Tomasz76 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 (edytowane) Witam Przyszła pora na wymianę a raczej na zmianę dysku w moim kompie , obecnie siedzi w nim na stałe samsung 160gbJJ, niestety zaczeło mi brakować miejsca (gry filmy) wiadomo teraz gry maja po 6-8gb. Przejdę moze do sedna sprawy, nie jestem na bieżąco z tematem i nie wiem co warto teraz kupić. chciałbym aby dysk był 500gb a najlepiej 750gb tylko nie wiem jakiej firmy wybrać . Mysłałem o samsungu HD501LJ lub HD753LJ, tylko nie wiem czy to najlepszy wybór. Chciałem Was prosić o pomoc w tej kwestii, moze ktoś ma dostęp do tańszego sprzętu to chętnie skorzystam. Aha zapomniałem napisać że moja płyta główna to abit KN9 , zresztą wszystko jak w podpisie. Edytowane 8 Kwietnia 2008 przez Tomasz76 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marecki48 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 (edytowane) dwa 320GB samsungi F1 w raid 0, bedzie szybko i pojemnie. edyta: ewentualnie taki: Samsung SpinPoint F1 750 GB (ATA/300, 32MB, 7200, NCQ) HD753LJ, chociaz to pierwsze rozwiazanie szybsze. Mozna tez WD 500GB z serii AAKS z tej samej serii sa 750GB. Edytowane 8 Kwietnia 2008 przez marecki48 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bam1981 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 kiedy obecnie wszystko poza Seagate z nowych serii jest takie sobie tam...nieciekawe... bierz Seagate z serii 7200.11 z 16 lub 32 Mb buforem.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marecki48 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 (edytowane) kiedy obecnie wszystko poza Seagate z nowych serii jest takie sobie tam...nieciekawe... bierz Seagate z serii 7200.11 z 16 lub 32 Mb buforem.... samsungi sa i szybsze i cichsze, szczegolnie te nowe spin pointy F1 Edytowane 8 Kwietnia 2008 przez marecki48 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bam1981 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 (edytowane) byc moze ale musze uwierzyć tylko na słowo koledze.. ;-)) nigdy nie miałem i nie wiem... ale słyszałem wiele złego o Samsungach natomiast o ST nie... pozdrawiam edit: a co do głosnosci to nie wiem jak moze być samsung cichszy skoro Seagate tej serii kompletnie nie słychać... Edytowane 8 Kwietnia 2008 przez Bam1981 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marecki48 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 (edytowane) Tu prosze kolego Bam1981 test samsungow w raidzie, masz porownanie do swojego rajda http://forum.cdrinfo.pl/f102/samsung-f1-hd...00-raid0-77929/ zapewne jakies testy robiles i byc moze to ja jestem w bledzie. Odnosnie tego jak je slychac? otoz ta seria jest bardzo cicha. Odnosnie serii f1 to w testach zapisu/odczytu zostawia w tyle całą desktopową konkurencję łącznie z Raptorem X, Deskstarem 7k1000 oraz nową Barracudą 7200.11 Edytowane 8 Kwietnia 2008 przez marecki48 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz76 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 dwóch 320 nie będę kupował, w grę wchodzi tylko 1 dysk wiec na polu walki zostaje samsung i seagate oba 750gb. Z tego co widzę po cenach to samsung jest tańszy o około 50zł wiec tu na in plus dla niego. Rozumiem że mój abit kn9 spokojnie obsłuży takiego potwora? czy ten to spin pointy F1 ? http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=336351545 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amfidiusz Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 czy ten to spin pointy F1 ? http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=336351545 Google nie gryzie ;) http://www.google.com/search?q=HD753LJ+&am...lient=firefox-a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz76 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 w takim razie chyba wezmę tego , sprawdzony sprzedawca i tanio. http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=3...Fa%3E%3C%2Fi%3E Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Velocity120 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Tylko ze to jest niby seria F1 ale na starych 250GB talerzach i przez to sa wolniejsze. Ja bym na twoim miejscu poczekal jeszcze troszke az sie normalnie pojawia 640GB na 320GB talerzach i wzial ta 640-stke. Powinny lada moment byc juz w sprzedazy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz76 Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2008 na czekanie to ja juz nie mam za bardzo czasu bo lada dzień to mi się skończy wolne miejsce :zonk: , skoro ma sie pojawić dopiero to na bank będzie drogi jak to kazda nowosć a 100GB drogą też nie chodzi. prawda jest taka że praktycznie co pół roku wychodzi coś nowego i jakbym chciał za każdym razem na to czekac i kupowac to bym ciagle miał rozgrzebanego kompa a tak na 2 lata spokój bedzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz76 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 no dysk już przyszedł ale drażni mnie jego takie jakby buczenie , jest takie natarczywe a miał być cichy?? powiedzcie mi jak sprawdzic czy ten dysk ma 16MB czy 32mb bo nie wiem czy sprzedajacy nie zrobił mnie w bambuko inie przesłał mi 16mb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Może to kwestia obudowy?? ;] Albo było brać Seagate 7200.11 albo poczekać na te ,,normalne,, F1 na talerzach od 320GB :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz76 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 no nie wiem obudowe mam chifteca LBX więc dyski sa mocowane w poprzek , ale jak sprawdzic ten dysk ile mb? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 W Chieftecach dyski lubiły przenosić wibracje na obudowe itd. daj go na najwyższy koszyk lub spróbuj jakoś usztywnić :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz76 Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 poradzi mi ktos jak sprawdzić sobie ten dysk odnośnie tych MB caschu czy 16 czy 32 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...