Humavit Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Witam, Chciałbym podkręcić procesor w kompie ale mówiąc szczerze nie wiem jak to zrobić. Płyta Asus P4P800-VM, pamiątki 2x265 pc3200 niemarkowe, 1x512 pc3200 niemarkowe, temp proca w idle 38C w stress do 49C wyżej nie idzie. Bardzo prosze o pomoc najlepiej krok po kroku, żebym czegoś nie zchrzanił. z góry dziękuję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Jaki masz zasilacz? Najpierw sprawdź czy masz włączoną blokadę magistrali PCI, czyli szukaj w biosie coś z FIX PCI Frequency itd itd. i żeby było na ENABLED, następnie jedziesz z FSB do góry, powiedzmy co 5mhz, w razie nie stabilności podnieś lekko napięcie na procesor oraz ramy, jeśli były by już wysoko taktowane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Humavit Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Jaki masz zasilacz? Najpierw sprawdź czy masz włączoną blokadę magistrali PCI, czyli szukaj w biosie coś z FIX PCI Frequency itd itd. i żeby było na ENABLED, następnie jedziesz z FSB do góry, powiedzmy co 5mhz, w razie nie stabilności podnieś lekko napięcie na procesor oraz ramy, jeśli były by już wysoko taktowane. Huntkey 350, z Pci znalazlem tylko "PCI LATENCY TIMER" jest usawione na 64, niewiem też gdzie zmienić taktowanie FSB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zasilacz OK. PCI Latency timer to nie to. Co do FSB to szukaj czegoś w stylu FSB Frequency ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Humavit Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zasilacz OK. PCI Latency timer to nie to. Co do FSB to szukaj czegoś w stylu FSB Frequency ;] Niemam FSB Frequency, mam tylko "DRAM Frequency" na auto i "DDR Reference Voltage" na auto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marecki48 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Skoro dram frequency jest na auto wiec przelacz na manual, wtedy bedzie mozliwosc opewrowania mhz - cami, ponadto bios jest dosc ubogi, ale w zakladce tej samej, czyli "adwanced" jest tez "cpu configuration" a w niej frequency wiec moze tutaj cos sie da zrobic. Nie wiem jak daleko siega Twoja wiedza o podkrecaniu i jesli jest za mala musisz podazac ze zdwojona uwaga lub powierzyc to komus kto ma wiecej doswiadczenia. Mysle ze w necie tez mozna znalezc jakies informacjie odnosnie podkrecania proca na tej konkretnej plycie. Tak czy owak powodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Humavit Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Moja wiedza nie jest zbyt rozległa dlatego przy grzebaniu w biosie dwa razy pomyśle a raz zrobie. Narazie skupiłem sie na update biosu. Było z tym troche pro blemów ale jak widać powróciłem na forum. Może jest ktoś kto ki e dyś miał do czynienia z tą właśnie płytą?Dzięki wszystkim za rady już udzielone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...