicie ze na Athlonie byloby lepiej, tutaj za jakis czas moge spokojnie wsadzic C2D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KUPIONE:

4. Obudowa Logic - 38zł

A to nie lepiej kupić della używanego za 400zł włożyć dysk twardy nowy za 100zł i bajka? Ja jestem zadowolony poza tym, że nie mogę w niego wsadzić 3850 bo jest low profil :]

Wygląda ładnie i jest niewielki, a wszystkie zastosowania włącznie z multimedialnymi działają bardzo dobrze.

Tylko nie weź tego z slim DVD (jeszcze mniejsza wersja) bo za samą nagrywarkę DVD do niego 150 będziesz musiał wywalić.

aaa kupione, nie przeczytałem nagłówka :D no dobra ;)

Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W pracy wszystkie P4 3Ghz z 1GB ramu i grafikami FX5200 dzialaja na Feelach zwyklych juz od dawna i zaden nie padl, komp nie bedzie uzywany do gier...tylko do netu i filmów...

PS. nie wiem czemu mowicie ze na Athlonie byloby lepiej, tutaj za jakis czas moge spokojnie wsadzic C2D

Bo są do niego nowoczesne płytki AM2+ wspierające HD i nie trzeba płacić dodatkowo za kartę graficzną.

Może jeszcze da się wymienieć ?

Edytowane przez dwaIP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo są do niego nowoczesne płytki AM2+ wspierające HD i nie trzeba płacić dodatkowo za kartę graficzną.

Może jeszcze da się wymienieć ?

Co do chipsetu to racja, ale skoro dał 80zł mniej za płytę to jak doda 105zł do karty graficznej to jest stratny niewiele, tyle, że miał by bardzo fajną płytkę główną zdolną do pełnego supportu phenoma 45nm jak by go naszła ochota upgrade robić za dwa trzy lata :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do chipsetu to racja, ale skoro dał 80zł mniej za płytę to jak doda 105zł do karty graficznej to jest stratny niewiele, tyle, że miał by bardzo fajną płytkę główną zdolną do pełnego supportu phenoma 45nm jak by go naszła ochota upgrade robić za dwa trzy lata :)

Taka za 152 zł z HD2100 by nie starczyła ?

http://www.ram.net.pl/product_info.php?products_id=15245

Edytowane przez dwaIP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka za 152 zł z HD2100 by nie starczyła ?

http://www.ram.net.pl/product_info.php?products_id=15245

Niby by starczyła, ale wiesz, ze komp na płycie ecs straci kilka procent z wydajności, ja nie mogę polecić czegoś takiego :D

Choć i tak było by t o korzystniejsze od celerona...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3DMark03 ---> Celeron 1,6 @ 2,0Ghz, 1GB DDR2, HD3450 256MB (dziś kupiony)

I ja zadowolony, i ojciec zadowolony i odczepcie sie od Celerona ;) bo wynik ktory widzicie na obrazku jest wyzszy niz na pracowym Pentium D 2,8Ghz z tą kartą...(który to osiąga 4560) A do tego Caleron podczas pracy ma około 35C, otwarta buda, cooler BOX od P4 3,0Ghz (celeronowy troche mały ;)), jako przewodzenie boxowy smark na spodzie ratiatora.

post-13870-1207935031_thumb.jpg

Edytowane przez Axl2000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi